početak GRADSKA Поново ради СОС телефон у Ужицу

Поново ради СОС телефон у Ужицу

od nedelja
469 pregleda

SOS TELEFON UŽICE

У Женском центру у Ужицу почео је да ради СОС телефон, који има за циљ да помогне жртвама насиља. На 0800 333 445 жртве насиља, према речима Раде Гујаничић из Женског центра, могу да добију подршку о психолошком оснаживања, информације о процедурама које их очекују и којим институцијама да се обрате за помоћ.
– СОС је телфон поверљив, а позив може бити анониман. Са жртвама насиља радиће четири жене, три су дипломирани психолози и једна правница – рекла је за Ужичку недељу Рада Гујаничић.
СОС телефон је пројекат који се финансира из буџета града и до краја године је издвојено 500.000 динара.
– Особе које трпе насиље угрожено је људско право на достојанство. Та насиља су обично психолошка, економска и физичка, мада најчешће иду у комбинацији једно са другим.

SOS TELEFON UŽICE 2

Најчешће у комбинацији иду физичка и економска насиља. Насиље се јавља у свим слојевима друштва, само што је у сиромашнијим више изражено, јер жена мора да тражи помоћ заједнице, а богате жене су мање овисне од мужева, и могу саме да нађу стан и слично – рекла је Гујаничићева.
Она је додала да су већ одмах по отварању СОС линије имали позив. У ранијем искуству, навела је наша саговорница, да су имали и два случаја да је разговарала и са мушкарцима.
– Преко СОС линије највише се информишу жене, али има и мушкараца. Један је имао психолошко насиље од супруге, а други је био младић који је имао малтретирање, више ниподоштавање, од стране оца. Имали смо случај и инцеста у породици, када син сексуално злоставља мајку – рекла је она.

SOS TELEFON UŽICE 3

Женски центар има добру сарадњу са Полицијском управом у Ужицу, као и Центром за социјални рад. Наредни циљ је да се покуша да се обједине неке службе, како жртве насиље не би по више пута понављала своју трагичну причу.

SOS TELEFON UŽICE 4

Према подацима Полицијске управе у току 2012. и 2013. године, на подручју које покрива забележено је 2.590 пријава породичног насиља, од чега је 913 пријава насиља у породици. Мушкарци су насилници у 95 посто пријављених и процесуираних случајева.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.