početak GRADSKA Помозимо једни другима

Помозимо једни другима

od nedelja
580 pregleda

nsz

У Градском развојном центру у Ужицу, градски већник Бранко Гавриловић представио је нови јавни рад који финансирају Национална служба за запошљавање и Градска управа чији је извршилац сам град Ужице.
– У току 2015. године град Ужице је аплицирао и добио два јавна рада за особе са инвалидитетом. Први обухвата израду акционог плана за особе са инвалидитетом и ангажује десет лица са инвалидитетом који имају циљ да направе праву слику и прави пресек стања, у каквом су положају особе са инвалидитетом и каква је њихова листа приоритета у наредом периоду. Тај јавни рад је у вредност 823.143. динара. Други јавни рад који стартује од данас, носи назив „Помозимо једни другима- најбоље се разумемо“. Вредност тог јавног рада је 666.000 динара и у оквикру њега биће ангажовано осам особа са инвалидитетом. По први пут у Србији покушано је да се имплементира да особе са инвалидитетом, помажу другим особама са инвалидитетом- рекао је Гавриловић.

nsz3

Он је додао да ће за овај јавни рад бити развијена услуга за помоћ у кући особама са инавалидитетом, а пружаоци ове услуге ће бити људи са мањим степеном инвалидитета.
– Бенефит овог јавног рада је двострук, са једне стране имамо упошљавање људи који спадају у тешко запошљиву категорију становништва, а са друге стране, имамо услугу која ће олакшати посао породицама које имају особе са инвалидитетом. Ми ћемо у почетној фази имплементације овог пројекта урадити обуку са лицима која су изабрана од стране Националне службе за запошљавање, коју ће радити Центар за социјални рад. Они ће имати теоријско и практично искуство у погледу основних информација које ће им бити потребне приликом реализације овог јавног рада. Након тога креће се у саму реализацију, у смислу да ће свако од пружалаца услуга добити корисника кога ће обилазити у периоду од три месеца, а циљ нам је да се ова услуга лиценцира од стране ресорног министарства.

nsz2

Град Ужице је имплементирао још један јавни рад, а то је Угроженост социјалних категорија – приоритет администрације и кроз тај јавни рад је ангажовано петнаест социјално угроженених лица. Циљ је, поред упошљавања ових људи и помоћ локалној пореској администрацији, а крајњи циљ је да се устрожи пореска дисциплина и да се направи нова база података пореских обвезника, како би ниво прихода града Ужица био већи. Суштина најновијег јавног рада према Гавриловићевим речима је да се имплементира услуга.
– Ми ћемо се трудити да минималне стандарде испоштујемо у оној мери у којој је то могуће. Имаћемо обуку коју ће проћи, а након тога ће се посветити раду са конкретним лицима. Обзиром да је реч о врло специфичној врсти јавног рада морало се водити рачуна о психофизичким способностима будућих пружалаца услуга и зато је та цифра од осам особа, који су према проценама НСЗ и Центра за социјални рад препозанати као потенцијални пружаоци услуга. Реч је о живој услузи, а то значи уз договор пружаоца и корисника, а уз помоћ и асистенцију стручног радника, прави се план и дефинише врста посла и свега онога што ће се радити.
На евиденцији НСЗ Ужице налази се око 180 лица са инвалидитетом.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.