početak GRADSKA Александар Вучић уз Ужичане

Александар Вучић уз Ужичане

od nedelja
613 pregleda

svečana sednica dan grada Užica

СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА УЖИЦА

Свечана седница поводом Дана града у Народном позоришту почела је краткометражним филмом о Ужицу, кроз који је испричана историја града. Председник Скупштине града Радиша Марјановић поздравио је присутне званице и госте. Седници су присуствовали: министар одбране Братислав Гашић, министар правде Никола Селаковић, министар спорта и омладине Вања Удовичић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, владика Жички Јустин, председница кинеске групације Линда Вонг и чланови те делегације, посланици из Ужица у Народној супштини Републике Србије, представници Златиборског округа, одборници Скупштине града Ужица, представници Војске Србије, МУП-а и Полицијске управе Ужице, представници СПЦ, бивши председници и градоначелници Ужица, делегације збратимљених градова Ужица из Љутомера, Верије, Курска и Велеса, представници међународних донаторских делегација, председници општина Вишеграда, Чајнича, Фоче и Новог Горажда из Републике Српске, представници градова Новог Сада и Чачка и општине Ивањице, општина Златиборског округа Ариље, Прибој, Чајетина, Нова Варош и Косјерић, представници Регионалне привредне коморе, представници правосуђа, политичких странака, невладиних организација, државних органа, школа и предузећа из приватног и државног сектора, представници месних заједница, науке, спорта, културе, информисања и други.

SVEČANA SEDNICA TIHOMIR

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је поздравио све госте и у дану, како је рекао, „када славимо 686 година од прве помене Ужица, града бурне и богате прошлости, у коме се живело некада тешко, а некада лепо и лако“, подсетио је на оно што сматра добрим резултатима и успесима између два дана града.
– Значајним уштедама на различитим нивоима, успели смо да двоструко смањимо текућу задуженост града и да створимо услове да кренемо, да наставимо неке започете или да започнемо неке нове пројекте. Наставили смо изградњу дечијег вртића на Пори, а уз подршку Министарства спорта и омладине и изградњу спортске хале у Крчагову, уз подршку Министарства трговине, телекомуникација и туризма реконструисали смо Спомен дом на Кадињачи и започели реконструкцију дечијег одмаралишта „Голија“ на Златибору. У току су радови на обнови зграде Народне библиотеке, а наредне седмице почињемо радове на Јокановића кући. Изградили смо и модернизовали више десетине километара путева и улица, као водоводних и канализационих линија. Створили смо предуслове да крајем године крене изградња зграде Прекршајног и Привредног суда, чији је инвеститор Министарство правде, као и реконструкција и доградња Фабрике воде на Церовића брду, уз помоћ Владе Републике Србије. Захваљујући донацији наших пријатеља из Кине завршићемо изградњу вртића на Пори. Решили смо дугогодишњи проблем градског превозника и добили смо новог превозника, чије нас услуге коштају на годишњем нивоу 500.000 евра мање него до сада.

Потписали смо уговор са немачком комапанијом „Лидл“, која ће у Крчагову градити модеран трговински центар. Стигли су и први инвеститори у Ужице, почела је са радом италијанска фирма „Фамос“ у Севојну и домаћа фабрика за флаширање питке воде у Кремнима. Приоритет у наредном периоду биће нам подстицање привредних активности и отварање нових радних места. Уверен сам да грађани Ужица препознају напоре да на најбољи начин заступамо њихове интересе и дефинишемо правце будућег развоја града. Да би смо у томе успели неопходна је спремност сваког од нас да се посветимо општем добру – рекао је Петковић.
Градоначелник је затим рекао да су најлепше странице историје овог града писали храбри људи, визионари, да на темељима традиције споје нешто добро, са временом у коме живе, за време које долази. Додао је да су многи од тих људи, који су ишли испред свог времена, а са којима се Ужице данас поноси, наилазили на препреке, али време, као најбољи судија, вредновало је на прави начин вредност њихових дела:

SVEČANA SEDNICA GRADA UŽICA

– Уверен сам да је један од најважнијих задатака пред нашим друштвом, а посебно пред нама Ужичанима, успостављање система који препознаје истинско знање, доброту, племинитост и храборст, и подржава праве вредности. Инспирацију и подстрек да истрајемо у борби за поштовање ауторитета, који почивају на знању и квалитету, можемо увек наћи у делима Ужичана који су овом граду обезбедили епитет града са карактером. Да би смо се на достојан начин одужили грађанима који су градили савремено Ужице и оставили у аманет генерацијама који ће нас наследити, аутентичне вредности града који волимо, неопходно је, полазећи од омиљене ужичке мудрости, да скромност у свему и свачему не води ничему, себи постављамо више циљеве и храбро им кренемо у сусрет. Знамо да је пут ка истини и спасењу кроз акцију. Спремни смо да делујемо у складу са мудрошћу која саветује – грешите, размишљајте, чините, опет грешите, али суштина је да чините. Знамо да Бог не може да учини оно што чине људи. Он не ради уместо људи њихов посао, већ помаже онима који делују.

svečana sednica grad užice

Не плашимо се грешака радећи, јер верујемо, ако радимо, па не стигнемо, доћи ће други, бољи од нас и стићи ће. Нема оправдања за губитак љубави према свом граду, када је најбољима свеједно, борба није могућа. Потребни су нам људи који не могу да не брину, способни да се лате одговорности и по запосвести срца. Данас су Ужицу потребни они који га воле тако снажно, а ситуацију разумеју тако дубоко, да не могу остати равнодушни. Знам да спремних на велика дела у овом граду има и увек ће их бити и позивам их, као и све грађане Ужица, да удружимо снаге и учинимо заједно све што можемо за бољу будућност града који ће наживети све нас. Ужице то од нас тражи, а статус Ужичанина даје нам право да се латимо задатака који некима другима делују нерешиви – рекао је Петковић и захвалио се владици Јустину, министрима Гашићу, Љајићу, Селаковићу и Удовичићу, као и Лоначру (који се извинио што није могао да дође), начелнику Генералштаба и Линди Вонг што чине и што ће чинити за Ужице.
– Поносни смо што су четири министра данас са нама. То је јасна порука да је председник Владе Александар Вучић уз Ужичане – рекао је на крају ужички градоначелник.

GAŠIĆ

Министар одбране о интегрисаном универзитету

У име државе Србије Дан града честитао је министар одбране Братислав Гашић.
– Град Ужице има чврсту подршку Владе Републике Србије. То смо доказали упућивањем помоћи у износу од милион евра за хитно решавање водоснабдевања са изворишта Сушичка врела, са кога се Ужичани данас снабдевају. Тих тешких дана за овај град и Војска Србије је дала велики допринос, на одушевљење Ужичана да поново виде своју војску у свом граду. Влада Србије са пажњом прати рад градске управе у Ужицу и инвестиције које се управо реализују на приоритетним стварима и конкретно подржавамо те пројекте. Градско руководство је у претходном периоду склопило уговоре са Министарством одбране о куповини два велика војна објекта. Са градоначелником Тихомиром Петковићем сам лично договорио на који ће начин градска управа испунити обавезе. Ужичани су имали проблема са реализацијом веома важног пројекта, изградња Централног постројења за пречишћавање отпадних вода, али је Влада Србије спремна, да и поред пропуста које је у претходном периоду направила управо ваша локална самоуправа, да заједно са новим руководством града нађемо решење за нови пројекат у најкраћем могућем року – рекао је Гашић.
Гашић је рекао да Влада препознаје Ужице као најзначајнији регионални центар и као доказ тога је чињеница да у најновијој реорганизацији државног јавног предузећа ПТТ Србија, Ужице је постало центар за Шабац, Ваљево и Ужице. Међутим, неодређено је говорио о интегрисаном универзитету у Ужицу.

IMG_7513

– Један од приоретета вашег града је развој високог школства. У време када сам био градоначелник Крушевца покренули смо једнаку иницијативу и схватили смо да мала Србија не може да има толико универзитетских центара. Али, зато, ајмо да се прикључимо оним универзитетским центрима у вашем окружењу. Ми смо то учинили заједно са градом Нишем. Тако да је то мој савет вашем руководству, а да Ужице релативно брзо добије много, много више студената који ће долазити овде и завршавати своје факултете – рекао је министар одбране.
Министар Гашић је на крају рекао да су све институције Владе на располагању руководству града, како би заједнички створили предуслове да до краја године крену радови на реконструкцији и доградњи Фабрике пијаће воде.
– Влада ће сигурно помоћи ову инвестицију, а сматрамо је за Ужице у овом тренутку најважнијом – казао је Гашић.

sednica svi dobitnici

SVEČANA SEDNICA GRADA UŽICA

Додела награда и плакета

Министру правде Гашићу и генералу Љубиши Диковићу свечано је уручена захвалница града за решавање проблема око снабдевања града водом. Новоуспостављена награда за хумано дело додељене је нашем колеги Милану Ђокићу Соколу, који је, излажући се опасности, да заштити другог, исказао храброст, племенитост и хуманост. Том приликом је убоден ножем. Награде града Ужица за изузетне резултате у раду у 2015. години додељена је Милошу Селаковићу, студенту Хемијског факултета и ђаку генерације Ужичке гимназије и освајачу сребрне медаље на олимпијади у Ајзербеџану ове године и освајању бронзане медаље на истом такмичењу одржаном у Вијетнаму 2014. године. Поред ове награде, Милошу је уручена плакета Министарства просвете за младе талентоване људе. Иста награда је уручена писцу Раденку Костићу, аутору Родослова Трнавских и Каранских фамилија. Такве награде су уручене и доктору географије Илији Мисаиловићу и доктору потпоручнику Горану Савићу на ВМА у Београду, најбољем кадету прве класе Медицинског факултета ВМА.
Плакете града Ужица се додељују за остварене резултате у дужем временском периоду. Добитници плакета ове године су: Радивоје Папић, историчар и музејски сарадник; др Горан Пушичић, специјалиста гастроентерологије у Општој болници Ужице; Основној школи „Стари град“, која је за 50 година постојања остварила завидне резултате. Повељу је примила директорка Станимирка Смиљанић Раонић. Четврта повеља је уручена невладиној организацији Женски центар у Ужицу.

SVEČANA SEDNICA GRADA UŽICA

Повеље за укупан развој града Ужицу добили су, „Импол севал“ и примио ју је директор предузећа Нинко Тешић, књижевник и магистар филолошких наука Слободан Радовић и глумац Иван Босиљчић, који је уједно и проглашен за амбасадора Ужица.
У име награђених, присутнима се обратио најмлађи награђени, Милош Селаковић.

BOSILJČIĆ

Након званичног дела програма, уследио је концерт Ивана Босиљчића.

Звездана Глигоријевић

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

IMG_7520

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

IMG_7524

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

svečana sednica dan grada Užica

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.