Chi-beria

od nedelja
764 pregleda

ČIKAGO PREŽIVEO VORTEX
Jutros sam, posle dvodnevnog rada u kući, ponovo stigla u kancelariju, sa posebnom željom da potvrdim da nam je grad Čikago još uvek na starom mestu. I stvarno, jeste. Okovan u ledu, ali tu, sa svim svojim važnim delovima. Doduše, i danas je mnogo manje ljudi u vozovima, na ulicama i putevima, ali grad je ceo tu. Preživesmo!


U protekla dva dana istorijskog zaleđivanja srednjeg zapada, najtoplije je bilo u jezeru Mičigen i u reci Čikago, voda je ispravala i stvarala još čudesniju sliku, među santama leda i začuđenim slučajnim prolaznicima. Bilo je, svakako i namernih, onih koji su morali na poslove u dežurne službe, bolnice, zdravstvene ustanove i prodavnice, ali i egzibicionista koji su hteli da osete kojom brzinom će im se zalediti pramen kose ili topla kafa u uzdignutoj ruci. Svet je obišao i snimak jednog lika koji je skoro potpuno nag vozio rolere pored jezera (sigurna sam da će dostići neverovatnu gledanost, a šta je od gledanosti na -60C važnije), kao i onog nesrećnika koji je, hodajući po zaleđenom jezeru Mičigen upao u vodu, pa su ga vatrogasci i spasilačke ekipe spasavali i spasli.
Nezapamćene hladnoće nije preživelo 12 ljudi, vatrogasci i elektrodistribucije su imale mnogo posla, pucale su vodovodne cevi u privatnim kućama i stanovima, ali i na aerodromu O’Hare i železnickoj stanici – Union Station.


Posle mnogobrojnih otkazanih letova, saobraćaj na oba čikaška aerodroma se danas odvija uglavnom po redu vožnje, ako ne računamo letove na istočnu obalu, koju će zimski ledeni vrtlog nešto manjeg intenziteta zahvatiti danas.
Iako je Čikago poznat po brutalnim zimama, prethodna dva dana ostaće zapamćena po najnižim zabeleženim temperaturama, a gradu će biti pridodata nova, prikladna imena – Chi-beria i Chi-laska!

Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.