početak GRADSKAINFO Изложба слика Зорана Матића

Изложба слика Зорана Матића

od nedelja
1,2K pregleda

matić izložba gradska galerija

Градска галерија
У Градској галерији у Ужицу отворена је изложба слика Зорана Матића, академског сликара из Бајине Баште, који је преминуо 2004. године и иза кога је остало на десетине уметничких дела.
Ужичани ће овог септембра у Галерији моћи да виде преко тридесет његових слика, углавном уља на платну, цртежа, једну литографију и једну суву иглу.
Матић је углавном радио оловком и остао је упамћен као изванредан цртач.
– Велика је штета што је његов живот прекинут у највећој стваралачкој снази и што није доживео да пружи неки свој максимум- каже Мирослав Верговић, уредник програма у Градској галерији.

zoran matić

Иако родом Бајинобаштанин, уметничким и педагошким радом, Матић је био јако везан за Ужице, будући да је радио и у Уметничкој школи у Ужицу и на Учитељском факултету. Непосредно након његове смрти, у Галерији је била отворена изложба његових слика, која је имала више меморијални карактер.
– Дванаест година након његове смрти, прилика је да се боље сагледа његов уметнички опус. Он је био део ужичке ликовне сцене, Ужичани су га веома добро познавали и нису га заборавили, из разлога што је реч о аутору великог талента, врхунском цртачу, високе сензуалности. Матић је јако реаговао на спољне стимулансе, било да се ради о личном животу, животним драмама које су га пратиле, или дешавањима у друштву, која се могу видети више на цртежима, кроз циклусе као што је „Атентат“ и друге – напомиње Верговић.
Градска галерије у циклусу под називом „Они које не заборављамо“, до сада је Ужичанима представила радове Милуна Видића, нашег познатог вајара, слике Милутина Кораћа и других, тако да се овај циклус уметника који више нису са нама наставља и наредних година, кажу у Градској галерији у Ужицу.

Љ.К.

IMG_0087 IMG_0088 IMG_0089 IMG_0090 IMG_0091 IMG_0092 IMG_0093 IMG_0094 IMG_0095 IMG_0096 IMG_0097 IMG_0098 IMG_0099 IMG_0100 IMG_0101  IMG_0103 IMG_0104 IMG_0105  IMG_0108

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.