početak KULTURA Тасовац отворио Фестивал у Ужицу

Тасовац отворио Фестивал у Ужицу

od nedelja
557 pregleda

IMG_8096

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ПОСЕТИО УЖИЦЕ:„Пожељна сарадња установа културе“
Поводом јубиларног 20. Југословенског позоришног фестивала, у Ужицу је био и министар културе Владе Републике Србије Иван Тасовац. Њега је примио градоначелник Тихомир Петковић, где је министар, осим са градоначелником, дискутовао и са директорима јавних установа културе. Након разговора представницима медија обратио се градоначелник Тихомир Петковић:

FESTIVAL UŽICE

– Данас у у Ужицу почиње нови Југословенски позоришни фестивал, 20. јубиларни по реду, и ми смо страшно срећни. Захвални смо министру што и он поштује чињеницу да један фестивал слави 20 година постојања и да је то реткост у нашем региону. Мислим на овакву врсту фестивала. Искористили смо долазак министра да сви заједно (људи који се баве културом у Градској управи, руководство града и директори установа културте Ужица) кажемо и упознамо министра са оним чиме се тренутно бавимо и да изнесемо идеје за наредну годину. Министар је навикао да, где год да дође, постоје захтеви финасијске и друге врсте и друге молбе. Ми смо покушали, пошто смо већ имали пре неколико дана састанак са министром у Београду пре мисец и по дана, да изађемо са реалним списком мобли и захтева. У суштини упознали смо га да две значајне институције у Ужицу (Позориште и Библиотека), наредне године славе 160 година постојања. Наредне године је и 160 година од рођења Николе Тесле, па нас је министар упутио да направимо свеобухватан програм, тако да та прослава траје током целе године, а он ће се, са министарством, укључити у оној мери колико је то могуће. Он што је кључно, следи пројекат „Градови у фокусу“, које ће финансирасти Министарство и где ће, не мали, новац, отићи у три града. Добили смо искрене предлоге од стране министра у ком правцу да идемо, када је тај пројекат у питању. Покушаћемо да направимо свеобухватан пројекат, да конкуришемо и надамо се да будемо један од та три града.

ivan tasovac užice pozorišni festival

Након градоначелника обратио се министар културе и информисања Иван Тасовац:
– Велико ми је задовољство што смо сам имао радни састанак са градоначелником и директорима установа културе у Ужицу. Да, једноставно, направимо пресек онога што се сада дешава и говоримо о ономе шта је визија. У Србији има јако пуно идеја, али преточити идеје у пројекат и реализовати их, то мора да буде мерна јединица нашег успеха. Овде нисам чуо ни један захтев, већ само визије представника појединих институција, а оно што ми се нарочито допало је оно што су се оне повезале и сарађују. Повезивање институција и њихова заједничка сарадња на пројектима је онај први важан корак за презентацију културе сваког града. Са друге стране, оно са чим се суочавамо је да многе сјајне ствари које се дешавају по градовима Србије остају прилично медијски непокривене и невидљиве. И ту је сада врло важан тренутак сарадње између медија, а исто тако и спретности и креативности самих институција да учинимо ту ствар што видљивијом. Пројекат „Градови у фокусу“ ће почети од идуће године да функционише. Ствар је у том да ће за тај пројекат локалне самоуправе свеобухватно аплицирати. Иначе, Ужице спада у један од градова који највише издваја за културу. Међутим, процентуално, преко 90%, у неким градовима и до 98%, средства долазе на финансирање плата и редовних трошкова. Тако да кроз овај пројекат ће се добити замајац за оно што су инфраструктурни пројекти, али и програму. У проценту негде око 40:60. Тај пројекат креће од следеће године и сваке године ће бити три града изабрана за пројекат „Градови у фокусу“. Корист од тих пројеката имаће и градови који у првој години не добију то звање. Зато што, једноставно, кроз сам рад на том пројекту ће боље сагледати и своје потенцијале и на бољи начин развити своју визију. Са великим нестрпљењем очекујем отварање фестивала. Захваљујем се свима у овом конструктивном састанку који смо имали. Волео бих да имате овде састанак са сваким од директора појединачно јер, верујте ми, све су то људи који имају пуно тога да кажу. Не само вама, него да поруче и целој Србији.

IMG_8095

На питање колико је новца издвојено за пројектат „Градови у фокусу“ министар каже:
– Ми не излазимо у овом тренутку у јавност са цифрама,. Верујте ми да ће бити значајна. Једноставно морамо да поштујемо процедуру, а то значи… Први корак је да буде усвојен буџет, а после тога ће се знати која је цифра. Управо смо говорили, конкретно о пројекту „Креативна Европа“ и већ постоји врло добра сарадња између локалне самоуправе и самих институција културе. Ми имамо 10 креативних Европа при Министарству културе и информисања. Ту се раде едукације. Оно на шта сам посебно поносан што је приликом мог последњег боравка у Бриселу Србија апострофирана као једна од земаља која на најбољи начин користи те фондове.

ivan tasovac, užice festival, baja vujoviić

Али мени се чини да ту може да буде још напретка. Кроз овај пројекат се граде капацитети на начин како аплицирати, не само за ове европске, него постоји читав други низ фондова. А паралелно са тим, ја бих се опет вратио на оно што је за мене јако битно и за људе који раде овде у институцијама, а то је да њихов рад постане далеко видљивији на медијској сцени Србије.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.