početak EKONOMIJA Изабран Душко Радуловић

Изабран Душко Радуловић

od nedelja
735 pregleda

Формирана Групација произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа
У Регионалној привредној комори Ужице конституисана је Групација произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа Привредне коморе Србије. За председника Групације изабран је Душко Радуловић, генерални директор и власник компаније “Хибрид” из Београда, а за потпредседника Милутин Живковић из Нове Вароши, председник Савеза српске малине и Удружења “Златни брег”. Групација је основана на седници Удружења за биљну производњу 22. новембра ове године у Привредној комори Србије.
Према речима Вељка Јовановића, секретара Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије, ова Групација би требало да успостави нови однос између примарних произвођача и прерађивача.
– Њихов однос не треба да буде однос супростављених страна, већ однос кооперативе. Комора жели да пружи помоћ при изласку на тржиште, у препознавању компетентности производа при изласку на светско тржиште, да пружи информације о том тржишту, да на нашем сајту редовно објављујемо цене свеже и смрзнуте малине на светском тржишту, јабука, да упознамо произвођаче о потребним стандардима за излазак на одређено тржиште – рекао је Јовановић и додао да ће се седнице Групације држати у свим крајевима Србије.

У оквиру Групације постојаће секције, које су посвећене појединачним воћним и повртарским културама, где ће се разговарати о тим кључним проблемима и користити позицију коморе, која јача, и заједно са министарствима и владом решити бар основне проблеме произвођача.
На питање да ли је малина сада конкуретна на тржишту, с обзиром да постоје информације да многи хладњачари нису могли да продају овогодишњи род због своје високе цене, Јовановић је рекао:
– Малина је свакако конкуретна због цене. Тражене су сорте виламет и микер. Да ли због мање обавештености имамо појаву полке и полане, која се све више гаји. Узгој ове малине се показала као добар покушај, али на кратке стазе, а не би могли да то назовемо и довољно промишљеним потезом. Иначе, код изласка на тржиште не можемо да очекујемо исту прођу. Ове године је било тих скокова, па зато код планирања и количине засада треба водити рачуна о тржишту, треба се упознати са њим и пре тога. Зато се ради дугорочно планирање – одговорио је Јовановић.
Душко Радуловић, изабрани председник Групације, рекао је да ће најзначајнији послови у наредном периоду, осим решавања унутрашњих проблема у Групацији, бити успостављање реда у коришћењу препарата за заштиту биља, наставак на изради правилника у вези откупа и ко може да се бави откупом воћа и поврћа, да се у планирању извоза повежу произвођачи и прерађивачи итд.
– Групација ће се потрудити да досадашње успехе и произвођача и прерађивача очува, али и да унапреди и прошири њихове постојеће активности”, рекао је Радуловић.
Раде Љубојевић, председник Регионалне коморе Ужице, рекао је да су на овом састанку присутни и произвођачи и прерађивачи воћа и поврћа.
– Ово је почетак једног доброг дијалога између произвођача и прерађивача. Сви имају практично приближно исте проблеме, а то су тржиште, услове тржишта, пооштровања на тржишту, проблеми на отkупу, хигијена у превозу, норо вирус који је присуtан у Европи, велика количина пестицида у воћи, поврћу и житарицама, и то је оно чимe ћемо се бавити – рекао је Љубојевић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.