početak NAJNOVIJE (Dez)infekcija mozga

(Dez)infekcija mozga

od Mila Filipović
1,3K pregleda

Covic-19 u SAD – Dan trideset osmi

– Analitičari upozoravaju na Trampovo nastojanje da na pandemiju gleda iz mnogo pozitivnijeg ugla, čime iritira svoje saradnike, sunarodnike i posebno zdravstvene radnike, i savetuju ga da u izjavama bude oprezniji, ili da neke teme uopšte ne komentariše –

Poslednji radni dan nedelje koja je iza nas bio je ispunjen nebuloznim prepričavanjima još nebuloznije izjave i duboke zapitanosti američkog predsednika Trampa da li bi, možda, ubrizgavanje dezinfekcionih sredstava pomoglo ubijanju virusa u telu zaraženog, onako kako virus umire na visokoj temperaturi, vlažnosti, jakoj svetlosti ili pod uticajem dezinfekcionih sredstava na tvrdim površinama. Predsednik je u četvrtak sebi ponovo, ničim izazvan, uskočio u usta, ali problem nije u tome “što se kockao, nego što se vadio”. U petak ujutro je novinarima u ovalnom ofisu, posle stavljanja potpisa na akt o finansijskoj pomoći ugroženim kompanijama, objašnjavao da je on to, u stvari, postavio sarkastično pitanje novinarima koji se ne slažu sa njegovom polisom, da su njegove reči izvučene iz konteksta, ali snimci koji su objavili svi američki mediji potvrđuju šta je i kome predsednik govorio, samo što nikome nije jasno i zbog čega.

Podsetila me cela mučna slika na američke recepte za kuvanje, koji počinju sa “oljuštite krompir” ili “uključite rernu, a naročito na uputstva na, recimo, imalinu, da nije za jedenje, ili da se ulje za motore nikako ne sme koristiti za kuvanje. Ne znam da li su Trampa videli i naši sunarodnici, a ako jesu, nadam se da mu neće poverovati na reč i odmah pristupiti ispiranju šljivovicom, naročito za vreme policijskog casa, kao sigurnim lekom za sve, pa i za coronavirus.

Onda su se “svi predsednikovi ljudi” hvatali za glavu i probali da poprave štetu koju svojim izjavama nanosi, pa je i doktorka Debora Bruks morala da kaže da predsednik voli da uđe u dijalog o svakoj novoj informaciji u vezi sa pandemijom, pa je tako bilo i posle objavljivanja laboratorisjkih istraživanja, koja su pokazala da virus umire na višoj temperaturi, pri većoj vlažnosti i na jačem suncu. Analitičari upozoravaju na Trampovo nastojanje da na pandemiju gleda iz mnogo pozitivnijeg ugla, čime iritira svoje saradnike, sunarodnike i posebno zdravstvene radnike, i savetuju ga da u izjavama bude oprezniji, ili da neke teme uopšte ne komentariše.

U istom danu zvanično se oglasio i proizvođac “Lysola”, čije proizvode za čišćenje i dezinfekciju već mesecima ne možemo da nađemo u radnjama, da nam objasni da se dezinfekciona sredstva ni pod kojim uslovima i ni na koji način ne smeju ubacivati u ljudsko telo, nego koristiti isključivo prema uputstvima za upotrebu koja se nalaze na svakom prozivodu. Pri tom ne kažu, recimo, da je na njihovim etiketama do pre tri meseca písalo da “ubijaju i human coronavirus”, ali da je taj detalj sa etiketa iz ove godine volšebno uklonjen.

Onda je neko, nadam se Trampov savetnik za informisanje, posavetovao predsednika da nakon konferencije za štampu Kriznog štaba Bele Kuće ne odgovara na novinarska pitanja, a najaviše nam i da će format njegovih obraćanja uskoro biti promenjen. Konačno!

Tema nedelje i dalje je odluka guvernera nekih država, posebno Džordžije, da se postepeno vrate u normalan život, pa su tamo već juče otvoreni frizerski i saloni za masažu, restorani će početi sa radom u ponedeljak. Građani drugih država protestvuju protiv rigoroznih mera guvernera, a najbrojniji protesti bili su u Viskonsinu i u Mičigenu. Protesti u Ilinoisu očekuju se za 1. maj. I tu je bespotrebna politizacija uzela danak – u ratu su oni koji su za otvaranje, protiv onih koji misle da je za otvaranje još rano, a linija je opet između plavih i crvenih država. Šta ćemo kada dođe leto, hoće li stvarno sve biti kao i pre već za Memorial Day, koliko privatnosti će Amerikanci biti u stanju da žrtvuju, u svrhe praćenja pandemije i hoće li globalizacija, koja je nastala na temeljima kakvog takvog mira i sigurnosti, uskoro biti prošlost, dok se zemlje budu vraćale u sopstvene granice. Da li je neophodno da što vište vremena provodimo u prirodi, ili ćemo morati da ostanemo kod kuća, kako će izgledati povratak na posao u velikim gradovima, hoćemo li gledati utakmice na stadionima ili na malim ekranima, kada ćemo ponovo porodično ići u restoran na ručak ili se provoditi u nekom noćnom klubu. Optimisti veruju da će se ljudi vratiti u normalan život, ne zato što su za Trampa, protiv Trampa, za Bajdena ili portiv Bajdena, već zato što je to, jednostavno, u ljudskoj prirodi, i jer za takvo ponašanje ne trebaju posebna iskustva. Pesimisti ipak sumnjaju, razumeju da se nesigurnost širi mnogo brže od razumevanja, i veruju da ćemo coronavirus ubuduće tretirati kao hroničnu bolest, koja će, kao i druge, biti stalno prisutna.

U Americi je juče bilo 890.524 zaraženih, 51.020 mrtvih i 96.677 oporavljenih. Život je i danas izmešten iz konteksta, pa ko onda da mari za reči, koje gube smisao, važnost i težinu. A sutra će nam ionako biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.