početak GRADSKAINFO Без страха у сутрашњицу

Без страха у сутрашњицу

od Užička Nedelja
693 pregleda

дејан петровић

Свечана седница поводом Дана града Ужица 9. октобар 2016.
Дан града Ужица, политичари су обележели свечаном седницом Скупштине града у Народном позоришту, која је одржаа у суботу, 8. октобра, коју је отворио Бранислав Митровић, председник Скупштине града. Поред одборника и руководства града овој седници су присуствовали амбасадори Краљевине Норвешке и Туниса у Србији, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, помоћнице министра културе и информисања Александра Фулгоси и Оливера Живановић, Линда Вонг председница „Ји хао“ корпорације, бивши министар правде Никола Селаковић, посланици из Ужица у Народној Скупштини Републике Србије и посланик из Чачка Марко Парезановић, представници Златиборског управног округа и општина овог Округа, МУП-а, представници града Новог Сада, братских градова Љутомера, Верие и Велеса, представници Вишеграда, Фоче и Чајнича, Српске православне цркве и бројни други представници политичког, јавног, привредног и културног живота града Ужица.
– Град Ужице, под условом да умете да користите своју слободу, допушта да будете оно што јесте, какви јесте. Битна особина духа је толеранција, благонаклоност према људима који у овај град стижу из далека прихватају и поштују његов ритам – рекао је Митровић.
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да боља будућност нашег града треба да буде, у првом реду, обавеза и циљ свих нас који смо овде рођени и који желимо да он буде најбоље и најлепше место за живот и исписивање нових страница његове историје.
– Ми добро знамо чега треба да се сећамо из прошлости, у чему да уживамо у садашњости и шта планирамо у будућности, која ће бити достојна онолико колико будемо имали храбрости и истрајности да се боримо за њу. Сигуран сам да Ужичанима храбрости никада није мањкало и да све оно што чинимо показује велики ентузијазам и напоре да без страха кренемо у сусрет сутрашњици. Знамо добро наше предности и ограничења са којима се суочавамо и тражимо начине да их превазилазимо на добробит свих грађана Није могуће преко ноћи уклонити све препреке које стоје на путу успешног развоја града, али, упркос свим тешкоћама, учињени су значајни кораци – рекао је Петковић и додао да је данас, 8. октобра, потпредседница Владе и министарка за саобраћај, грађевинарство и инфраструктуру Зорана Михајловић означила почетак радова на доградњи и реконструкцији Фабрике воде „Петар Антонијевић“ на Церовића брду, која ће на дуже стазе обезбедити за око 70.000 Ужичана квалитетну пијаћу воду. Наравно, подсетио је градоначелник да је ова инвестиција урађена уз помоћ Владе Србије и премијета Александра Вучића.
– Захваљујући донацији од 340.000 евра, коју је обезбедила наша драга пријатељица из Кине Линда Вонг, за неколико месеци нови вртић на Пори бити спреман да прими малишане који су на листама чекања. Госпођа Линда је одложила пут за Њујорк, да би дошла на ову седницу Скупштине Града – рекао је Петковић.

img_1023

Он је истакао да су преко низа пројеката обезбеђена средства да се побољша инфраструктура у разним областима ради квалитетнијег живота грађана с циљем да се млади почну враћати у град после школовања.
– Овај наш циљ препознали су чланови Владе Србије и њен председник, тако што финансирају највећи део најважнијих ужичких пројеката, вредних преко 20 милиона евра. Доказ за то су посете већег броја министара претходних дана нашем граду. Предуслов за долазак инвеститора је унапређење саобраћајне комуникација и повезивање Ужица, као и читавог Златиборског округа са светом. У 21. веку незамисливо је причати о бизнису, ако се раздаљина од Бeограда до Ужица, око 200 км, прелази за три и по до четири сата. Време је за привреду увек било новац и зато са великим ишчекивањима очекујемо завршетак радова на аутопуту до Прељине, затим до Пожеге, уверени да се ту неће стати, већ да ће се тражити решења да се изграде модерне саобраћајнице према Ужицу, Златибору, Златару и осталим дестинацијама на подручју Златиборског округа. За наш крај је веома значајна реконструкција пруге Београд-Бар и да се искористе потенцијали аеродрома на Пониквама. Док трају радови на побољшању саобраћајне инфраструктуре, која је годинама занемаривана, у Ужицу се ослањамо на властите снаге и, у сарадњи са најистакнутијим привредницима, тражимо могућности да најуспешнији прошире своје капацитете и да оживимо предузетнички дух код наших суграђана. Реформе које су пред нама, створиће амбијент и охрабрити многе да реализују своје пословне идеје – рекао је Петковић и истакао да оптимизам одржавају значајна ужичка предузећа Први партизан, Импол Севал, Јединство, Ваљаоница бакра, Путеви, као и велики број средњих предузећа, која су изузетно позиционирана на најзначајнијим европским, па и светским тржиштима.
Петковић је рекао да је намера да се искористи потенцијал туристичког наслеђа као што су Стари град, хидроцентрала под Старим градoм и кањон реке Ђетиње.
– Радујемо се да се у реализацију овог пројекта укљчио наш суграђанин и прослављени редитељ Емир Кустурица, који ће својим идејама допринети да напредак не буде само пуко поправљање прошлости, већ кретање ка будућности. Визија је да Ужице што пре буде модеран европски град са решеним инфраструктурним и комуналним проблемима. Овај град је наш и морамо бити довољно храбри, енергични, истрајни да га заједно учинимо још лепшим и бољим местом за живот сваког човека – рекао је градоначелник Петковић.

генерал диковић

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић је грађанима Ужица честитао Дан града и подсетио да најстарији помен града Ужица у Дубравачкој повељи с почетка 14. века сведочи о његовој вековној историји и традицији Ужица.
– Вековима су се у зидинама тврђаве и у вароши испод ње преплитали култура, војске, плач и смех, радост и туга, ропство и слобода, насиље и смрт, људске судбине. Све смо волели, слободу највише, знали смо да мрзимо највише неправду и људе са лошим намерама. Све је то уткало у нас оно што нас данас у Србији и у свету у најбољем светлу предстaвља, а то је ужички дух – рекао је генерал Диковић и позвао да одамо почаст свим познатим Ужичанима и да случајно заборавимо ко смо, да не заборавимо одакле смо.
У уметничком делу програма наступили су Игњат Милићевић, Кристина Миливојевић и оркестар КУД-а Први партизан, као и гитаристи Младен Пецовић и Немања Каначки. Приказан је и краткометражни филм „У сусрет Ужицу“.
Овом приликом уручене су и повеље и плакете заслужним Ужичанима. Повеље града добили су: виртуоз на труби Дејан Петровић; компанија Први партизан; Момчило Ракић, главни донатор средстава за изградњу моста на реци Ђетињи, на Међају, који је добио назив “Ракића ћуприја“ и Линда Вонг, за донацију преко своје фондације за вртић на Пори, организатор посете 33 кинеска предузетника Ужицу и која је омогућила склапање споразума о економској и културној сарадњи Ужица и кинеског града Харбина.
Добитници плакета су Милорад Искрин, историчар и дугогодишњи директор Историјског архива Ужице; предузеће „Електротермија“ Бела Земља; Јово Савић, специјалиста опште медицине и начелник службе Хитне помоћи; Станко Станковић Ћирковић, велики хуманиста, који је у сарадњи са Министарством просвете СР Немачке издејствовао да две ужичке школе добију пројекат увођења немачког језика по ДСД стандардима, који ученицима ових школа омогућава да буду део образовног система Немачке и да наставе студије у тој земљи и Миливоје Миловановић, технички директор ЈКП „Градска топлана“.
Добитници награда града Ужица су: Никола Митровић, радио водитељ; Радош Пантелић, пољопривредни произвођач; Ана Луција Гојаковић, светски признат самостални истраживач; Лазар Ерић из Севојна добровољни давалац крви; Драгица Матић, архивски саветник у пензији и Александар Димитријевић, сликар.
Дејан Петровић се захвалио за повељу и истакао да ово признање од Града за њега значи да је успео не само као музичар, већ као и човек.
– Ово признање је подстицај да још више радим на промоцији свог села, свог града и своје државе. Са својом породицом живим у Ужицу и никада га нећу напустити, јер верујем, без обзира што су се времена и људи променили, да у њему живе поштени и честити људи – рекао је Петровић и додао да не би било успеха и бројних награда да није било његовог оца Милована Миће Петровића, који је такође био велики уметник на труби и кога Ужичани и данас памте.

Звездана Глигоријевић

img_0997 img_0998 img_0999 img_1001 img_1002 img_1003 img_1004 img_1005 img_1006-2  img_1008 img_1010 img_1013 img_1014 img_1018 img_1020 img_1023 img_1025  img_1029  img_1032 img_1035 img_1036

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-2

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-3

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-4

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-5

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-6

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-7

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-8

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-9

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-10

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-11

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-12

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-13

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-14

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-15

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-16

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-17

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-18

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016-19

svecana-sednica-dan-grada-uzica-9-10-2016

img_0971 img_0975 img_0976 img_0978 img_0981 img_0988 img_0992 img_0993

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.