početak GRADSKA И фудбалери и тренери су волонтери

И фудбалери и тренери су волонтери

od nedelja
1,3K pregleda

ИВАН КАРАПЕТРОВИЋ – ПРЕДСЕДНИК ФК „ЈЕДИНСТВО ПУТЕВИ“
Иван Карапетровић, председник фудбалског клуба „Јединство“ каже да последње две до три године воде битку за опстанак клуба.
– ФК „Јединство“ је градски клуб коме је од 1991. године, па све до пре две до три године, ужичко предузеће „Путеви“ учествовало у финансирању клуба. У последњих 27 година помагали суи уложили огромна средства у инфраструктуру клуба. Изргадили су фудбалски терен, свлачионице, тениске терене, теретану и трибине, у ствари, комплетну инфраструктуру. У последње две до три године једноставно су дошли у ситуацију да не могу више да помажу клуб. Нисмо променили име „Путеви“, јер, ако сада не могу, можда ће у догледно време поново помагати – рекао је Иван Карапетровић.
Ситуација у клубу је евидентно тешка. У руководству је остало њих мало, као и мало тренера, док играчи играју волонтерески. Ипак, и даље се боре за осптанак.
– Нема нас пуно у клубу, али се и даље боримо, нарочито за млађе категорије, што је приоритет и клуба и града. Имамо први тим који иде како иде, све је на добровољној, односно аматерској бази. Они који долазе у клуб знају каква је ситуација, а многи долазе, јер желе да нам помогну и да се афирмишу. Докле ћемо тако опстати не знам – рекао је председник ФК „Јединство Путеви“.
Овај ужички клуб се тренутно налази у Српској лиги Запад и, према речима Карапетровића, циљ им је да ту остану. Поред тога, циљ им је да афирмишу два до три млађа играча и да их продају, како би направили услове за даље такмичење.
– Да би се даље такмичили потребно је много пара, јер, поред првог тима, играмо и омладинску, кадетску и пионирску лигу и лигу петлића. Трошкови за такмичења уопште нису мали. За сада се трудимо и успевамо, а докле ћемо моћи, видећемо. Игачи првог тима су 90 посто из Ужица. Имамо по једног играча из Чачка и Краљева и један је са Златибора. У последњих четири до пет година покушавамо да нам играчи буду већином из Ужица. Имали смо доста добре млађе категорије и захваљујући томе клуб је опстао. Сада имамо неколико играча који су поникли у „Јединству“. То су деца из нашег погона, из наше школе. Захваљајући томе клуб је опстао и наставио да функционише, у супротном, клуб би се угасио. Свакако да нисмо у ситуацији да доведемо играче са стране и да их плаћамо. Наше играче не плаћамо, а ови који су дошли са стране, имају обезбеђено преноћиште изнад ресторана на нашем стадиону. Они бувкално ту живе, спавају и хране се. Сада имамо неке мање спонзоре, али немамо неког већег генералног спонзора, који би обезбедио све трошкове такмичења. У клубу смо Александар Тадић, Радовановић и Рода Мијачић и ми се трудимо да обезбедимо средства за такмичење – рекао је Карапетровић.
– Иначе, предузеће „Путеви“ све што су направили оставили су клубу, односно деци овог града и никада то не би узели. Они су све то направили за клуб, а клуб је градски. Поред тога што су „Путеви“ улагали у инфраструктуру клуба, сам клуб је направио вештачки терен од 2.000 квадрата, а то нас је коштало 4 до 5 милиона динара. Чини ми се да смо ми једини клуб који је улагао у инфраструктуру, која остаје граду – рекао је Карапетовић.
И тренери су волонтери. Једини неки приход који имају је од школе фудбала и ту тренутно тренира око 80 до 90 деце, на вештачком терену, а који је у плану да се осветли. У осталим селекцијама тренира око 290 дечака.
– Та деца су склоњена са улице, уче се фудбалу, али и да постану добри људи. Тренер првог тима, Горан Ђукић, пре неколико дана отишао је у „Слободу“, а на његово место је дошао његов заменик Горан Ћосић. Ту су нам још тренери Иван Церовић, Лучић, Буквић, Ђајић, Албантић, Ђорђе Илић, а најмлађе селекције тренира омиљени тренер деце Радивоје Алексић Поштар. Требало би још једног тренера да нађемо. Наш клуб, поред играча, едукује и тренере, уписује лиценце – рекао је први човек „Јединства Путеви“.
Иако још није донет Закон о спорту, Карапетровић каже да постоје заинтересовани за куповину клуба, али да је то још увек на нивоу прича.
– Било је неких заинтересованих страна, али видећемо шта ће се догодити. Радимо на томе. Било је неких разговора и са Тулуровићем (човеком који је хтео да узме „Слободу“), али све је то остало на речима. Не знам да ли му је у интересу да узима још један клуб у Србији, поред „Борца“ из Чачка – рекао је наш саговорник.
Из буџета Града Ужица „Јединство Путеви“ је за ову годину добило 1,4 милиона динара, али та средства не могу да користе, јер је рачун клуба у блокади.
– Блокада рачуна је два милиона динара и надамо се да ћемо од идуће године знатно смањити тај дуг. То су потраживања бивших играча и други трошкови. Имамо још нека обећања Града из ребалнса буџета да ће нам помоћи. Нама је новац потребан само за даље такмичење деце, да се покрију ти трошкови, а за први тим и остало ћемо се сами сналазити – рекао је Карапетровић.
Процват клуба „Јединство Путеви“ је био када су „Путеви“ улагали у инфраструктуру, а најбоље резултате су имали пре пет година када су играли Прву лигу Србије.
– Тада смо били финансијски стабилни, били пети на табели и имали смо добре играче, попут Плавића који сада игра у „Стеауи“, голмана Петра Зечевића, који је сада у суперлигашком тиму. Сада имамо млађу категорију петлића, који су прошле године на најозбиљнијем такмичењу у Србији у тој категорији „Лига будућих шампиона“ освојили прво место – рекао је Карапетровић.
Борба клуба за опстанак изазива многе симпатије, па многи ужички фудбалски стручњаци, који живе у иностранству, када дођу у Ужице, искористе прилику да посете „Јединство Путеве“ и помогну својим саветима. Тако им је ове године долазио наш човек, који у Америци води школу фудбала, и радио са децом док је боравио у родном крају, прошле године је Радомир Антић држао предавања, а ту су увек и Милован Ђорић и Мики Рајевац.
Фудбалски клуб „Јединство“ постоји од 1960. године и основано је као удружење грађана.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.