početak GRADSKA Христос се јави!

Христос се јави!

od nedelja
554 pregleda

До сада пријављено 55 такмичара
За пливање за часни крст на Богојављање, 19 јануара, у реци Ђетињи, до среде пре подне, пријавило се 55 учесника. Пливање ће почети око 10 часова, а пре тога сви учесници ће проћи лекарску контролу. Пријављивање је до среде до 12 часова, а како су рекли организатори, још се није пријавила ниједна дама. Драгољуб Костић, члан Градског већа, подсетио је да се ова манифестација у Ужицу огранизује по девети пут и да се одвија под покровитељством града.
– Ово је једна од најзначајнијих манифестација у граду и намењена је најхрабријим грађанима, а има и духовну вредност. Ово пливање је где су сви победници. Ући данас или сутра у ледену Ђетињу по оваквом времену је велика храброст – рекао је Костић.
Манифестација се организује уз помоћ Српске православне цркве и уз техничку помоћ јавне установе „Велики парк“.
Свештеник СПЦ у Ужицу Љубан Петровић је рекао да ће се ујутру, 19. јануара, у цркви Светог Марка служити света литургија и да ће око пола 10 кренути света литија до реке Ђетиње.
– На реци Ђетињи ћемо извршити водоосвећење и молити се богу да пошаље свог светога духа да освешта како воду, тако и читаву природу. Након ове молитве обратиће се представник града, а знак за старт за пливање биће спуштање часног крста у реку Ђетињу од стране свештеника – рекао је свештеник Петровић.
Он је рекао да је догађај пливања у смислу самога празника Богојављења, када је Исус Христ дошао је на реку Јордан, где га је крстио Свети Јован Крститељ.
– Тада се указала света тројица, син божији Исус Христ, са неба се чуо глас Бога оца: “Ово је мој син љубљени“, и појавио се дух свети у виду голуба. Сви они који буду учествовали у догађају улазе у освештану реку и у тој реци доживљавају прочишћење, и пливају за Часни крст, а само пливање и узимање Часног крста јесте од самог Бога даровање – рекао је Петровић и додао да ће црква, као и сваке године, даривати све учеснике са иконом и књигом.
Марко Жеравчић, помоћник директора установе Велики парк, потврдио је да се до сада пријавило 55 такмичара, од којих су два малолетника, али је питање да ли ће сви учествовати, јер треба да прођу медицинску контролу, коју ће извршити особље Хитне помоћи Дома здравља.
– „Велики парк“ је обезбедио дародавца за победника. Дародавац је златара „Карат“ из Ужица, а победник добија златни крст – рекао је Жеравчић уз традиционални поздрав „Христос се јави!“.

З. Г.

ево како је то изгледало прошле и претпрошле године

Neven Selaković pobednik trke u plivanju za Bogojavljenski krst

 

Ужички џентлмени – Кристина прва до часног крста

 

 

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.