početak EKONOMIJA Остварио студентске снове

Остварио студентске снове

od nedelja
2,5K pregleda

УСПЕШНИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ: АЛЕКСАНДАР АРСИЋ – „АРДУ СПОРТ“
Александар Арсић, власник предузећа за производњу спортске опреме „Арду спорт“, свој студентски сан од пре 12 година претворио је у фирму, која је постала међу пет водећих у Србији у производњи спортске опреме.
Александру је идеја да се бави спортском опремом дошла још док је био на Факултету спорта и физичког васпитања. Препознао је потребу за квалитетном спортском опремом.
– Док сам студирао у Београду, са пријатељем „дифовцем“ из Новог Пазара почео сам продају тренерки. После неког времена појавио се први клуб који је тражио комплетну спортску опрему и увидели смо да је много компликовано увозити мале количине спортске робе из иностранства. Почели смо да тражимо произвођаче у Србији, који би могли да одговоре тим захтевима. Нашли смо фирму у Шапцу и са њима одрадили два до три посла. Власник те фирме је решио да изађе из посла са спортском опремом. Понудио ми је да откупим машине што сам и учинио. У то време мој отац је радио сито штампу на ситном рекламном материјалу, попут упаљача, хемијских оловака и слично. Напустио је посао у штампарији „Димитрије Туцовић“ и почео да ради сито штампу. Од тог момента смо се преoријентисали за производњу спортске опреме. С обзиром да је и мој факултет био везан за спорт, имао сам доста пријатеља спортиста, тренера, људи који раде у спортским клубовима, а такви контакти су добро дошли у овом послу – сећа се Александар почетка.


Док је производња била у породичној кући, изложбени салон се налазио на Царини, близу базена. Посао је добро кренуо и почео да се шири. У почетку је то била сарадња са локалним клубовима, a данас „Арду спорт“ ради за многе клубове у Србији и са клубовима у десетак земаља Европе.
– Не знам тачно са колико клубова сарађујемо. Сада је у припреми нови саjт „Арду спорта“ и у једном делу постоји сегмент који се зове „пријатељи“, где су поређани логотипи и грбови свих тих клубова. На пример, клубови у Босни и Херцеговини већ три године играју у нашој опреми попут КК „Широки бријег“, КК „Челик“ из Зенице, КК „Зрински“ из Мостара, КК „Варда“ Вишеград и други. Пронашли смо начин да добрим квалитетом, поштовањем рокова и неким принципима, које имамо у пословању, да се изборимо са великом конкуренцијом. Израсли смо у водећих пет произвођача спортске опреме у Србији и надам се да ће се тај тренд задржати у наредном периоду. Посебно смо поносни на чињеницу да постоји велики број клубова са којима сарађујемо од оснивања фирме, тако да је тај пословни однос прешао у пријатељство – додао је наш саговорник.

Он каже да предузетник у Србији није лако бити, јер постоји низ проблема. Ипак, појављују се нека решења, као, на пример, дуално образовање.
– У текстилној индустрији постоји проблем радне снаге и немања млађих кадрова, који ће наследити старије кадрове изашле из друштвених предузећа, која су раније постојала у овом граду. Сада, овим пројектом дуалног образовања, млади људи, који су заинтересовани да раде у текстилној индустрији, имаће прилику да одређени број часова проведу у предузећу као „Арду спорт“ и обучувају се. И не само текстилци, већ и дизајнери, сито штампари и графички дизајнери. Позивам младе људе да буду предузимљиви, зато што шансе не можемо чекати, као и ухлебљење у државним предузећима. То је давно прошло време. Млади људи треба да се запосле и да озбиљно схвате свој посао. Имају два начина, или да крену са неким својим послом или да успешно раде у некој приватној фирми. Не вреди чекати неко боље време, јер ми живимо у овом времену – поручио је Александар и додао да ће од следеће године и у његовом предузећу почети да спроводи дуално образовање са три до пет ученика.


Пре око два месеца „Арду спорт“ је изместио производњу и изложбени салон у простор Градског базена.
– Захвални смо Великом парку и људима из Града што су нам омогућили да изнајмимо овај простор, а ми смо ионако блиско везани за спорт. Сигурно ће ово дати позитивне ефекте за нова запошљавања. Преласком у нови простор увели смо и неке нове технологије, као на пример сублимациону штампу дресова. Дресови се комплетно раде на белом материјалу и у дигиталној штампи се осликава све што треба. Боја прелази у гасовито стање и улази у ткање материјала, и нема скидања боја. Машине смо набавили из Јапана и оне су последња реч технике у производњи спортске опреме – рекао је Александар.

Као у моди, и у спортској опреми морају да се прате трендови. За то су у „Арду спорту“ задужени дизајнери.

– Увек поштујемо шта струка каже. Постоји неки правци, како у моди, тако и у спортској опреми, који доминирају у тој сезони. Да ли су то боје или крој, или неке линије, ми се у том смислу прилагођавамо светским произвођачима спортске опреме, а наши дизајнери у договору са клубовима раде и прате њихове специфичне захтеве и прилагођавају те светске трендове жељама клубова – рекао је Александар.


Асортиман у „Арду спорту“ је комплетан за један клуб, од основне опреме (дрес и шортц), преко тренерки свих врста (радне, парадне, за путовања), шушкаваца, дуксерица, јакни до торби и ранчева, спортских чарапа, капа и шалова. Неке од производа раде са кооперантима.
„Арду спорт“ се труди да се понаша као друштвено одговорна компанија. У складу са својим могућностима помажу велики број културно-спортских манифестација, помажу у раду удружења инвалидних лица, активно су укључени у акцију „Подигнимо Ђурђеве ступове“, а недавно су на Витешким данима код Каранске цркве витезовима обезбедили одређене мале поклоне.

Александар је додао да је у плану да се и даље шире и напредују, и да за 20 година постојања постану број један у производњи спортске опреме у Србији.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.