početak GRADSKA Kebab je specifičnog ukusa

Kebab je specifičnog ukusa

od nedelja
3,6K pregleda

NIKOLA PETROVIĆ – „CENTRAL“
Pre sedam meseci, tačnije u novembru 2018. godine, odmah iznad nekadašnjeg „Palasa“ otvoren je restoran brze hrane „Central“, malo drugačiji od postojećih. Glavni akcenat, i slobodno možemo reći specijalitet „Centrala“ je „kebab“.
Nikola Petrović je na ideju da otvori ovakav restoran brze hrane došao dok je privremeno boravio u Nemačkoj.
– Nisam imao nikakve veze sa ugostiteljstvom, osim što volim da jedem. Dosta sma išao u Nemačku kod mojih roditelja koji žive blizu granice Nemačke i Francuske. Tamo sam povremeno radio na građevini. Viđao sam tamo restorane brze hrane u raznim varijantama. Onda mi je došla ideja da bih mogao da otvorim nešto slično u Užicu, ali sam hteo da to bude drugačije od ostalih. Cilj mi je bio da za pristupačan novac ljudi dobiju pristojan obrok i što je na neki način samoposluživanje – rekao je Nikola.
Iz iskustva po nemačkim sličnim restoranima gosti dolaze, sednu i naruče jelo, a dok čekaju obrok piju kafu ili neke drugo piće i čitaju novine. Tako je i ovde zamišljeno. U „Centralu“ nema ništa gotovo da bi se odmah dobilo, kebab, pljeskavica, pica, tortilja…


Da bi sve imalo pravi i jedinstven ukus Nikola je u početku angažovao majstore roštilja iz Leskovca.
– Imali smo nekoliko ljudi iz Leskovca i jednog Turčina, koji su nam pokazali spremanje roštilja. Taj čovek iz Turske je dolazio kod mene kući da me obuči da spremam neka jela. Bili su tu nekoliko dana i obučili zaposlene, a dok sam bio u Nemačkoj, spremanje kebaba sa nekim posebnim začinima učio me je Nemac. Kebab je vrlo specifičan i nadam se da sam dostigao taj nivo u pravljenju kebaba, kao i drugih jela. To važi i za zaposlene, koji rade na roštilju i spremanju hrane. Pre nego što sam otvorio, lično sam spremio hiljadu tone mesa roštilja. Kebab lično volim, a dosta je zastupljen na zapadu. Međutim, našim ljudima prvo smeta što moraju da čekaju nekih dvadeset minuta dok se spremi. Za njegovo spremanje momentalno se razvija testo, pa se stavlja juneće i pileće meso sa sosevima. Tu se dobije jedan specifičan ukus, što opet nekim našim ljudima smeta, jer nisu navikli na taj ukus. Ali, kada se čovek navikne na njega, on je izvrstan, prava poslastica – rekao je Nikola i dodao da je na početku bilo malo problema dok se radnici nisu uskladili, ali da je vremenom došlo sve na svoje mesto.


Kao i kebab, i sve drugo se sprema na licu mesta. Prema Nikolinim rečima, svo meso za roštilj dobija direktno iz Leskovca sa deklaracijom. Ovde se spremaju i pileća krilca, sendviči, tortilje, pice, palačinci…
– Kod nas spremanje jela počinje kada se naruči. Zato se čeka duže. Zbog kvaliteta mnogi nas hvale, ali ima i negativnih komentara, baš zbog te brzine spremanja. Ali, tako je. Ne želimo da imamo deset naprženih pljeskavica da stoje, a kada neko dođe i naruči pola sata kasnije, da mu uvalimo tu pljeskavicu. Tako je sa svim jelima – objasnio je Nikola.
U ponudi „Centrala“ su i čiken burgeri i francuske fan pice. Te fan dan pice su takođe novina.


– Glavni sastojci su luk i slanina. Velika količina luka izaziva reakciju kod ljudi, ali uz mineralnu vodu i slaninom, luk gubi onaj ukus. Mnogo toga sam doneo iz inostranstva, ali jedan deo tih jela ovde ne prolazi. Sada kada su deca na raspustu, povećaću porcije. Recimo, uvešću pljeskavice od 300 grama, a uvodim i šiš ćevap. Mogu samo da dodam da ljudi iz Leskovca još nisu završili svoj posao, dolaze povremeno da obuče zaposlene za neki novi specijalitet. I pre nego šta bilo pustim u ponudu, dajem na probu više porcija, ali da mi iskreno kažu šta misle o tome – rekao je Nikola.
Nikola poseban akcenat stavlja na higijenu, jer ne može da zamisli mesto gde se sprema brza hrana, a da nema toalet da se operu ruke.

Zvezdana Gligorijević (Užička nedelja 1014)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.