početak GRADSKA 90 година вртића

90 година вртића

od nedelja
699 pregleda

deciji vrtic uzice

Лела Ковачевић, директорка установе Дечији вртићи, рекла је да је прва предшколска установа почела да ради 19. марта 1926. године у две просторије тадашње основне школе „Липа“, данашње „Душан Јерковић“, која је била намењена деци до четири године. Она је основана на иницијативу Кола српских сестара и тадашње председнице Милице Љубисављевић.
– Милица Љубисављевић се обратила Великом жупану Ужичке областе за оснивање Дечијег забавишта и тада је уписано 82 детета. Затим је основан вртић Првог партизана у самој фабрици за потребе радника, а након тога и у „Цвети Дабић“, где су већином биле запослене жене – рекла је Лела Ковачевић.

deciji vrtic uzice lela kovacevic

Она је подсетила да је први вртић „Бамби“ отворен 1965. године, а после тога и остали вртићи у граду.
– Данас имамо девет објеката са око 2.000 деце и 247 запослених. То није довољно, али тежимо ка побољшању. Радимо по светским стандардима, осим по нормативу, који је далеко од светског стандарда – рекла је Ковачевићка.
Видоје Дрндаревић, заменик градоначелника, рекао је да би вртић на Пори требао да буде завршен уз помоћ кинеске донације, док ће вртић на Белој земљи бити урађен средствима из буџета града.

deciji vrtic uzice

Председница Кола српских сестара Мира Станковић-Ћирковић рекла је да је и данас одбор сестара укључен у рад вртића. Сарадња вртића и Кола српских сестара била је прекинута после рата, али је обновљена 1992. године. Она је поменула да су имале на кога да се угледају попут Делфе Иванић и Надежде Петровић, Вишњу Прљевић и Стану Поповић.
Међу првим васпитачицама у „Бамбију“ и у оквиру предузећа „Први партизан“ била је Надежда Милошевић, која је провела 34 године радећи са децом.
– Почела сам да радим у првом вртићу „Првог партизана“ који се налазио преко пута данашњег Музеја. То је била једна стара стамбена кућа, није било комфора, посебних просторија, јер су мокри чвор и чесма били напољу. Деца су после оброка спавала на војничким креветима и покривала се војничким ћебадима. Данашњи вртићи су мали дворци – рекла је Надежда Милошевић.
Изложба у Јокановића кући је реализована уз помоћ Народног музеја Ужице и трајаће наредних седам дана. Поводом 90 година постојања предшколске установе у Ужицу одржана је Свечана академија.

З. Г.

IMG_0194 IMG_0195 IMG_0196 IMG_0197 IMG_0198 IMG_0199 IMG_0200
IMG_0202 IMG_0203

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.