početak NAJNOVIJE Ко ниско лети, још ниже пада

Ко ниско лети, још ниже пада

od nedelja
675 pregleda

ivan filipovic

СТРАНАЧКА КОНФЕРЕНЦИЈА У РАДНО ВРЕМЕ
На конференцији за новинаре Иван Филиповић, заменик шефа Одборничког клуба Демократске странке у Скупштини града Ужица, поново је оптужио актуелну градску власт за губитак донације од 15,2 милиона евра, намењен за градњу Централног постројења отпадних вода у Горјанима, бранећи власт ДС-а која је започела пројекат. Такође, оптужио је представнике СНС-а да су држали конференцију за новинаре за време радног времена.
– После одржавања скупштине, на којој је тема била губитак донације за Централно постројење за прераду отпадних вода, приметили смо да људима из СНС-а и даље није јасно ко¸је крив за губитак донације. Много теже последице од нејасноћа је неодговорно понашање људи који воде град од 2012. године – рекао је Филиповић.
Филиповић је навео да је од 2008. до 2012. године власт у Ужицу, на челу са Јованом Марковићем и ДС-ом, успела, поред многих пројеката, да обезбеди и донацију Европске уније, којом је требало да се реализује и уреди Постројење за прераду отпадних вода у првој фази, а у другој фази да се реши питање азбестних цеви у водоснабдевању, за шта је требало да се добије још 12 милиона евра, па би укупна вредност инвестиција била 27 милиона евра.
– Потврду о донацији Ужица донео је господин Дежер, 14 дана пре смене градоначелника Јована Марковића. Од тада имамо прекомпоновање власти, а затим се чека годину дана на доношење урбанистичких планова, па онда још годину, када се чека да Влада Србије прогласи јавни интерес и трећу годину, до данас, када се ништа није урадило. Од 2009. до 2010. године урађена је студија изводљивости постројења, што је био један од услова за добијање ове донације. До 2012. године урађени су остали припремни радови, који су били потребни да се овај пројекат реализује. Коначна потврда да ћемо овај новац добити је била 15. октобра и 14 дана после тога дошло је до прекомпонавања власти у Ужицу. У априлу је донет закључак да се крене у израду планова и рок је био 90 дана. Затим је јавност имала 30 дана увида у те планове и да се уложе жалбе. План је био да се почетком 2013. године усвоји план генералне регулације. Од септeмбра 2012. године, људи који су правили власт у октобру, одлучили су да се седнице више не одржавају, све до прекомпоновања власти. Ту се губи 9 месеци за формирање тима и тек после годину дана се усваја план – хронлошки је повезао Филиповић и поставио питање зашто та средства онда нису усмерена ка Фабрици воде на Церовића брду, да би закључио да је неспособна власт изгубила и донацију за решавања проблема септичких јама.
Пошто је поменуо да Марина Вукашиновић, као новозапослени радник ЈКП „Водовод“, није искористила шансу да Савет преусмери новац, Филиповић се осврнуо на одржану конференцију СНС-а.
– Уместо да се посвете враћању донација, Марина и други чланови СНС-а, одржали су страначку конферeнцију за штампу, у току свог радног времена и окривљују неке људе зашто пројекат није реализован. Ми нисмо гласали у Скупштини за формирање комисије која треба да испита ко је одговоран за губитак донације, јер имамо утисак да СНС том комисијом унапред покушава да обмане грађане и унапред осуди некога ко за то није крив и тиме прикрије своју неспособност – рекао је Филиповић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.