početak GRADSKA Малина 60 динара за трећу, 100 динара за прву класу

Малина 60 динара за трећу, 100 динара за прву класу

od nedelja
2,5K pregleda

УЖИЧКО УДРУЖЕЊЕ НЕ ПОДРЖАВА ПРОТЕСТЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ
Слађана Станковић из Пољопривредног удружења Ужица рекла је да неће као удружење неће подржати најављене протесте Асоцијације произвођача малине Србије, али даје подршку сваком малинару.
– Као што се зна, имали смо блокаду и протесте 2. до 6. јуна у Пријепољу, јер су седам дана пре у Пријепољу хладњачари истакли да ће искључиво откупљивати малину са дневним ценама. Тада је цена била 50 дионара. То је било ван сваке реалне приче, јер један радник бере по килограму 45 динара и плус превоз и храна, то у просеку дође око 65 динара. Заказали смо и изашли на протесте и тражили искључиво састанак са Вучићем или Брнобабићком, јер је Министарство пољопривреде задужено за неке друге ствари, а не за одређивање цене малине. Знамо да држава не може да формира цену и то је тачно, али може да неки други начин заштити пољопривредне произвођаче малине, којих има 80.000 регистрованих, пута по 3 члана и плус радна снага, дакле око пола милиона људи директно или индиректно живи од малине. Држава треба да нас заштити баш од оваквих ствари које се дешавају данас. А шта се дешава? Ми смо отишли на преговоре и добили смо гаранције да ћемо бити задовољни и презадовољни, тако је рекао Крста Јањушевић, народни посланик из Прибоја, који се појавио на блокади. Ево, прошло је неколико дана, а ми смо већ сатерани на ивицу егзистенције. Питамо се како ћемо платити струју и све друге рачуне. Мислим да ће наредне године једино посла бити за судске извршитеље, који ће нам долазити по свакаквим основама, јер ћемо бити тужени са свих страна, јер нећемо имати да платимо струју, порезе, комуналије, живећемо у мраку и нећемо моћи да пратимо вести, нећемо имати да платимо животне и елементарне ствари – рекла је Слађана.
Она је рекла да су после преговора имали чврсте гаранције које треба да очекују, али катастрофа је уследила због кише, а која је, како каже Слађана, хладањачарима добро дошла да их уцењује.

– Сада је цена је 60 динара за трећу класу, 80 динара за другу класу и 100 динара за прву класу, а има хладњачара који нису хтели ни да откупљују малину. Ово је пропаст за српску малину и ту нема краја. Ситуација је конфузна и како ће се она завршити заиста не знам. Министарство трговине се не појављује. Министарство пољопривреде се максимално ангажовало, а колико могу да изађу у сусрет ја заиста не знам, док је све остало мртва тачка. Заиста мислим да је крајње време да се укључи врх државе, да заштити пољопривредне поризвођаче, јер ми немамо више коме да се обратимо – рекла је Слађана.
За сутра, петак 22. јуна 2018, заказан је протест, али Асоцијације произвођача малинара Србије.
– Ми их нећемо подржати као удружење, нећемо позвати људе да им се придруже, али подржавамо произвођаче. Доста нам је краљева међу извозницима и не треба нам краљ међу призвођачима. Овде морају да сарађују сва удружења, да пољопривредни произвођачи буду уједињени, да сви дишемо као један. Ми нисмо политичке странке, не бавимо се политиком, већ опстанком. Прибој је био кључни моменат да се сви ујединимо, међутим Асоцијација је чекала да види како ће се неке ствари одвијати и ми сада немамо никакву обавезу према њима – рекла је Слађана.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.