početak GRADSKA Брзи, тачни и поуздани

Брзи, тачни и поуздани

od nedelja
1,3K pregleda

БИЉАНА БЛАГОЈЕВИЋ – „БИОМЕДИКАЛ – ЛАБ“
У оквиру „Хипократ“ клинике, у Улици Димитрије Туцовић, преко пута ОШ „Краља Петра другог“, више од десет година ради лабораторија „Biomedical-lab“. То је била прва и једина приватна лабораторија у нашем граду и од тада па све до данас, пратећи светске трендове из области медицине и лабораторијске дијагностике, ради се на унапређењу квалитета, као и на проширењу асортимана услуга, увођењем нових метода и анализа, ослушкујући захтеве лекара, али и пацијената.
О раду лабораторије разговарали смо са дипломираном фармацеутом-медицинским биохемичаром Биљаном Благојевић. Она је рекла да служба лабораторијске дијагностике представља веома важан и незаобилазан део система здравствене заштите, а резултати лабораторијских испитивања су често основ за доношење кључних одлука у дијагностици и терапији.

УН: Да ли опрема коју поседује „Биомедикал-лаб“ одговора данашњим потребама, брзим и тачним анализама?
– Лабораторија „Биомедикал-лаб“ је опремљена савременом лабораторијском опремом. Испитивања се изводе на аутоматизованим анализaторима са високим степеном тачности и прецизности. Потпуна аутоматизација, модерна технологија, стручан кадар, и поштовање начела добре лабораторијске праксе омогућава нам постизање нашег главног циља, а то је квалитет услуге и задовољство наших корисника, а то су пре свега брзи, тачни и поуздани резултати. Професионално, квалитетно без заказивања и чекања, у најкраћем року.

УН: Које своје услуге су могу урадити у овој лабораторији?
– Комплетна лабораторијска дијагностика, почев од основних хематолошких анализа, као што је крвна слика, најчешћа анализа за процену општег здравственог стања. Радимо биохемијске анализе – одређивање шећера у крви (за откривање и праћење дијабатеса), масноће (за откривање склоности ка болестима крвних судова), испитивање свих виталних функција и органа кроз лабораторијске параметре (провера функције бубрега, јетре, панкреаса, срца, мишићног и коштаног ткива…). Поред тога, радимо тест на дроге –скрининг тест, којим се може испитати присуство неког од наркотика (марихуана, кокаин, хероин, екстази, амфетамин) у узорку урина. Такође, хормонски статус – хормони штитне жлезде, репродуктивни хормони, хормони надбубрега, хипофизе, хормон за рано дијагностиковање трудноће (bHCG). Веома важни су и тумор маркери. То су супстанце, које ослобађа туморско ткиво, али они имају већи прогностички, него дијагностички значај, тј. користе се за праћење ефикасности терапије, а не за постављање дијагнозе карцинома. Од тумор маркера, најзначајнији су маркери за простату, дојку, јајнике, дебело црево, плућа… Радимо и вирусолошке анализе – херпес вируси, хепатитиси Б и Ц, ХИВ, коксаки вирус и многе друге, затим микробиолошке анализе – уринокултура, копрокултура, узимање различитих брисева и њихово испитивање на присуство бактерија и гљивица, уз обавезан антибиограм уколико је изолована нека бактерија. Брзи тест на „стрептокок“ из бриса грла, што омогућава брзо и правовремено реаговање у случају бактеријске инфекције. Ради се и „хеликобактерија“ из узорка столице – то је тест који је комфорнији за пацијента (без бола и непријатности), брз а уз то и прецизан, јер се одређује директно бактеријски антиген.

УН: Шта саветујете пацијенту пре давања узорака на анализу?
– За валидност резултата јако је битна правилна припрема пацијента, као и поштовање процедура правилног сакупљања материјала за микробиолошка испитивања. Дан пре вађења крви – лакши оброк, најкасније до 19 часова, (избегавати масну храну и слаткише) и без интензивне физичке активности.
На резултате лабораторијских налаза могу утицати храна, непроспавана ноћ, физичка активност и алкохол.

УН: У „Биомедикал-лабу“ се раде резултати везани за стерилитет. Реците нам нешто више о томе?
– Лабораторија даје значајан допринос у проналажењу узрока стерилитета. Прати се хормонски статус жена у различитим фазама циклуса као и генитални брисеви оба партнера и брисеви на chlamydiju, mycoplasmu i ureaplasmu. Tакође, код нас се могу одрадити и спермокултура и спермограм, чиме је лабораторијска анализа оба партнера заокружена. Поред бројних услуга, наша лабораторија је у прилици да вам понуди и услугу припреме и обраде узорка за инсеминацију.

УН: Ваша лабораторија је посебну пажњу посветила и деци. Које су ту посебне погодности које нудите?
– Посебна погодност за наше најмлађе пацијенте је анализе крви из прста, што је јако битно, јер вађење крви из вене, код деце може бити јако трауматично.

УН: Имате и патронажну службу?
– Лабораторија нуди и услуге теренске службе, ако из било ког разлога не можете да дођете до нас. Још једном да поновим да је наш циљ квалитет услуге и задовољство наших корисника, а то су пре свега брзи, тачни и поуздани резултати. Све информације могу се добити на 031 524 355.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.