početak NAJNOVIJE Maskirana politička korektnost

Maskirana politička korektnost

od Mila Filipović
491 pregleda

– Nećemo uvod u socijalizam, aktivisti traže da se limitira autoritet guvernera u vanrednim situacijama, da se država i grad vrate u normalno stanje, a radnici na posao – Stotine naoružanih demonstanata u Mičigenu juče je protestovalo u Lensingu, neki su i upali u Capitol Building, dok su kongresmeni raspravljali o sprovođenju aktivnosti u vanrednom stanju – Juče smo saznali i da je 3,8 miliona Amerikanaca ove nedelje ostalo bez posla, što je za poslednjih 6 nedelja ukupno 30.3 miliona, najavljujući neizbežnu recesiju – Jasno je da Kina ne želi da me vidi kao reizabranog predsednika, radije bi sarađivali sa uspavanim Džoom, kao što su i sarađivali, dok je Kina godinama pljačkala Ameriku –

Covid-19 – Dan četrdeset četvrti

“Da li ćete u posetu Arizoni ići sa maskom na licu” – pitali su novinari predsednika Trampa na konferenciji za štampu juče u Beloj kući, aludirajući na posetu potpredsednika Pensa, bez maske, Mejo klinici, predsednik je u svom stilu odgovorio: “Videću kakva je situacija! Držaću tamo i govor, ne znam mogu li držati govor sa maskom na licu, da li je to politički korektno?”

Politička korektnost nas odavno guši, maske još uvek nisu pale, a negde se praktično tek dižu – od danas su obavezne u državi Ilinois za sve starije od dve godine, što je jedna od novih mera guvernera JB Prickera, uredno nam preporučuju materijale koji su najbolji za kućnu izradu, a neki i reklamiraju brendove maski, koje sada postaju bilbordi na licima onih koji su i do sada bili hodajući reklamni stubovi.

Guverner se na žalost nije ugledao na kolegu iz države Njujork, pa nije uveo obaveznu dezinfekciju gradskih vozova, prepuštajući tu obavezu i odluku gradonačelnici Čikaga. U Njujorku će subway biti zatvoren od 1 do 5 ujutro, i tada detaljno čišćen i dezinfikovan. Mera je usledila posle mnogobrojnih primedbi Njujorčana, koji su u epicentru pandemije, da čak i ovih dana u vozovima i na stanicama žive beskućnici, za čiji se smeštaj se nije preduzelo skoro ništa. Vagoni u Njujorku u dosadašnjem toku pandemije detaljno su čišćeni na svaka 72 sata.

Ne znam da li će se odluke guvernera Ilinoisa baš njemu obiti o glavu, ali ga danas čekaju protesti i u Springfildu i u Čikagu. U Čikagu, oko Tompson Centra počinje u 9h ujutro i trajaće do 3 popodne, a pod sloganom “Nećemo uvod u socijalizam” aktivisti traže da se limitira autoritet guvernera u vanrednim situacijama, da se država i grad vrate u normalno stanje, a radnici na posao, tvrdeći da nema razloga da zdravi budu zatvoreni.

Stotine naoružanih demonstanata u Mičigenu juče je protestovalo u Lensingu, neki su i upali u Capitol Building, dok su kongresmeni raspravljali o sprovođenju aktivnosti u vanrednom stanju.

Predsednik Tramp se juče sastao i sa guvernerom Nju Džersija, analizirali su stanje na terenu i uslove pod kojima se ova država može postepeno, u 3 faze vratiti u normalu, a govorio je i o stanju u staračkim domovima i ustanovama za zbrinjavanje ratnih veterana, bolesnih i starih lica, koje su u pandemiji najstrašnije pogođene. Najavio je formiranje federalne komisije, koja će ispitati uzroke visoke stope smrtnosti u staračkim domovima, u kojima je preminulo 12.000 ljudi, 20 procenata ukupnog broja umrlih tokom pandemije u Americi.

I juče se govorilo o leku Remdesivir, koji pokazuje efikasnost u oporavku pacijenata i skraćuje bolničko lečenje za one koji ga uzimaju, mada se o leku govorilo sa više opreza, više kao novom oružju u borbi protiv pandemije, ali svakako ne i kao jedinoj efikasnoj terapiji. Doktor Toni Fauči je najavio vakcinu za januar, naglašavajući da mora biti bezbedna i efikasna, a osvrnuo se i na važnost masovnog testiranja, kao i programa za praćenje kontakata zaraženih.

Juče smo saznali i da je 3,8 miliona Amerikanaca ove nedelje ostalo bez posla, što je za poslednjih 6 nedelja ukupno 30,3 miliona, najavljujući neizbežnu recesiju. Tehnički gledano, recesiju definišu dva negativa kvartala, predsednik Tramp tvrdi da će treći kvartal biti tranzicija u četvrti, koji će biti pozitivan, dok nas praktično čeka ekonomski fantastična (da ne kažem ključna) 2021. godina. Njegov ministar finansija, doduše, ima potpuno drugačije mišljenje, ali, kao što znamo, svi imamo plan, dok nam se Bog smeje u lice ili dok ne dobijemo pesnicu u glavu.

Kako će izgledati 4. Faza ekonomske pomoći, hoće li se i pod kojim uslovima finansijski spasavati i bankrotrane države (Kalifornija, Njujork, Ilinois, i druge), šta će Republikanci od Demokrata u tom slučaju tražiti kao protivuslugu, da li će biti produzene savezne beneficije za pomoc nezaposlenima i posle jula, hoće li prosečan Amerikanac dobiti još neki ček sa potpisom predsednika Trampa?

Na pitanje novinara da li je tačno da virus nije veštački napravljen, niti modifikovan, kako je saopštila kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, predsednik nije želeo da odgovori, tvrdeći da je u toku opsežna istraga, u koju su uključeni naučnici i obaveštajne službe, o tome gde je, kada, kako i zašto nastao, odakle je izašao, kada je počela pandemija, kao i zašto je Kina zabranila letove iz Wuhana u druge kineske gradove, ali nije zabranila i međunarodne letove.

“Mi ćemo utvrditi istinu, krivac će odgovarati, a ovaj rat će biti završen kada pobedimo pandemiju i vratimo Ameriku normalnom životu. Nijedan rat, naravno, nije kompletna pobeda, žrtve su velike i kod nas i u celom svetu. Naravno da bi zastave trebalo da budu na pola koplja, ne samo na Beloj kući, o tome već razgovaramo i ubrzo ćemo odlučiti. Jasno je da Kina ne želi da me vidi kao reizabranog predsednika, radije bi sarađivali sa uspavanim Džoom, kao što su i sarađivali, dok je Kina godinama pljačkala Ameriku.” – rekao je predsednik Tramp.

U međuvremenu su nastavljeni pritisci na predsedničkog kandidata Demokrata da se izjasni o optužbama da je seksualno zlostavljao svoju službenicu, u vreme dok je bio senator devedesetih godina, pa je iz Bajdenovog tabora najavljeno da će danas dati intervju ili objaviti saopštenje.

“Mislim da je krajnje vreme da se izjasni. Možda su optužbe lažne, ja najbolje znam kako izgledaju lažne optužbe, ali se on mora izjasniti i reći da li jeste ili nije kriv” – kaže predsednik Tramp.

Na kraju aprila bilo je 1.070.000 zaraženih, 63.000 mrtvih i 154.000 izlečenih Amerikanaca. I od vesti i od brojki nas boli glava, i kao da ne verujem da sam već 6 nedelja u izolaciji. Ali, ako svi pojedinačno verujemo u nastavak pristojnog života, zar to ne bi mogao najbolji i najjači kolektivni imunitet? Jer, pred nedostatkom straha ustukne i najveće zlo, zar ne? Tako nam je bilo 1. maja, a sutra će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.