početak GRADSKA Утоплите водомере!

Утоплите водомере!

od Užička Nedelja
414 pregleda

БРИЖНА ГРАДСКА ВЛАСТ
Хидрометеоролошки завод Србије најавио је за наредни викенд ледене дане, када ће се температура бити од минус 6 до минус 13 степени, а у неким крајевима и нижа. Такође, најављено је да ће у периоду од 5. до 15. јануара свакодневно постојати услови за снежне падавине, мањег до средњег интезитета и ледену кишу. Драгољуб Костић, члан Градског већа и Зоран Шибалић, директор ЈКП „Градска топлана“, по препоруци Сектора за ванредне ситуације Србије, путем медија дали су више савета како се треба понашати пре, за време и после леденог периода.
Драгољуб Костић рекао је да су градске јавно – комуналне службе спремне за тај период и да ће дежурати двадесет четири сата дневно.
– Одржан је састанак са „Нискоградњом“, путарима и службама задуженим за саобраћај. Улице се посипају комбинацијом соли и ризле. Замолио бих све грађане да склоне аутомобиле, јер је у протеклих неколико дана било проблема за пролазак камиона са раоником за чишћење снега због паркираних аутомобила са обе стране улице. То је било на пример у Улици Николе Пашића, али су у сарадњи са комуналном полицијом решавани ови проблеми. Проблема је било у Златиборској улици и Збојштици, али су улице очишћене – рекао је Костић.


Он је посебан акцент ставио на проблеме који могу настати на водоводној мрежи због ниских температура. Рекао је да се обавезно заштите водомери и цеви, јер уколико се не користе, лако може доћи до пуцања, а самим тим и велике потрошње воде, што ће много коштати грађане.
– Једну од могућих штета може направити пуцање водомера и водоводних цеви. Превенција гласи – стиропором, најлоном, старом одећом утоплити шахтове. Загревати просторије, које се иначе не греју, како би се избегло пуцање водоводних цеви. Обезбедити свеће због коришћења у случају могућег преоптерећења електро система, а свеће могу подићи температуру у некој мањој просторији за неколико степени. Грађанима препоручујемо проверу и дихтовање врата и прозора, како топлота не би неконтролисано одлазила из кућа и станова. Грејалице су критична тачка и никако их не треба остављати укључене без адекватног надзора .. . – ово је део савета које је дао Костић.
Директор „Градске топлане Ужице“ Зоран Шибалић рекао је да су обезбеђене довољне количине мазута у свим ужичким котларницама у случају да ниске температуре поремете доток гаса који је основни енергент за снабдевање топлотом 70 посто корисника.
– Градска топлана ће Ужичане током леденог таласа грејати до 24 сата, а у случају да се температура током ноћи спусти испод двадесет степени могуће је грејање и током целе ноћи – рекао је Шибалић.
Грађани, уколико дође до неког квара или хаварије, могу позвати следећа јавна предузећа, која ће имати дежурства 24 сата:
ЈКП „Водовод“ 064-827-36-65 и 0800-31-31-00;
ЈКП „Нискоградња“ 531-976;
ЈКП „Биоктош“ 064-85-80-582;
ЈКП „Градска топлана“ 065-546-5-444 и
ЈП „Стан“ 064-826-72-30

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.