početak EKONOMIJA Вербић у Ужицу, конференција одржана у “Атласу”

Вербић у Ужицу, конференција одржана у “Атласу”

od nedelja
1,1K pregleda

verbić u užicu 420
ПОСЕТА МИНИСТРА СРЂАНА ВЕРБИЋА
У приватној компанији за производњу намештаја „Атлас“ представљен је пројекат швајцарске Агенције за развој и сарадњу СДЦ, који запошљава 500 људи, жена и младих у сектору производње намештаја, кроз активно учешће приватног сектора у процесу образовања. Овом скупу присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, амбасадор Швајцарске Жан-Даниел Рух, градоначелник Ужица Тихомир Петковић са сарадницима, директор Техничке школе у Ужицу Драган Туцаковић, власник компаније „Атлас“ Живорад Јововић и многобројни посетиоци.

verbić u užicu 10
– Свима нам је важно да се више бавимо образовањем за будућност, једним одрживим начином образовања са много више праксе и зато сам задовољан што имам прилику да се сусретнем са представницима друштвено одговорних компанија из сектора дрвно-прерађивачке индустрије, које размишљају о томе, не само како да запосле нове људе у ове постојеће фабрике, већ да размишљају кога ће да запосле за десет година. Уз помоћ владе Швајцарске конфедерације и агенције „Веда“, и Већа за стручно образовање одраслих, можемо да најавимо да ћемо имати у наредна два месеца нови програм за образовни профил са једним улазом, а три излаза, односно три специјализације, за оне који ће већ следеће школске године моћи да своју праксу обављају у седам компанија из ужичког краја и да сви имају заједничке стандарде и циљ, да продукују људе који су способни да раде било где у дрвно-прерађивачкој индустрији, а не да се образује за неки конкретан посао, као што смо до сада имали често прилике да видимо. Дакле, ми желимо да видимо добро и темељно образоване младе људе, који су способни да раде било где у сектору са одличном праксом. Сигуран сам да ће пракса у „Атласу“ бити најбоље могућа – рекао је министар Вербић.
На питање да ли је ово увод у дуално образовање, министар Вербић је рекао да је свако стручно образовање дуално образовање, односно да се један део образовања обавља у школи, а други део у пракси у некој компанији.
– Мени је важно да направимо јавно-приватно партнерство, јер нам без тога ништа не значи промена програма, додатна обука наставника или убеђивање ученика да упишу неки профил. Потребно је да постоји приватни сектор који жели и да прими те ђаке на праксу, али праксу која је уређена оним стандардима која је уређена у Швајцарској – образложио је министар.
Он је још рекао да су друштвене делатности тренутна интересовања наших ђака и оне нису оријентисане према производњи.
– За њих треба наћи неку другу врсту праксе и ја видим велику улогу цивилног сектора у тражење праксе за наше ђаке који су заинтересовани за друштвене науке – казао је Вербић.

verbić u užicu 11

Амбасадор Швајцарске Жан-Даниел Рух сматра да будућност Србије лежи у производњи.
– Индустрија је један од потенцијала који није довољно искоришћен. Да би имали моћну индустрију у Србији, најважније је имати квалификовану радну снагу. Спровођењем овог пројекта ми дајемо јак сигнал. Верујем да ће овакав начин рада, када деца са 16 година крећу да раде и да уче, допринети образовном систему и индустрији. Статистички можемо доказати да су у Швајцарској ученици између 16 и 18 година једна велика иноватна снага и самим тим постају конкурентни. Ово је пилот пројекат и ивенстицијом у овај пројекат желимо да проширемо и на друге профиле, на пример металски сектор – рекао је амбасадор.
Амбасадор је рекао да је слична пракса у Србији постојала у време Тита.
– Образовани систем у Швајцарској рођен је у 19. веку када и индустрија, јер је компанијама требала квалификована радна снага. Компаније у разним браншама су се удруживале да би правиле образовни систем, било да је у питању производња сатова, столарија и друго. У другој фази се укључила држава и тада је обезбедила део теоретске обуке и признала дипломе, али иницијатива и вођство припадају приватном сектору. Србија има велики потенцијал, јер већ има у искуства у томе, јер је у време Тита тај систем био сличан као у Швајцарској. Србија је, што се тиче тржишта, добро везана са остатком Европе и сада само треба повећати инвестиције, технологију и део обуке. Мислим да су Швајцарска и Србија сличне, јер су обе континенталне земље и немамо море, немамо ресурсе, да би смо, на пример, продавали нафту и живели од ње, него морамо да радимо и да продајемо наше производе. Ако то ми умемо и можемо, онда можете и ви – закључио је швајцарски амбасадор.

verbić u užicu 12

Тихомир Петковић је изразио задовољство што ће у Ужицу образовање бити по мери индсутрије намештаја.
– Верујемо да је то прави пројекат и води нечему као што је некада било у бившој Југославији, већа повезаност привреде и школства. Верујемо да ће ученици који буду ишли у Техничку школу моћи, по завршеном школовању, добити посао у једној од ових седам компанија, у којима ће се спроводити пракса – рекао је градоначелник Ужица.

verbić u užicu 14

Живорад Јововић, власник компаније „Атлас“ изразио је задовољство што је његова компанија домаћин овог пројекта.
– Данашња конференција је круна трогодишњег напора за увођење једног новог профила у образовању и ја се искрено радујем новој школској години. Надам се да ће родитељи и будући полазници, препознати своју шансу. Иницијатива је потекла од седам комапнија, а оне су само део од 32 компаније које се баве прерадом дрвета у Златиборском округу. Иницијатива је проистекла из реалних потреба и недостатка кадра и надам се да ћемо увођењем новог образовног профила, за три године већ добити будуће младе колеге, које ће бити припремљене за будући посао. Држава која улаже у образовање, има велику шансу да напредује – рекао је Јововић и захвалио се Швајцарској влади и министарству на подршци.
Додао је да овом скупу присуствују људи и из Новог Пазара и Јагодине, и да је примена овог пројекта универзална.
– Овај пројекат се може применити, не само на дрвну индустрију, већ уопште. У овој иницијитиви је важно то што је акценат стављен на праксу, односно да ће ђаци проведити три дана на пракси и два дана у школи – казао је Јововић и додао да ће за наредних десет година бити довољно кадра и да ће сви моћи да нађу посао.
– Ових седам компанија ће наредних десет година, заједно са осталих још 25 компанија из дрвне индустрије, моћи да запосле наредних десет генерација, дакле 300 ђака. Дрвна ндсутрија је једна витална грана, која бележи стални раст у извозу – закључио је власник „Атласа“.

verbić u užicu 417

Драган Туцаковић, директор Техничке школе, рекао је да ова школа још од 2003. године креира нове образовне профиле.
– Раније смо ми морали да улазимо у компаније, које смо упознавале са планом и програмом школа. Сада је, а то је битна разлика, иницијатива кренула од приватних компанија. Надам се да ће 1.септембра 2016. године бити једно одељење са 30 ученика и да ће акутни проблем, недостатак кадрова, бити решен. У прошлој години су урађени кључни потези у Златиборском округу и проблем занатских профила је ублажен. Не смеју се уписавати ученици преко броја, и надам се да ће се системски радити на популаризацији на занатским профилима, нарочито у овом крају, где је развијена металска индсутрија – рекао је Туцаковић.
Министар Вербић је на излагање директора Туцаковића додао да је било мало ђака за одређене профиле, јер процењују да неће моћи да се запосле.
– Очекујем да ће бити много више кандидата од ових 30 места у одељењу, али ми нећемо отворити још једно одељење, јер ми желимо квалитетну праксу и најбоље могуће образовање – рекао је Вербић.

З. Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.