početak NAJNOVIJE А и за стару тврђаву има наде

А и за стару тврђаву има наде

od nedelja
647 pregleda

УЖИЦЕ ПОСТАЈЕ МИНИСТАРСКИ ГРАД
После три министра у последњих десетак дана (Вања Удовичић, Нела Кубуровић и Ивица Дачић), у Ужице је, у уторак, 21. марта, дошао и четврти министар са бившим министром Николом Секулићем. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да је у Ужице дошао у оквиру обиласка општина и градова. Посетио је Народну библиотеку, Народни музеј и тврђаву Стари град. У обиласку Старог града Вукосављевић је рекао да се сада налази међу најређим и најквалитетнијим локалитетима у Србији, који је забележило време од Николе Алтомановића (средина 14. века), Турске, Аустроугарске и све до данас.
– Са представницима Завода за заштиту споменика разговарали смо колико, како и шта треба уложити да би овде никла једна историјска и туристичка атракција. Разговори су били корисни. Овде би требало прво урадити археолошка додатна истраживања, одређени степен заштите и реконструкцију. То је посао у који наредних неколико година можемо да се упустимо. Наишли смо на велики ентузијазам представника локалне самоуправе – рекао је министар и додао да и остале установе културе у Ужицу добро функционишу и да је Министарство културе у протекле три године за установе заштите и програмски сектор уложило 35 милиона динара.


Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да је конзервација и реконструкција Старог града једна од најважнијих пројеката за локалну самоуправу.
– Стари град је важан са историјског, културног и туристичког аспекта. Ово је локација која је подарена ужичким генерацијама, на чему се кроз туризам доста може зарадити – рекао је Петковић и подсетио да је прошле године град Ужице издвојио 600.000 динара за јавна предузећа и волонтере да се уреди и очисти Стари град.
Завод за заштиту споменика у Краљеву конкурисао је код Министарства за културу са пројектом за конзервацију Строг града.
– Ми смо конкурисали за прву фазу радова која износи око 12 милиона динара, а ради се о хитним конзерваторским радовима средњег и горњег дела тврђаве. Зидови су растрешEни од бујне вегетације, конзерваторски радови нису рађени још од осамдесетих година прошлог века. Радићемо конзервацију зидова и поставити ограде, које ће обезбедити сигурност посетилаца, као и одређене сигнализације, депоније за смеће, монтажне степенице да би се попело до цитаделе, односно до горњег дела Старог града. Потребно је више фаза да се уради Стари град, а међу следећим фазама је водена кула и доњи део Старог града.То би све коштало око 30 милиона динара. Тек после тога може да се размишља о укључивању у друштвене токове – рекао је в. д. директора Завода за заштиту споменика у Краљеву Иван Милуновић.


Градоначелник Ужица још је додао да се у међувремену са Емиром Кустурицом ради на реализацији идејног пројекта за остатак туристичке понуде везане за Стари гад.
– Свесни смо да само зидине неће привући довољан број туриста. Ту је, одмах испод зидина, хидроцентрала, прва у Европи изграђена по Теслиним принципима наизменичне струје, асфалтиран је пут дуж тунела некадашње пруге којом је ишао „Ћира“. На око осам километара том трасом налази се једно врло вредно археолошко благо за Ужице, Стапарска градина – рекао је Петковић.
Ужички музеј је конкурисао са пројектом испитивања Стапарске градине, а Народна библиотека из тог града је конкурисала за издавање књиге о Стојану Стиву Тешићу, познатом српском сценаристи, добитнику Оскара.


Градоначелник је подсетио да је прошле године у конкурсу „Градови у фокусу“ наш град од Министарства културе добио новац за три пројекта и то за изградњу платоа испред Гадске куће, за који је министарство дало 10,35 милиона динара, затим 650.000 динара за завршетак сталне поставке „Ужичка република“ и милион динара за санацију бине у ГКЦ. Петковић је нагласио да је од Министарства културе још добијено око 3 милиона за завршетак поставке „Ужичке републике“, која је завршена после 10 година.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.