početak GRADSKAINFO Час ликовне културе у Градској галерији

Час ликовне културе у Градској галерији

od nedelja
2,K pregleda

nada-matic-olivera-suljagic-5

Основна школа ,,Нада Матић“ Ужице
Угледни час ликовне културе одељења 52, на тему из керамике, одржан је у Градској галерији. Галеријску поставку чинила су уметничка дела керамике, настала на Међународној колонији уметничке керамике ,,Злакуса“. Заједнички угледни час ликовне културе одржале су две наставнице те школе – Оливера Шуљагић и Ана Лазић, која је била и учесница колоније. Ученици су стицали знања о појму уметника и уметничког дела, намени галерије и уметничким делима ликовне уметности која се излажу у галеријама.

nada-matic-olivera-suljagic-2

Посебан акценат је стављен на уметничка дела примењене уметности, тј. керамику. Ана Лазић им је објаснила замисао ликовне колоније ,,Злакуса“, чији су радови настали у селу Злакуса у близини Ужица, а чији се мештани баве грнчаријом последња три века. У Злакуси су уметници десет дана боравили и стварали, а било их је из разних крајева света: Русије, Турске, Израела, САД-а, Црне Горе и Србије. Уметничка колонија се одржава већ двадесет једну годину, а њен идејни творац је Софија Бунарџић, дипломирани керамичар из Ужица.

nada-matic

Истакла је посебност ове колоније која се огледа кроз грађење финих спона између традиционалног лончарства јединственог по материјалу, методи рада и печењу керамике на отвореном пламену ватре и, са друге стране, савремених тенденција у уметничкој керамици. Уметници су се могли опробати и у традиционалном начину израде предмета на ручном точку, односно, начином који се зове ,,зидање-грађење“, али и у савладавању изазова специфичног материјала: мешавина глине и калцита.

nada-matic-olivera-suljagic-3
Ученици су с посебном пажњом посматрали уметничка дела и стицали знање о керамици. Показани су им примери употребне, уметничке и скулптуралне керамике. Након занимљивог објашњавања и обиласка изложбе, износили су своје утиске и виђења појединих уметничких дела. Ана Лазић им је објаснила шта је њу инспирисало за стварање и шта њена дела заправо представљају.

nada-matic-olivera-suljagic-4
У пријатној атмосфери, час је приведен крају и изведен је заједнички закључак о значају уметности која оплемењује, спаја људе, представља средство комуникације међу људима, буди и развија у њима естетска осећања и смисао за лепо, покреће машту, произоди емоцију друшвеног карактера.

Оливера Шуљагић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.