početak GRADSKA Доварје ће се ширити, али у другом смеру

Доварје ће се ширити, али у другом смеру

od nedelja
1,4K pregleda


ПРОШИРЕЊЕ ГРОБЉА ДОВАРЈЕ
На другом састанку грађана из Улице Ристе Тешић са градским руководством потписан је закључак „да ће градско руководство предложити Скупштини града да у Плану детаљне регулације гробље Доварје неће бити ширења додатних гробних места према улици Ристе Тешића“ и „да ће градско руководство, после разговора са власницима кућа и плацева према улици Бањичких жртава, накнадно изнети свој предлог Скупштини града везано за ширење додатних гробних места“.


У вези ове теме, али непосредно пре доношења овог закључка, разговарали смо са градоначелником Тихомиром Петковићем.
– Дошло је до неразумевања код грађана, јер нису имали праве информације. Ми радимо План детаљне регулације гробља Доварје на основу Генералног плана града. Тим Планом детаљне регулације се детаљније одлучује на који се начин наставља план рада на гробљу. Имамо несклада између правог стања на терену и онога што је усвојено у Генералном плану, па тако део наведен као зелена површина, у ранијем је периоду претворен у гробна места. Наравно, осим тога, ми смо у ових неколико година кренули са уређењем гробља Доварје – урадили смо део гробља који се користи, паркинг који је био неопходан, затим неопходно је да решимо питање снабдевања пијаћом водом на више локација на гробљу, неопходно је да оболела стабла заменимо новим стаблима у циљу увећања зелених површина, решимо питање стаза и клупа. Практично, циљ нам је да тај парковски део ставимо у бољу и пуну функцију. Затим, потребно је да решимо питање земљишта и кућа према Бањичкој улици. Људи који живе ту збуњени су да ли ће Град, односно ЈКП „Биоктош“ откупљивати од њих имовину. На том делу ГУП-ом предвиђено је проширење гробних места. Иначе, кроз план који треба да донесемо, најмање ће се причати о проширењу гробних места на Доварју.

Такође, део јавности је збуњен да ли је или није гробље Доварје конзервирано? Гробље није конзервирано, мада сам и ја до скоро мислио супротно. ГУП је предвидео проширење за 80 до 90 гробних места, где нема стабала и на једном месту где их има. Када смо чули да грађани из улице Ристе Тешић негодују, одмах смо реаговали и рекли им да тек треба почне да се ради на плану Детаљне регулације. Ми смо са тим грађанима имали састанке и отворени смо за све предлоге. Поред тога, ми смо за последње 4 године значајно радили и на проширењу гробља на Сарићу Осоје, тако да смо за 10 година решили питање капацитета гробних места. Дакле, нас у овом моменту ништа не тера и вуче у правцу да ширимо гробље Доварје. Ако се заједнички договоримо, грађани и ми, да у складу са ГУП-ом додамо тих до 90 места. Сигуран сам да та гробна места неће угрожавати грађане у Ристе Тешића, а биће заштићени тујом – рекао је Петковић и додао да део грађана који су кренули у протесте користе ову тему да би узбунили грађане, али да за тим нема потребе.

Власник породичне куће на гробљу Милоје Јанковић каже да је његов покојни отац у септембру 1957. године купио плац од Радоњића.
– На том плацу, који је отац купио, била је само једна стара кућа и овамо је била једна кућа од 1967. година. Овде је било мало гробница, које су могле на прсте да се преброје и Партизанско гробље. Била је пчеларска задруга и стотине кошница. На овој ливади где су сада гробнице, играли смо фудбал. Међутим, Скупштина општине Ужице доносила је одлуке о проширењу и то је морало да се поштује. Овде чак није било ни воде, ни канализације, које смо регулисали пре неколико година – рекао је Милоје.
На питање да ли би продао своју имовину, он је рекао:
– Не знам ко жели да живи уз гробље. Ако је Скупштина града нашла решење да нас исели, нека то уради, али, наравно, уз неки договор. Иначе, ја сам поднео захтев за легализацију, али сам добио решење да се обуставља, док се не реши статус гробља – додао је Милоје.

Градоначелник је још рекао да је тих до 90 места предвиђено ГУП-ом, који је рађен пре њега када је први пут био градоначелник. Поред тога, ту постоји и значајна рачуница.
– Када се реализује тих до 90 гробних места, „Биоктош“ би могао да дође до неке зараде којом би платио откуп земљишта од власника кућа и плацева на гробљу. Пре 4 године добио сам мишљење руководства „Биоктоша“ да могу да се прошире ка улици Бањичких жртава, ако Град откупи ту имовину, али ја сам то одбио, јер сами треба да реше то питање. Колико би то гробно место коштало, не зна се, јер о томе ће одлучивати „Биоктош“. Претпостављам да је то изазвало негодовање међу грађанима, у смислу да је ту планирано као неко „Дедиње“, које је доступно за најбогатије грађане Ужица и да се њима излази у сусрет. То нема везе са тим. Цене су политика „Биоктоша“ и они ће водити бригу о томе.
– Један од разлога зашто смо решили да убрзано уђемо у Детаљну регулацију јесте нелегално сахрањивање. Нелегална сахрањивања су вршена на локацијама које су приватно власништво. Ми ту добијамо разна тумачења како то да спречимо, јер као Град тешко можемо да спречимо – рекао је Петковић, а када му је поменут Закон о сахрањивању, он је рекао:
– То раде инспекцијске службе, дају објашњења. Али, то нису једина објашњења која нас збуњују, јер има доста питања која су везана за комуналну инспекцију. Покушавамо да многа та питања решавамо на најбољи начин, а законски оквири нису једноставни.


Иако нема везе са овом темом, Петковић је несклад локалних и републичких органа објаснио и другим промером:
– Најновији проблем је на аутобуској станици, где имамо реалне захтев закупца станице „Бечеј превоз“, а то је да се реши питање нелегалне продаје од стране „Гаге превоз“. Већ 15 дана покушавамо да добијемо јасан став правника, а они објашњавају да то морају да ураде републички инспекцијски органи. Са тим републичким инспекцијским органима се дописујемо. И ми тражимо да се забрани та продаја, јер ћемо ми то да трпимо – закупац тражи смањење цене закупа, јер је на штети и не може толико да заради.
Већник Драгољуб Костић показао је и објаснио које су све парцеле у питању.


– Није предвиђена никаква сеча шума. Предвиђено је да зановимо шуму тамо где су стабла оболела, да појачамо зелени појас. Ево, ово су куће и парцеле које треба да се откупе од власника. Када би се оне откупиле, гробље би се ширило ка улици Бањичких жртава. Ту би могло да стане око 800 дводелних гробница. На то нико нема примедби – показао је Костић ту прву деоницу, која ником није спорна, када би се откупила имовина.
Следећа локација је резервоар „Водовода“, који обухвата површину више од 6 ари, а обухвата цео предео од превоја главне улице на Доварју до преко пута кућа на гробљу, али не и до Улице Ристе Тешић. Ту би било места за око 100 гробница.


– Овде није предвиђено ширење према ГУП-у, али смо ми хтели да ту проширимо за нова гробна места. Међутим, ту има доста дрвећа, а и грађани се противе, па смо одустали од тога – рекао је Костић.
Следећа парцела где је ГУП-ом предвиђено да се раде нова гробна места, обухвати мању површину у облику троугла, на почетку стазе која води ка Партизанском гробљу.
– Међутим, одустали смо од тога, јер ту има доста стабала – рекао је Костић.
И последњи део који је планиран за проширење и то према ГУП-у, а то је проширење испод гробља као улици Ристе Тешић, али на површини до живе ограде, на којој нема дрвећа. У питању је можда до десет метара од последњих гробница.


– Ту нема дрвећа, има једино на једном месту неколико стабала, али то не бисмо дирали. Она би остала. Доле испод је шума, и, као што можете да видите, скоро се не види ни улица. Уместо ове живе ограде, засадили бисмо тују, тако да се све активности на гробљу не би ни виделе – рекао је Костић.
И након другог састанка одржаном у четвртак, 31. јануара 2019. године, који смо поменули на почетку текста, одустало се од проширења на тој парцели.

Звездана Глигоријевић

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.