početak GRADSKA Град богатији за 9 доктора наука

Град богатији за 9 доктора наука

od nedelja
1,2K pregleda

ПРИЈЕМ У СКУПШТИНИ ГРАДА
Као и претходних година, Град Ужице је и ове године приредио пријем за све суграђане који су прошле године стекли звање доктор наука, најбоље спортисте, уметнике, раднике полиције, сектора за ванредне ситуације, раднике комуналних предузећа, новинаре и друге. Ове године уручени су поклони за девет нових доктора наука.
У име Града Ужица све присутне су поздравили и поклоне уручили председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић и већница Марија Трмчић Богојевић.
Бранислав Митровић је рекао да је привилегија бити у друштву оних који су постизали врхунске резултате и низали успехе.
– Свако од вас је личним залагањем и постигнутим резултатима дао посебан допринос афирамцији града Ужица. Ви сте доказ да и у околностима у којима живимо и радимо, и уколико је посвећен свом раду, могу се остварити велика достигнућа – рекао је Митровић и додао да су присутни инспирација и узори за генерације које долазе.
Звање доктора наука у 2016.години стекли су:
Др Немања Вукашиновић – доктор биолошких наука – докторирао је на Карловом универзитету у Прагу одбранивши докторску дисертацију на тему “Изучавање аспеката процеса егзоцитозе приликом изградње ћелијског зида”. Тренутно је запослен на Институту за биологију у Генту у Белгији. Уместо њега поклон је примио његов отац Миодраг Вукашиновић.
Др Милован Миливојевић – доктор информатичких наука. На Природно математичком факултету у Крагујевцу одбранио је докторску дисертацију под називом “Методе развоја и адаптације регресионих модела базиране на генетским алгоритмима”. Запослен је на Високој пословној Техничкој школи у Ужицу као професор струковних студија. Једна је од оснивача Информатичког одсека ове образовне установе. Примарне области интересовања су му наука о подацима и вештачка интелигенција.
Др Наташа Ћировић – доктор техничких наука. Докторску дисертацију на тему “Ефекат параметара електродепозиције на структуру, магнетна и електрична својства наноструктурног депозита гвожђа, никла и волфрама” одбранила је на Технолошко-металуршком факултету у Београду. Ради на Високој пословно техничкој школи струковних студија – студијски програм Инжењерство заштите животне средине као професор струковних студија.


У 2017.години до титуле доктора наука стигли су:
Др Слободан Павловић – Доктор наука физичког васпитања и спорта – одбранио докторску дисертацију на тему “Предиктори физичке активности ученика на часу физичког васпитања” на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду. Запослен је на Педагошком факултету у Ужицу као доцент на предметима физичког васпитања.
Др Горан Мурић – доктор техничких наука. Основне и мастер студије завршио на Саобраћајном факултету у Београду на смеру за Телекомуникациони саобраћај и мреже. Докторску дисертацију на тему “Отпорност критичних телекомуникационих мрежа на пропагирајуће отказе” одбранио је на Техничком Универзитету у Дрездену на Факултету за електротехнику и информатику. Један је од оснивача удружења грађана Србија у покрету које је основано са мисијом оснаживања, мотивисања и охрабривања поједница да активно и удружено учествују у креирању квалитетнијег живота у Србији. Горан ради у Лос Анђелосу на Институту за информационе науке при Универзитету Јужна Калифорнија на истраживањима везаним за вештачку интелигенцију и машинско учење.
Др Јелена Луковић – Доктор ликовних уметности – докторирала на Факултету ликовних ументости у Београду – одбранивши докторску дисертацију, односно докторски уметнички пројекат под називом “Филозофија егзинстенцијализма у ангажованом графичком изразу – изложба литографија”. Јелена је тренутно незапослена. Добитница је награде Факултета ликовних уметности за графику Бошко Карановић.
Др Вељко Мијушковић – доктор економских наука – на Економском факултету у Београду одбранио је докторску дисертацију под насловом “Адаптибилност модела и утицај повратне логистике на конкурентност зеленог ланца снабдевања”. Ради као доцент – асистент професора на Економском факултету у Београду.
Др Бране Лончаревић – доктор медицинских наука – докторску дисертацију на тему “Ехокардиографска процена механике миокарда код болесника са дијабетесом типа 2” одбранио је на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Ради у приватној поликлиници „Корона“. Постоји нешто што га посебно издваја – хроничари кажу да је он први доктор медицинских наука који је од доктората стигао из приватне праксе.


Др Биљана Грујичић – доктор комуниколошких наука. Докторску дисертацију под називом “Књижевне награде у Србији као средство културне политике” одбранила је на Факултету за културу и медије Универзитета Џон Незбит у Београду. Ради као професор српског језика у Ужичкој гимназији.
Најбољи радник Полицијске управе Ужице у 2017. години, по препоруци претпостављених и колега је Александар Дробњаковић, полицајац запослен у Полицијској испостави Ужице – одељење полиције. У свом досадашњем раду показао је висок степен знања и професионализма. Залагањем и истрајношћу у раду допринео је смањењу кривичних дела, као и откривању извршилаца кривичних дела и извршавању најсложенијих безбедносних задатака, заштити личне и имовинске сигурности грађана, као и јачању угледа и поверења у полицију.
Најбољи у Сектору за ванредне ситуације МУП- а Србије одељења за ванредне ситуације у Ужицу у претходној години је Рађен Јокић – вођа ватрогасно спасилачке групе. Дуги низ година је међу најбољим, најсавеснијим и најхрабријим ватрогасцима спасиоцима у Ватрогасно спасилачком батаљону Ужице. Као члан специјалистичког тима за спасавање на води истакао се у акцијама спасавања угрожених лица и материјалних добара од поплава. Амгажовањем на одржавању возила и технике, и својом посвећеношћу, заједно са колегама доприноси да јединица у којој ради буде једна од наjбољих у Србији.
Најбољи радници у сектору јавних предузећа су:
Драгомир Масал – ЈКП Градска топлана. У овом јавном предузећу ради од 2001. године као бравар у служби одржавања, где се истиче својим трудом и радом, и на тај начин дорпиноси угледу предузећа. На предлог својих колега и претпостављених добија звање водећег монтера бравара. Активан је и у раду синдикалне организације у којој се залаже за права радника и боље услове за рад.
Вељко Маринковић – ЈКП Нискоградња – запослен је у овом предузећу од 1992. године. Почео је као НК радник, али је вредним радом стекао интерну квалификацију и дуги низ година обавља послове грађевинског машинисте. Вељко је, према речима колега, тих и повучен човек, који све радне задатке извршава одговорно и квалитетно. Својим понашањем даје пример другима какав однос треба да имају према колективу и сарадницима.


Ужички спортисти су и у 2017. години постизали запажене резултате на домаћој и међународној сцени. Међу награђнима си Оливера Јевтић – АК Младост – прво место на првенству Балкана у маратону; Милош Зарић – АК Пора – златна медаља на Светском првенству за особе са инвалидитетом у бацању копља; Небојша Ђурић – АК Пора – прво место на првенству Балкана за особе са инвалидитетом у бацању кугле; Милован Микица Веснић – Ауто спортски клуб “Веснић” – друго место на Шампионата централне Европе – цез спринт; Душко Петров – Стрељачки клуб “Алекса Дејовић”, 3. место на Европском првенству у стрељаштву у дисциплини малокалибарски пиштољ – екипно; Тамара Мићовић – АК Ужице – првопласирана на Првенству Балкана у трци на 5.000 м – 4. место на Европском првенству за јуниорке у истој дисциплини; Милан Митровић – АК Младост – прво мество на првенству Србије у планинском трчању; Бојан Станишић – АК Младост – прво место на првенству Србије у атлетици у тркама на 800 и 1.500 метара; Милош Митровић – АК Младост – прво место на првенству Србије у ателтици у трци на 3.000 м стипл; Александар Томашевић – АК Пора – другопласирани на првенству Балкана за особе са инвалидитетом у дисциплини бацање диска; Борко Васиљевић – стрељачки клуб “Први партизан” – прво место на првенству Србије у дисциплини летеће мете; Петар Удовичић – Клуб за спорт и рекреацију инвалида “Стари град” прво место на првенству Србије за особе са инвалидитето у трци на 800 метара; Јелена Тодоровић – стрељачки клуб “Алекса Дејовић” – треће место на првенству Србије у стрељаштву у дисциплини ваздушни пиштољ; Милица Словић – стрељачки клуб “Алекса Дејовић” – поставила је државни рекорд у дисциплини ваздушни пиштољ укатегорији јуниорки; Наташа Влаховић – карате клуб Ужице – 3.место на карате првенству Србије у борбама; Милан Тодоровић – АК Младост – друго место на првенсву Србије у кросу; Кристијан Стошић – АК Младост – треће место на првенству Србије у трци на 10.000 метара; Павле Ђурђић – АК Младост – друго место на првенству Србије у штефети 4 х 400 м; Марко Јовичић – АК Младост – друго место на првенству Србије у штефети 4 х 400 м; Марина Павловић – Клуб борилачких спортова „Слобода УЕ лавови“ – освојила је друго место на Првенству Србије у дисциплини санда лајт; Марко Ивановић – Клуб борилачких спортова „Слобода УЕ лавови“ – 3. место на првенству Србије у дисциплини санда лајт; Дејан Јовановић – Клуб борилачких спортова „Слобода УЕ лавови“ – 3.место на првенству Србије удисциплини санда лајт;
Томо Никитовић – Ужичко аутомобилско спортско удружење – друго место на Рели шампионату Србије; Синиша Милановић – Ужичко аутомобилско спортско удружење – друго место на Рели шампионату Србије.


Поклони су уручени и тренерима успешних спортиста, а то су: Милош Ршумовић – карате клуб Ужице; Предраг Дамјановић – Клуб борилачких спортова „Слобода УЕ лавови“; Славица Туцовић – Стрељачки клуб “Алекса Дејовић”; Оливера Бајс – АК Пора; Славољуб Кузмановић – АК Младост; Милун Веснић – ауто спортски клуб “Веснић”; Жељко Челиковић – АК Ужице; Павле Златић – стрељачки клуб “Алекса Дејовић”, Никола Радовановић – АК Пора и Дарко Васиљевић – стрељачки куб “Први партизан”.
Изузетан спортски успех у претходној години остварили су и клубови: АК Младост – екипни првак Србије у кросу, учесник клупског шампионата Европе у кросу 2018, штафета 4х400 – другоплаисрани клуб на сениорском првенству Србије у атлетици; Црвени крст Ужице – екипе Ужичког Црвеног крста у 2017. години на државном такмичењу одржаном на Руднику својиле су признања у све три категорије такмичења – једно златно и два сребрна.
У области културе за награду у 2017. години поклон Града Ужица примила је Тамара Бушковић, која је на 53. Фестивалу професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” одржаном у Пироту, добила награду за најбољу сценографију, за упечатиљиво и ефектно сценско решење у представи ’’Краљ Лир’’ Народног позоришта Ужице.
Поклон Града Ужица уручен је и КУД СЕВОЈНО, које је у 2017. години на републичком такмичењу фолклорних ансамбала Србије освојило прво место и златну плакету, а дечији ансамбл – прва места на такмичењима ”Златни сунцокрети” у Краљеву и ”Златни опанак” у Ваљеву. На Међународном фестивалу фолклорних ансамбала православних земаља одржаном у Милићима у Републици Српској, ансамбл КУД-а Севојно је такође освојио прво место.
Поклон је примила и новинарка дописништва РТС-а у Ужицу Јелена Божовић. Она је прошле године добила на Фестивалу телевизијског етнолошког филма “ФЕСТЕФ” у Кучеву награду “Сребрни пастир”, за најбољи сценарио за филм: “Стећци – лакше ми је лежат, ако питаш за ме”. На 22. фестивалу репортаже “ИНТЕРФЕР” у Београду, Јелена је освојила Гран при за емисију “Јека старе пруге”. И новинарка портала „Ужичка република прес“ Биљана Кузмановић награђена је за најбољи медијски прилог о органској производњи под називом „Селенча органик“. Од ове године, на предлог ужичке академске парламентарне уније, поклони су уручени Петру Дамјановићу – ученику првог разреда Ужичке гимназије, природно математичког смера – који је освојио бронзану медаљу на 14. Међународној јуниорској научној олимпијади одржаној у Холандији на тему вода и одрживост, а на којој је преко 300 ученика из 50 земаља света одмеравало знања из физике, хемије и биологије. Основну школу „Нада Матић“ завршио је као Вуковац и ђак генерације, а прошле године био је првопласирани на Републичком такмичењу из хемије са освојених максималних 100 бодова и Луки Илићу – ученику четвртог разреда Уметничке школе – смера конзерватор културних добара. Учествовао је у пројекту обнове градских еснафских чесама и низу других пројеката, изложби, радионица, радио је на муралима у простору Удружења за дечију и церебралну парализу и Уметничке школе. Пише поезију, проучава источњачку културу и филозофију. Уз истанчани сликарски таленат, манири и лепо понашање, према речима оних који се са Луком друже, чине га ренесансним младим човеком. Лука је насликао портрет Димитрија Туцовића, коју је поклонио Граду Ужицу.
Вељко Мијушковић, доктор економских наука, у име награђених, рекао је да је велико задовољство и част бити данас овде. Набрајујући многе знамените и значајне личности нашег града, рекао је да велико раздобље и област у којој су они деловали, али да су им заједничке особина: снага, честитост, моралност, али страст којом су приступали делима и одлукама у свом животу.


– Својим делима оставили су и остављају печат поноса и квалитета нашем граду, али и легат да се и даље развијамо и стремимо бољем и квалитетнијем, напреднијем. Исти задатак је пред нама, данас награђених, у време које је додатно изазовно у односу на прошлост, када је тешко разликовати плагијат од оригинала, јер му се даје иста, ако не и већа вредност, када је раритет студирати оно што се воли а не оно што тржиште тражи и при томе запослити се и живети од свог знања и рада, када је останак у рођеној земљи и граду одраз пораза, а не храбрости и снаге, остати а не одустати, заиста је подвиг. Оно што сигурно знам да сви данас присутни неће одустати, то нам свима даје снагу да преко трња ипак стремимо звездама – рекао је Мијушковић.
Свечаност су увеличали и улепшали ученици ужичке музичке школе.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.