početak GRADSKAINFO Јавни позиви за незапослене

Јавни позиви за незапослене

od nedelja
468 pregleda

Национална служба за запошљавање

Национална служба за запошљавање Ужице у петак 27. марта је расписала јавне позиве и конкурсе у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања предвиђених програмом рада НСЗ за 2015. годину.

У оквиру програма додатног образовања и обука расписан је јавни позив за реализацију програма обуке за познатог послодавца. Реч је о учешћу финансирања обуке ради стицања практичних знања и вештина за обављање конкретних послова на конкретном радном месту. Програм подрзумева трајање обуке до три месеца. Послодавац добија на име накнаде трошкова 200 динара по часу обуке и максимално 90.000 динара по полазнику обуке. Реч је о радном ангажовању на неодређено време за оне полазнике обуке, који успешно заврше обуку. Незапослено лице има 6.000 динара месечну новчану помоћ и плаћене трошкове превоза. НСЗ врши уплату доприноса у случају повреде на раду или професиналне болести.

Са конференције за новинаре

Са конференције за новинаре

Такође, НСЗ има јавни позив за реализацију практичних знања и вештина. Овај програм је усмерен на незапослена лица која се налазе на евиденцији НСЗ, која су без квалификација и обука се организује да би стекли стручна знања за обављање конкретних послова. Оспособљавање подразумева њихово ангажовање код приватног послодавца у трајању од шест месеци. Након тога послодавац је у обавези да лице задржи у радном односу још шест месеци. Током трајања радног оспособљавања лице ће примати накнаду у нето износу од 23.000 динара месечно, а НСЗ рефундира социјално осигурање.

Расписан је и јавни позив за реализацију стручне праксе у циљу стицања практичних знања и вештина ради обављања конкретних послова. Односи се на лица која имају средње, више и високо образовање. Лица која се налазе на обуци добијају месечну накнаду од 10.000 динара за средње образовање, 12.000 динара за више и 14.000 динара за високо образовање.

Јавни позив за стручну праксу у циљу полагања стручног испита, подразумева обуку до 12 месеци. Што се тиче програма запошљавања, нова мера је јавни позив послодавцима за запошљавање лица која су корисници новчане социјалне помоћи. Циљ је да се лица радно социјално ангажују и да се смање социјална давања. Обавеза послодавца је да држи у радном односу лице 12 месеци, а након тога још 12 месеци, а послодавцу се рефундира део зараде лица од 10.000 динара.

Што се тиче субвенција за самозапошљавање, реч је о субвенцији која се додељује незапосленом лицу за отварање сопствене радње или неког другог облика предузетништва и износ ове субвенције је 160.000 динара, а обавеза обављања делатности је 12 месеци.

Такође, НСЗ има и јавни позив за отварање нових радних места усмерених ка послодавцима који ће запослити лица са евиденције на неодређено време до 24 месеца. Износ субвенције је 150.000 динара, односно 180.000 динара уколико се запошљава инвалидно лице.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.