početak DRUŠTVOINTERVJU Квалитет пијаће воде одличан

Квалитет пијаће воде одличан

od nedelja
691 pregleda

dunja

Дуња Ђенић, члан Градског већа задужена за Заштиту животне средине и енергетску ефикасност

Од када сте члан Градског већа, како сте дошли на ту позицију и откуд ви у политици?
На функцију члана Градског већа за заштиту животне средине сам изабрана крајем априла текуће године, након оставке моје претходнице др. Снежане Јањић. На позицију сам дошла пре свега као представник области коју заступам, односно као еколог, што по професији и јесам. У политику сам ушла оног момента када сам схватила да одлуке о сопственој будућности доносимо искључиво ми сами, да је од неизмерног значаја да сваки појединац, а нарочито млади људи, буду пре свега информисани а затим и укључени у политички живот који се око њих одвија.

Ужице је град који има пуно проблема на еколошком нивоу. Какво сте стање затекли када сте дошли на позицију, када су у питању највећи проблеми: аерозагађења и вода?
Да, Ужице је средина са еколошким проблемима на више нивоа, делом због географских карактеристика којима је природно предодређен, а делом нашом сопственом кривицом и одговорношћу. Што се тиче проблема аерозагађења, настављено је са започетим активностима у правцу њиховог решавања. У циљу смањења аерозагађења на територији града, Град Ужице и “Јединство“ спроводе акцију „Ужице-чистији град“, којом се индивидуалним корисницима гаса одобрава попуст на прикључак у висини од 50%. Поред основног пакета који подразумева унутрашње гасне инсталације, у понуди су и допунски пакети, као што је замена столарије, израда изолације-фасаде објекта, замена крова и кровне изолације. “Јединство” ће склопити уговор са банком о кредитирању грађана, чиме би се обезбедили најповољнији услови кредитирања, што значи најниже камате са најдужим роковима отплате. Тренутно смо у потражњи за најквалитетнијом банкарском понудом, како би се приступило реализацији овог програма. Поред тога, из буџета фонда за заштиту животне средине града Ужица, опредељена су средства у износу од 4 милиона динара, за финансирање камата за кредите грађана, намењеним за термичку изолацију стамбених објеката, замену столарије и замену неефикасних ложних уређаја. Моментално се ради на избору најбољег модела у циљу контроле утрошака средстава.

Имате ли информацију колико људи се прикључило на гас од када је смањена цена прикључка?
Према информацијама из Ужице-гаса, од момента смањења цене прикључка до сада, прикључило се 38 домаћинстава.

Да ли је уопште гасна мрежа завршена?
До сада је завршено 85% изградње мреже. Преостало је још у просеку 15 километара до потуног завршетка радова на мрежи.

Шта се дешава са водом за пиће?
Што се тиче воде за пиће, тренутно се можемо похвалити изузетним квалитетом, како сирове воде, тако и финалног продукта. Услед велике бистроће воде, употреба хемијских средстава који се користе у производњи воде, сведена је само на дезинфекцију сирове воде.

Иако је стање са водом задовољавајуће, да ли се и даље ради на пројекту реконструкције фабрике?
Да, када је у питању пројекат реконструкције фабрике на Церовића брду, завршена је пројектна документација за прву фазу и она је предмет техничке контроле. Очекује се потврда валидности, након чега би се могло приступити добијању грађевинских дозвола и почетак радова, под условом да су обећана средства из Републике обезбеђена. Други део
пројектне документације који се односи на другу фазу реконструкције Фабрике воде, би требао бити готов средином новембра, па се може очекивати да ће комплетан пројекат доградње и реконструкције бити готов до краја године.

Ово су све проблеми који нас прате већ дуже време. Мислите ли да ће ова власт успети да се избори са њима?
Мислим и верујем да хоће. Решавање овако комплексних проблема подразумева јасну стратегију и дугорочну примену.

Шта је то што нам је потребно да би се ови проблеми решили? Новац, време или стручност?
Стручност свакако имамо, при том мислим на све службе које се баве постојећим проблемима. Оно што нам недостаје је време, јер су проблеми који настају последица дугогдишњих процеса и промена у животној средини, па се самим тим не могу решити у једном даху и захтевају дугорочну и опсежну борбу. У тешкој економској ситуацији у којој се налази цео свет, сувишно је наглашавати колику препреку представља новац.

Прошле године се причало о измештању котларница у граду. Да ли ће се овај пројекат реализовати?
Реч је о изградњи нове котларнице на Међају, која би заменила три постојеће котларнице, које су застареле и не постоји могућност даљег развоја капацитета, односно конверзије на гас. Завршена је стратешка процена утицаја плана детаљне регулације “Котларнице на Међају” на животну средину и тренутно је у току јавни увид, након чега следи давање мишљења надлежног органа.

Ових дана је на снази молба да грађани не троше превише воде. Да ли је молба уродила плодом и да ли су можда санкционисани неки грађани који су користили превише воде за базене, заливање итд?
Апели упућени грађанима за рационално коришћење воде и обилазак терена од стране Комуналне полиције и представника “Водовода”, утицало је да се знатно смањи потрошња воде. За сада није било потребе за санкционисањем, јер су разговори уз препоруке и договоре са грађанима били успешни.

Који су планови до краја године? Да ли нас очекују неки већи пројекти?
Најзначајнији пројекти за сада јесу реконструкција и доградња фабрике воде на Церовића брду и пројекат централног постројења за пречишћавање отпадних вода, где је у току експропријација земљишта за тело фабрике а настављају се и активности за експропријацију земљишта намењеном за изгрдњу колектора.

Да ли ће се можда радити и санација Врутака?
У току је испитивање квалитета воде са хидроакумулације Врутци, коју обавља Институт Јарослав Черни. Узорковање и анализа воде се обавља једном месечно, а како би се процесс заокружио неопходно је да постоји потпун годишњи циклус са месечним интервалима, који се завршава у октобру ове године, након чега очекујемо финални извештај са предложеним мерама санације акумулације Врутци.

Како бисте оценили рад градске власти?
Вршење власти је озбиљан посао који изискује учешће стручних и одговорних људи. Оцену рада градске власти оставила бих за неки од следећих разговора, јер временски период који сам провела као градски већник, сувише је кратак за давање објективног мишљења. Од рада градске власти у предстојећем периоду очекујем спремност, одлучност и конкретна решења на тренутне проблеме са којима се суочавамо.

Н. Кутлешић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.