početak DRUŠTVO Јачање еколошке свести у Чајетини

Јачање еколошке свести у Чајетини

od nedelja
644 pregleda

prva sednica

НОВЕ ЕКОЛОШКЕ АКТИВНОСТИ ЗА НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ

Трећу годину заредом Основна школа „Димитрије Туцовић“ из Чајетине веома успешно реализује Међународни пројекат Еко-школе. Потврда за тај успех, у ову школу, стигла је у децембру прошле школске године, у виду сертификата еко-школе и доделом зелене заставе.
Ове школске године чланове еко-одбора, ученике и запослене у школи очекује реализација многих важних и занимљивих еколошких активности, које су предложене Програмом Еко-школе за школску 2015/2016.годину, на првој конститутивној седници, одржаној 17.септембра 2015. године, у просторијама школе у Чајетини.
На овој седници присутни чланови Еко-одбора имали су прилику да се кроз презентацију, коју је одржала координаторка Еко-школе мр Зорица Милосављевић, професорка биологије, присете свих реализованих активности у претходној школској години.

eko odb. 1

О значају школе као еколошки орјентисане и мотивисане институције у локалној заједници, њеној улози кроз подршку другим релевантним институцијама, говорила је директорка школе Милка Васиљевић, а захвалност на подршци КЈП „Златибор“ из Чајетине и Општини Чајетина у реализацији Пројекта примарне селекције отпада на територији ове општине исказао је и гост седнице Еко-одбора Срђан Пантовић, директор КЈП „Златибор“. Он је напоменуо да је ово предузеће веома отворено за сарадњу са школом у Чајетини и да ће се трудити да подржи све еколошке активности предвиђене Програмом, као што је то и до сада чинило.
Предлога за нове активности је много, и они ће ове године бити орјентисани на тему „Отпад“. Неки од предлога су да се настави са обуком о примарној селекцији отпада, да се прошире знања о рециклажи и компостирању, да се обележе важни еколошки датуми, да се настави и унапреди уређење Чајетине и Златибора, као и да се настави сарадња са институцијама, удружењима, родитељима, предузетницима кроз различите заједничке еколошке активности, што и јесте циљ еко-школе. Подсетимо да је прве године школа у Чајетини реализовала активности на тему „Енергија“, а друге године на тему „Отпад“. Према правилима националног ментора у оквиру Међународног програма Еко-школе, након стицања статуса еко-школе и добијања сертификата, школа задржава исту тему и за наредну (у овом случају трећу) школску годину.

sed. 1

О схватању важности ове теме и њеном значају за развој локалне заједнице и о централном положају школе као еко-центра у општини говори пуна учионица у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини. О еко-мотивисаности говоре предлози и коментари представника родитеља, запослених у школи, ученика, представника невладиних удружења, Дома здравља у Чајетини, КЈП „Златибор“, локалне управе Општине Чајетина, медија, предузетника, представника Туристичке организације „Златибор“… И, наравно, увек су добродошли сви они који су свесни да су наши еколошки кораци, иако нам се скромно понекад учине малим, веома битни и велики за наше окружење и будуће генерације.

Јагода Јеремић, члан Еко-одбора

еко-одбор чајетина

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.