početak GRADSKAINFO EKOLOŠKA TRIBINA

EKOLOŠKA TRIBINA

od nedelja
531 pregleda

ekološka tribina 3

НОВА ТРИБИНА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Ентузијазам постоји

Можда цена прикључка на гас буде нижа, са 980 на 490 евра –

Загађеност ваздуха у Ужицу је најалармантнија током зиме, у данима када се помешају чађ и смог, готово да је неподношљиво живети. Превише смога приписује се великом броју индивидуалних ложишта, јер гасификација у коју се кренуло пре десетак година није омогућила чистији ваздух. Разлог за то је висока цена прикључака за већину домаћинстава.

ekološka tribina 2Председница недавно формираног Зеленог савета, Снежана Јањић, на трибини под називом Значај локалне самоуправе у унапређењу заштите животне средине, истакла је да је циљ савета да се створи партнерски однос између локалне самоуправе и савета као и са директорима јавних предузећа, школа и других установа.
– Једино тако можемо урадити нешто добро у интересу града. Ако будемо постојали формално, од тога посла неће бити ништа. Оно што ја могу рећи као свој први утисак је да, иако имамо, наравно као сви у земљи Србији, потешкоћа, видим да има и доста ентузијазма да се нешто покрене са мртве тачке и мислим да ћемо стварно тако нешто и урадити.
Видоје Дрндаревић, заменик градоначелника, је истакао да је град партнер са Зеленим саветом, а да питање еколошке загађености није од јуче, већ траје дужи низ година.
– Ако упоредимо резултате загађености ваздуха, не можемо да кажемо да је данас лошије него пре петнаест година, јер смо конверзијом котларница на гас на то знатно утицали. И сама конфигурација града доста утиче на појаву чађи и смога, јер су индивидуална ложишта претежно по околним брдима. Градско руководство ове проблеме не може решити за годину дана, али наша је обавеза да што се тиче Градске топлане загађење буде минимално. Урађено је преко 120 км секундарне мреже гасовода, али број прикључака није адекватан, јер је цена прикључка доста висока. То је један од разлога, други је што ми, иако смо имали урађене гасне подстанице нису биле пуштене у рад, тако да наша Топлана није могла да користи у пуном капацитету потребене количине гаса за грејање. Ми смо заједно са свим оснивачима Ужица гаса договорили да цена прикључка буде упола мања. Са 980 да буде смањена на 490 евра, уз бенефит плаћања на више месечних рата. Услов је само ко се прикључи да мора ове године и користити гас за грејање. Видећемо какви ће бити резултати.
Не знам зашто је Зеленом савету кнедла у грлу изградња нове котларнице на гас на Међају, јер ту имамо неколико котларница које у овом тренутку користе или мазут или угаљ. Не можемо бити искључиви и говорити зашто је локација овде, а није овде, постоје службе које то опредељују и стратешке студије. Свако нека ради свој посао- поручио је Дрндаревић на трибини у сали Скупштине града.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.