početak GRADSKA Мање пара за Дан града

Мање пара за Дан града

od nedelja
550 pregleda

dan grada užice

У четвртак 1. октобра, почињу манифестације поводом обележавања Дана града, 9.октобра.

У Градском културном центру, 1. октобра, с почетком у двадесет часова, биће отворена изложба посвећена руским генералима у Другом светском рату, а у двадесет и један сат исте вечери, приређен концерт оркестра Руске музичке академије „Гнесиних“.

У петак 2. октобра, у једанаест часова биће одржана осма Међународна научна конференција „Наука и високо образовање у функцији одрживог развоја – СЕД 2015. године“ чије је отварање на Високој пословно техничкој школи струковних студија у Ужицу. Истог дана, од осамнаест часова, биће организовано мултимедијално предавање „Историја Русије и везе са Србијом“ у сали Градског културног центра.
Од деветнаест часова, у ГКЦ-у биће приказани први и други део филма „Стаљинград“.
Од двадесет часова, у читалишту Народне библиотеке Ужице, биће представљена књига „Одјеци у провалији“ (антологија ерског афоризма) аутора Слободана Симића.
Концерт студената Руске музичке академије „Гнесиних“ биће приређен и у петак, другог октобра, у ГКЦ-у, с почетком у дведесет и један сат.

У суботу, 3. октобра, с почетком у петнаест часова и четрдесет пет минута, биће организована атлетска трка 13 Трофеј Ужице – 2015 на 3.000 метара за сениоре, на градском стадиону у Ужицу, а у полувремену трке, биће одиграна фудбалска утакмица између ФК Слобода и ФК Инђија. Организатор ове манифестације је Спортски савез Ужице, а суорганизатор АК Младост.
Истог дана у седамнаест часова, у ГКЦ-у биће приређена пројекција филма „Бели тигар“, а од двадесет часова филма „Звезда“, оба у руској продукцији.

У недељу, 4. октобра, од деветнаест часова у ГКЦ-у, биће приказан филм „Ми смо из будућности“, први и други део, такође руске продукције, а у двадесет часова гала концерт Руске музичке акдемије „Гнесиних“.

У понедељак, 5. октобра, у ГКЦ-у биће одржано мултимедијално предавање „Јарославска област“, а од осамнаест часова пројекција руског филма „ Девета чета“. У двадесет часова истог дана, почиње концерт ученика Музичке школе „Војислав Лале Стефановић“, који ће извести класична и савремена дела руске музике.

У уторак, 6. октобра, у Народној библиотеци Ужице биће приређена тактилна изложба десет уметничких дела из колекције Павла Бељанског под називом „Додирни и осети“.
Истог дана, у двадесет часова, на великој сцени Народног позоришта Ужице биће приказана представа „Одумирање међеда“.

У четвртак, 8. октобра, у десет часова на тргу у Ужицу биће одржан јавни час цртања на тему „Мој град слави рођендан“. Истог дана деветнаест часова у Градској галерији биће отворена изложба „Детаљи фресака живописа Богородице Љевишке“ у организацији Градске галерије из Ужица и Народног музеја у Београду. Од двадесет часова на великој сцени Народног позоришта биће одиграна представа „Дошљаци“.

У петак, 9. октобра, на Дан града, у десет часова и тридесет минута почиње карневал – полазак дефилеа предшколских група испред Народног музеја у Ужицу. Од једанаест часова стартује програм „Деца за децу“ на градском тргу. У тринаест часова у Народном музеју отвара се изложба слика из уметничке колекције хотела „Палисад“.
Истог дана од осамнаест часова у згради Историјског архива у Ужицу отвара се изложба „Ужичани у врху власти Србије и Југославије од 1815. до 2015. године“.
У деветнаест часова и тридесет минута почиње седница Скупштине града и додела признања Града Ужица, након чега ће у Народном позоришту бити приређен музичко поетски програм популарног ужичког глумца Ивана Босиљчића.

У суботу, 10. октобра, од осам до четрнаест часова, биће организована Међународна акција добровољног давалаштва крви у великој сали Регионалне привредне коморе, у организацији Удружења добровољних давалаца крви Ужице.
У девет часова истог дана почиње јесењи крос „Трка за срећније детињство“ на градском стадиону у Ужицу, у организацији Црвеног крста Ужице и суорганизацији Спортског савеза.
Од дванаест часова, почиње ватерполо турнир средњих школа града на Градском базену на Царини, у организацији Ватерполо клуба Слобода.
У осамнаест часова, на великој сцени Народног позоришта Ужице, биће одиграна представа за децу „Трнова Ружица“, а у двадесет и два сата у ГКЦ-у приређен концерт младих ужичких бендова.

Поводом финансирања обележавања Дана града, 9. октобра, директор Туристичке организације Ужице Бобан Перишић је рекао да је на почетку ове године свака установа културе у Ужицу у свом плану и програму доставила списак активности које ће спровести за Дан града и да су оне већ планиране у редовном пословању установа.
– Тако да тај део не улази у овај финансијски, а сами трошкови ове године ће бити за неких двадесет, тридесет процената мањи него претходне године. Трошкови се пре свега односе на делегације које нам долазе из иностранства, из гадова Велеса, Курска и делегације Кине. Укупни трошкови ће на крају зависити од броја ових делегата.
Оно што улази у буџет ове године јесу трошкови Спортског савеза и ми сматрамо да целокупна организације и свечане академије и дочека делегација неће прећи 600.000 динара- казао је Перишић.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.