početak AKTUELNO ZORANA MIHAJLOVIĆ U UŽICU

ZORANA MIHAJLOVIĆ U UŽICU

od nedelja
702 pregleda

zorana 3

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ У УЖИЦУ

Министарка донела дозволе и за већ изграђене објекте

– Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да захваљујући одличној сарадњи Града Ужица и Владе Србије, Ужице убрзано решава своје проблеме, како аерозагађености, тако и хигијенски исправне воде за пиће. Знамо да је захваљујући бившем потпредседнику, сада председнику српске Владе, Александру Вучићу, Ужице привремено решило снабдевање града водом, као и министарки Михајловић, која је такође била укључена у решавање овог проблема – 

Посета министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потпредседнице Владе Републике Србије, Зоране Михајловић Ужицу протекла у обиласку мерно регулационе станице за гас на градској плажи и постројењу за пречишћавање воде на Церовића брду. Приликом доделе локацијске дозволе за израду студије коју ће радити ЈКП Водовод, потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, истакла је да је реч о документу који ће омогућити модернизацију, реконструкцију и надоградњу фабрике воде, као услову за елементарни живот грађана Ужица.

– И ја сам свесна, као и сви чланови Владе Србије, кроз шта су све прошли грађани Ужица у претходном периоду и баш због тога ћемо се максимално потрудити да помогнемо, не само кроз одређена документа која су неопходна да се ураде да би се кренуло најпре у прву, а потом и у другу фазу модернизације водовода, већ и да видимо како ћемо да финансирамо прву фазу и да до јуна месеца изаберемо извођаче радова. Исто то важи и за гасну станицу коју сам видела. То су све стратешки циљеви Владе Србије и задаци сваког њеног члана, решавање проблема општина и градова, ма у ком делу Србије се они налазили.

zorana

Она је сарадњу Градске управе Ужице и свог министарства оценила високом оценом и додала да исто као што важи за фабрику воде, важи и за мерно регулациону гасну станицу на градској плажи.

Исто је и са четири мерно регулационе станице које нису имале дозволе од 2008. године и за које су министарства енергетике и грађевинарства учинила све да их добију због чега ће знатно већи број људи почети да користи гас, не само као еколошко гориво.

Министарка се осврнула и на рејтинг СНС, за који последња истраживања говоре да прелазе педесет процената анкетираних бирача.

Веома је ретко имати висок рејтинг када сте на власти и имате свог премијера. То само значи да грађани виде јасно циљ који имамо, а то је бољи живот грађана, што смо и обећали грађанима пре две и по године на изборима, као и пре годину дана. Следимо премијера који је вредан, као и сви чланови Владе, а морају да буду и представници градова и других локалних самоуправа, рекла је Михајловић. Када ће бити укинута ванредна ситуација у Ужицу Михајловић је рекла да је то управо ово што Влада сада ради, издавање локацијских дозвола и усвајање одређених закона.

Суштина је да никада више као у случају гасних станица нешто што је изграђено пре пет, шест година, не треба да буде коришћено, зато што није имало дозволу. Те ствари више не смеју да се понове. Да ли треба говорити колика је штета у Ужицу због тога, рекла је министарка и додала да је сваког четвртка у контакту са градовима и општинама у Србији, а поред осталих и представницима града Ужица, који су били и у министарству, на лицу места разговарала о фабрици воде и о гасним станицама.

Када говоримо о гасним станицама, четири већ сада функционишу, а и пета ће врло брзо. Што се тиче фабрике воде, пошто је у питању фазна изградња, један део ће доћи из ресорног министарства, други из Дирекције за воде, и што се тиче администрације, преузимам на себе да тај део мора да се уради врло брзо. Што се тиче финансирања разговараћемо и са Дирекцијом за воде и Србија водама када је реч о финансирању, да се не деси као са гасном станицом да се накнадно добија грађевинска дозвола.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да захваљујући одличној сарадњи Града Ужица и Владе Србије, Ужице убрзано решава своје проблеме, како аерозагађености, тако и хигијенски исправне воде за пиће. Знамо да је захваљујући бившем потпредседнику, сада председнику српске Владе, Александру Вучићу, Ужице привремено решило снабдевање града водом, као и министарки Михајловић, која је такође била укључена у решавање овог проблема. Он је донекле решен захваљујући томе што сада имамо локацијску дозволу која нам је неопходан корак ка Јарославу Черном, институту који ће брзо завршити главни пројекат и на основу њега две студије. Бићемо у прилици да са тендерима кренемо у априлу и надамо се скраћеном поступку, што нам обезбеђује и ванредна ситуација коју зато и задржавамо.

С обзиром да знамо да је Влада Србије упозната да ми ово не можемо сами да финансирамо, ми се надамо да ће до краја ове године овај пројекет бити завршен уз њену помоћ, а град Ужице дугорочно решити проблем снабдевања здравом пијаћом водом. Такође уз помоћ Института Јарослав Черни извршена су мерења у циљу санације бране Врутци, од чега су четири рађена прошле, а осталих осам ове године. Овај институт ће направити план заштите и санације бране Врутци, као и спецификацију свих мера на тој санацији. У међувремену је Инатитут Јарослав Черни пронашао главне загађиваче, тако да и у једном и у другом правцу снабдевања града водом радимо искључиво уз његову помоћ.

zorana 2

Осим наведених проблема, Тихомир Петковић је пренео новинарима да ће потпредседницу владе упознати и са другим која муче Ужичане, попут оснивања универзитета, стављања у функцију аеродрома Поникве, везу града Ужица са аутопутем до Пожеге, надвожњаком у Злакуси, обилазницом код стадиона за коју очекује да ће усавршити градски саобраћај, изградњи дечјег вртића на Пори, као и поред почетних 8, са још 41 милион динара неисплаћених од поплава. Ипак, приоритет је фабрика воде и решавање питања аерозагађења и изградња надвожњака закључио је градоначелник Петковић, а министарка Михајловић се сложила да треба утврдити приоритете. Потпредседница Владе Србије је на крају додала да неће пропустити посету седишту Српске напредне странке у Ужицу, након разговора са челницима Градске управе.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.