početak KULTURA Почиње Југословенски позоришни фестивал – No pasaran?

Почиње Југословенски позоришни фестивал – No pasaran?

od nedelja
736 pregleda

no pasaran jpf 3

ОД 8. ДО 14. НОВЕМБРА У УЖИЦУ СЕ ОДРЖАВА ЈУБИЛАРНИ 20. ЈПФ
Ове године у Ужицу се одржава јубиларни, 20. по реду, Југословенски позоришни фестивал. Ужичка публика је до сада видела 146 представа и ове године видеће и јубиларну 150. Фестивал се одржава од 8. до 14. новембра, а учествују театри, позоришта и казалишта из земаља бивше Југославије, са некадашњег српско-хрватског говорног подручја. Министарство културе Владе Републике Србије финансирало је овогодишњи фестивал са 3.500.000, а град Ужице са 3.470.000 динара. Поводом 20. ЈПФ одржана је конференција за новинаре.

Nemanja Ranković

– Фестивал је доказао свој углед, како у Србији, тако и у региону. На исцрпним састанцима коселектор и ја смо расправљали шта би требало обрађивати као концепт Фестивала. Сложили смо се да у први план морамо ставити 70. годишњицу од победе над фашизмом. Тако да смо заједно дошли до предлога да слоган овогодишњег ЈПФ-а „Без превода“ буде „Но пасаран – Неће проћи“. – рекао је уметнички директор Народног позоришта у Ужицу Немања Ранковић.

zoran stamatović

Директор Фестивала и Народног позоришта Зоран Стаматовић:
– Ми смо имали дугу и напорну годину и сезону која је значајнија по продукцији него претходне сезоне. То је знак да се у Србији дешава благо театарско померање унапред, већи број квалитетних представа имати у конкуренцији и самим тим посао селектора ће бити све тежи. Сигуран сам да ће нам задатак за наредни Фестивал бити још тежи, јер је све већа конкуренција и укрупњивање квалитета све присутније. Многи фестивали у Србији су се појавили и преписали концепцију овог фестивала и покушали да се на тим темељима изграде. Ни један од њих више не постоји. Ове године ће се појавити још неки и сигуран сам да ће имати исту судбину. Ми ћемо бити у овој улози и на челу док год будемо давали добре резултате. Ту постоји консензус код нас из позоришта и оснивача, односно града Ужица. Планирамо у будућности да Фестивал одвајамо од позоришта, не у смислу удаљавања једног од другог, него да покушамо да искористимо нове законске могућности које нуди Европска унија и да можемо да учествујемо у њиховим фондовима.

munjin i ranković

Селектор 20. ЈПФ Бојан Муњин је, након поздравних речи, казао:
– Рекао бих нешто о слогану фестивала. Глумица Атељеа „212“, Дара Џокић, је пре две недеље казала да су „позориште и култура нападнути“ и мислим да то сви осећају. Две ствари су важне, с обзиром да је ово југословенски фестивал. Представа из Сарајева, написана по страшно добром, врло актуелном, тексту Горана Стефановског „Дивље месо“. То је представа из БиХ, једне средине која је била сва раздрта свим и свачим (ратом, безнађем итд.). Након 25 година ова представа је прва или једна од њихових првих, која се издигла чак на европски ниво. Споменуо бих и ужичку представу, из два разлога. Ужичко позоришпте нема тапију да сваке године учествује на Југословенском позоришном фестивалу зато што је домаћин. Оно суделује онда када има добру представу. Ове године Ужичани имају добру представу и ми желимо да је покажемо.

no pasaran jpf

Градска министарка културе Јелена Васовић:
– Већ 20 година Градска управа подржава ЈПФ и актуелно учествује у његовом креирању. Град препознаје значај овог ЈПФ и његову важност, по коме је Ужице препознатљиво у Србији и региону. Град и Република покушаће да ЈПФ постане централни догађај Европе. У наредном периоду постављаћемо нове и више циљеве, за које се надамо да ћемо их и достићи.

Милан Ђокић

Picture 559

nova verzija XX-festival-plakat-WEB

Picture 561

nenad kovačević i zoran žeravčić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.