početak GRADSKA За сада само пробе на Церовића брду

За сада само пробе на Церовића брду

od nedelja
622 pregleda

УСКОРО ПИЈАЋА ВОДА СА ВРУТАКА?!

У новом постројењу у фабрици за прераду воде на Церовића брду „Петар Антонијевић“ градоначелник Ужица Тихомир Петковић је у четвртак, 31. јануара, најавио да ће Ужичани за око 25 дана поново пити воду са Врутака.
Након завршетка свих радова реконструкције и доградње фабрике воде Тихомир Петковић је рекао да их наредних дана чека 20 до 25 дана озбиљног посла и замолио грађане за стрпљење. Према његовим речима, вечерас, у четвртак вече, у фабрици воде пустиће се после 5 година вода са акумулације Врутци и она ће бити прерађена у најновијем постројењу по најновијим технолошким процесима.
– Та прерада воде са Врутака ће трајати само вечерас и узеће се две анализе. Радиће се тзв. велика анализа, која је обимнија и тзв. основна анализа воде. За десет дана добиће се резултати тих анализа. Иначе, санитарни инспектор је инсистирао да не можемо само на основу резултата сирове воде у Врутцима да је прогласимо за санитарно-хигијенску употребу. Када завршимо вечерашњу прераду воде са Врутака, она неће ући у водоводну мрежу, већ ћемо је вратити у реку и наредних 10 дана поново ћемо користити воду са Сушичких врела, која ће моћи да се пије. Што се тиче вечерашње анализе, верујем да ће резултати анализе бити добри. После тога, ако се ти резултати покажу добри, поново ћемо укључити воду са Врутака и она ће ући у водоводну мрежу, али се неће моћи користи као вода за пиће и спремање јела, већ само као техничка вода. То ће трајати око десет дана и један део грађана Ужица, око 50.000, и јавна предузећа и установе снабдеваће се пијаћом воду са цистерни или флашираном водом. У том периоду у Водоводу морају да се ураде још три узастопне анализе и свака анализа траје 4 до 5 дана и то у водоводној мрежи. Уколико се покаже да је вода доброг квалитета очекујемо око 25. фебруара да грађани Ужица почну поново да користе пијаћу воду са акумулације Врутци – рекао је Петковић и истакао да ће грађани бити апослутни заштићени.
– Благовремено ћемо обавестити када ће бити употреба цистерни. То ће бити у периоду зимског распуста, јер ће бити мање деце у школи и део родитеља са децом ће отићи на распуст ван града.

Већник задужен за рад јавних предузећа Драгољуб Костић је рекао да за време овог “сложеног пројекта, односно извођења радова, фабрика за прераду воде морала да ради и да су све време грађани имали воду“.
– Пројектант је тежиште решавање воде из Врутака ставио на фабрику воде, Овде су урађени нови објекти, пре свега нови објекат је озон, а у другој фази је завршен главни објекат целог система и то је објекат са филтерима са активним угљем, чији је капацитет 400 литара у секунди. Има 8 филтера и они служе да све што је заостало очисте, јер имају јаку апсорциону моћ и за себе везују сва неорганска и органска једињења, која су заостала у претходним техничким процесима.
На акумулацији није се ишло на уклањање алги, јер тај посао кошта неколико десетина милиона евра и ниједан од понуђача није био 100 посто сигуран да ће их уклонити. Ми смо уклонили све депоније, постављени су контејнери и урађене су још неке ствари, које су биле у пројекту. Природа је учинила своје. И да природа није учинила своје, ова технологија би могла да преради воду – рекао је Костић и додао да је друга фаза објекта завршена у року. Уговор је потписан 4. априла 2018. године и рок је био 8 месеци, а записник о примопредаји радова је потписан 3. децембра прошле године. Додао је још да тај уговор није подразумевао пуштање воде.
– Од 3. јанаура овај објекат и опрема налазе се у пробном раду до годину дана, али све говори да је опрема положила испит и све говори да ће све бити у реду када дође вода са Врутака.

Директор ЈКП „Водовод“ Душко Љујић, истакао је да је овај објекат један од најсавременијих у Србији.
– Припремали смо 15 дана филтере са активним угљем и када смо активни угаљ ставили у коморе, морали смо те филтере десет пута да испирамо, да бисмо добили потребну гранулацију, да би се пустили у рад. Следећих 15 дана смо пропустали воду преко филтера и морали смо да узмемо 3 законске анализе воде. Након завршених анализа и потврде да је добра вода, комисија за технички преглед објекта узела је све то у обзир и донета је одлука да се овај објекат и званично пусти у пробни рад. Фабрика је у том пробном раду максимално до годину дана и наредни период ћемо искористити да набавимо све што је потребно за употребну дозволу.


– Радили смо санацију и селективног водозахвата на брани Врутци. Та санација је завршена и тај селективни водозахват нам омогућује да по дубини са три различита нивоа захватамо најквалитетнију воду која се у том тренутку налази у акумулцији – рекао је Љујић и додао да одговорно тврди да је вода све време у протеклом периоду и сада исправна за пиће, јер воду са Сушичких врела, како је рекао, само је било потребно пропустити кроз фабрику и хлорисати.
На питање да ли ће применом нове технологије прераде воде поскупети сам тај процес и да ли ће доћи до поскупљења воде, Љујић је рекао:
– Свакако ће цена прераде воде бити већа, самим тим што уводимо две нове технологије – озон, где као хемикалију користимо течни кисеоник и једну количину електричне енергије, и на овом другом новом постројењу користимо активни угаљ. Само испуна ових филтера са активним угљем кошта 500.000 евра, а њихов је рок око 7 година. Рок може да се продужи са квалитетнијим вођењем претходних технолошких процеса прераде воде и што вода буде чистија долазила у филтере, радни век ће бити дужи – рекао је Љујић, а садашњу цену воде је упоредио да једна паклица од 250 динара кошта колико 5 кубика воде.

Градоначелник је додао да се у овом моменту не размишља о повећању цене воде.
– Када крене редовна прераде воде са Врутака, више месеци пратићемо цену прераде воде и потребу за коришћењем скупљих варијанти прераде, и на основу тога доносити одлуке. Унапред говорити да ће бити повећана цене воде није реално, а да неће бити повећања ни то не можемо рећи за наредни период – рекао је Петковић.
Градоначелник је подсетио да је прошло пет година од почетка и појаве проблема јављања алге у акумулацији Врутци и две године од почетка сложених и скупих радова на реконструкцији и изградњи фабрике воде „Петар Антонијевић“.


– Крајем 2013. и почетком 2014. године откривене су алге у акумулацији Врутци. Влада је у најкраћем могућем времену и личним ангажманом тадашњег председника Владе, Александра Вучића, ангажовала и одредила милион евра да се фабрика за прераду пијаће воде повеже са резервним извором за снабдевање воде Сушичким врелима. После тога било је неопходно на основу анализе стручне комисије коју је формирала Влада, да се уради пројекат за реконструкцију фабрике и то је поверено државном Институту „Јарослав Черни“. Време за припрему пројекта, пројекат, за припрему тендера и тендере трајало је две године, тако да у октобру 2016. године извођач радова прве фазе реконструкције предузеће „Јединство“ ушло у рад. Посао је подељен у две фазе, пре свега због немогућности да се све одједном финансира. Прва фаза по тендеру је била вредна 400 милиона динара, а друга фаза 310 милиона динара. Влада, односно Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре је обезбедило 650 милиона динара за те радове, а град Ужице 60 милиона динара. Јединствен је случај да локална самоуправа само са 10 процената учествује у тако важној инвестицији.

Ово ја за нас Ужичане најважнији пројекат у последњих неколико деценија. Дакле, у вредности од 710 милиона динара или 6 милиона евра изведено је радова у претходне две године на фабрици воде у Ужицу. Осим тога, додатно је сам Водовод финансирао са 50 милиона динара радове, који су били неопходни, а и град Ужице са још 20 милиона за додатне радове. Око 11 милиона динара је дато за измештање далековода – рекао је градоначелник и додао да је Агенција за животну средину бесплатно вршила анализу воде у Врутцима и на основу последње анализе воде, која је завршена 30. јануара ове године, сирова вода је одличног квалитета, као и да на местима са којих ће се узимати вода – нема алги.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.