početak GRADSKA Матурантска журка ипак у организацији Града

Матурантска журка ипак у организацији Града

od nedelja
620 pregleda

Савет родитеља Града Ужица 21. маја одржао је састанак са представницима ученичких парламената Гимназије, Економске школе, Медицинске школе и Уметничке школе поводом иницијативе да се 28. маја одржи комерцијална журка тзв. „Oзвучење“, на којој би било око 550 матураната. Савет родитеља сматра да је понуђена опција те журке финансијски јако неповољна, па је с разлогом изазвала реакције родитеља матураната који у овом периоду имају и превише трошкова око своје деце.

У свом саопштењу за јавност Савет родитеља, а које је и упућено и градоначелнику, (а којe потписују председник Савета родитеља Града Ужица Зоран Миловановић и координатор Ратко Трмчић) наводи се да би „предвиђена цена ове журке била 800 динара по детету (претходних година износ је био од 300 до до 500 динара, зависно од броја матураната), што је јако неповољно и ми смо из тог разлога хтели да им помогнемо својим искуством око организације“.

У саопштењу се даље наводи да не би желели да се манипулише матурантима и новцем њихових родитеља, па су предложили Граду Ужицу да да предузму одређене мере.
– Предлажемо да ове године (а размислите и о следећим генерацијама и њиховим прославама) организацију и веома мали део трошкова преузме Град Ужице, а тиме родитељима матураната уштеди значајна средства. То би било око 30.000 до 35.000 динара (20.000 динара за DJ-a и 10.000 до 15.000 динара за 10 лиценцираних службеника обезбеђења, који би овај догађај професионално обезбеђивали). Тражимо од Града Ужица да помогнемо и не дозволимо било какву узурпацију или манипулацију новцем ужичких средњошколаца и њихових родитеља, и да ова журка матураната протекне безбедно и у најбољем могућем реду – наведено је у том предлогу и додато је да је ово иницијатива добила подршку свих 18 присутних родитеља, чланова Савета, и 7 ученика представника Ученичких парламената наведених школа.

Поводом овога, у среду, 23. маја, јавности се обратила Марија Трмчић-Богојевић, већница, која је рекла да је Град Ужице донео одлуку да основу овог дописа плати трошкове журке матураната тзв. „Озвучења“.
– Савета родитеља упутио нам је допис у коме наводе да се родитељи матураната не слажу са ценом журке, због чега су покренули иницијативу да се Град укључи у организацију ове журке и када смо видели о чему се ради, једногласно смо то усвојили. Матурантска журка одржаће се у ГКЦ 28. маја у потпуној организацији Града, са свим пратећим садржајем, и озвучењем, DJ-a и професионалним обезбеђењем, које је неопходно и ова журка биће у организацији Канцеларије за младе преко града Ужица. Град ће се и убудуће укључивати у овакве манифестације за матуранте и са матурантским плесом то ће чинити једну целину. То значи да ће за ученике и родитеље све бити бесплатно, односно да ће све трошкове сносити Град. Ти трошкови су од 35.000 до 40.000 динара. У то нису урачунати трошкови пића, струје и слично. Ту је све оно што би Град морао да исплати према трећим лицима – рекла је већница.

На питање ко је организатор журке која је требала да кошта 800 динара по ученику, већница је рекла да су претходних година ученици сваке школе појединачно организовали журке, али да је то укинуто.

– Организацију по тој цени предложила je Унија студената, којој су се ученици још раније обратили да им помогнe у томе. У ову цену, колико сам разумела, ушла би по два пића, обезбеђивање простора, озвучења, Ди-џеј и слично. Али, таква понуда званично не постоји у Градском културном центру. У ГКЦ имају само ове цене које имамо и ми. Унији је речено у ГКЦ-у да простор кошта 60.000 динара, зависно од броја матураната – рекла је Марија и додала да је за све остало Унија сама дошла до те цене.


Председник Уније студената Радован Новаковић рекао је да они никада нису тврдили да ће то бити 800 динара.
– Ми смо оквирно говорили да би то могло да кошта око 750 динара. То би била комерцијална журка. У то би ушли трошкови: цена изнајмљивања локала је 60.000 динара, цена Ди-џеја, кога би ангажовали средњошколци и на њему су инсистирали је 24.000 динара, цена ангажовања професионалног обезбеђења од минимум 10 људи, да би цео тај простор био изолован, износи око 70.000 динара (јер у ГКЦ ангажовање више од 3 човека из обезбеђења мора да иде преко агенције, званично по ценама). Наводим пример, да када је био „Ван Гог“, преко агенције је ангажовано 8 особља обезбеђења за 48.000 динара. Трошкови чишћења после „Озвучења“ су 24.000 динара, које ми сигурно не би толико платили. То је, све када се сабере, око 180.000 динара. Ту су још неки трошкови, попут обезбеђивања карата, изнајмљивање још неке електронске опреме, још и по два пића (200 динара) уз улазницу – рекао је Новаковић.
Он је рекао да не види разлог због чега се дигла оволика узбуна, „када је“, како је рекао, „сваки ученик прошле године плаћао „Озвучење“ од 600 до 650 динара и то без икаквог пића“.
– Ове године би било увећано за то пиће и коштало би до 750 динара. Господа из Савета родитеља сада желе да буду иницијатори ове акције и желе да преузму читаво “Озвучење”. Одлична је вест да ће Град преузети организацију на себе – рекао је Новаковић и подсетио да су матуранти још од децембра тражили од њега да се укључи у организацију „Озвучења“, које је било укинуто и забрањено од прошле године због неколико инцидената.

– Практично сам пет месеци радио на лобирању да се „Озвучење“ поново врати и успео сам у томе. Ако је све ово довело да матуранти добију бесплатно „Озвучење“, то је одлична вест. Ми се у то нећемо мешати, ми ћемо организовати нашу журку комерцијалног карактера, а новац ће бити упућен у хуманитарне сврхе, као што је било и у претходне три журке које смо организовали. Свако ко сумња у наше поступке и репутацију вероватно има проблема са својом сујетом, али ми нећемо дозволити да неко квари углед наше Уније студената и бавићемо се и даље интересима младих. Ми ћемо се искључити из ове акције и посветити следећој – рекао је Новаковић.
На питање шта би било са вишком новца, ако би се појавио после организације, председник студената је рекао да би се или вратио или би био упућен у хуманитарне сврхе.
Он је додао да ће тужити све оне који су га вређали због ове организације, а како каже, било је толико безобразних који чак навели да сам купио стан у Београд.
– То раде ботови. Џаба им што су после уклонили коментаре на ФБ, јер сам их скриновао – рекао је Новаковић и додао да је упутио градоначелнику позив на ТВ дуел, како би разговарали и о матурантима, али и око стипендирања студената и превоза и слично.

 

Јелена Васовић, директорка ГКЦ-а, рекла је да је прошле године ГКЦ организовао две матурантске журке, за Медицинску школу 23. 05. и другу за матуранте Техничке и Економске школе, 29. 05. 2017. године. За закуп простора, опрему и обезбеђење, ученике Медицинске школе коштало је 44.885 динара, а за ове две школе 35.870 динара.
– Сам тај догађај за децу је леп. Ти договори су били између Ученичког парламента и нас и договор је био да се не уносе бакље и алкохол. Упркос договору, на једној од ових журки биле су упаљене бакље и десило се да је једном од чланова обезбеђења пукла бакља у рукама и попвредила га. Када је журка завршена, било је страшно. Пијана деца пела су се на ограде, друга су хтела да преко ограде уђу, по жбуновима су сакривали алкохол, урадила су скоро све што није смело. Зато сам у јуну, када је био Управни одбор, предложила да размисле уопште о одржавању тог „Озвучења“ следећих година. Донета је одлука да се то више не одржава. Међутим, од јанаура су почели да нам долазе ученици из средњих школа и распитују за „Озвучење“. Наравно, свима сам рекла за одлуку Управног одбора. Онда су ти матуранти ступили у контакт са Радованом Новаковићем, председником Уније студената и питали га да ли би он хтео да Унија буде организатор свега тога. Радован је дошао код мене и објаснила сам му да би он морао да дође на Управни одбор, који има 5 чланова и да им презентује како је замислио да се организује та журка за све матуранте и да ми имамо наше трошкове и одговорност. Радован је дошао на Управни одбор, који је одржан 30. априла, и презентовао шта је имао и да ће он бити организатор. Управни одбор је прихватио да се одржи журка за матуранте, под условима које је Радован Новаковић, председник Уније студената, презентовао. У том документу, који је он и УО потписао, пише да УО предлаже да се уговор дефинише после разговора са средњешколцима и да је он одговоран за све. На том састанку је речено да озвучење за матуранте са опремом кошта 150 евра, пет сати баште 250 евра (сат 50 евра), обезбеђење, ако проценимо да је потребно, три особе, а које морају бити лиценциране, коштају по 4.000 динара. Нека је процена да би требало ангажовати више људи, а када се организује више људи, тада се ангажују преко агенције. Чишћење је под знаком питања, јер нама и не треба, јер имамо агенцију која ради чишћење целе зграде коју плаћамо. Све када се зброји, кошта 60.000 динара и када се подели на 400 деце то је 150 динара по детету. Ове године услуге су скупље, јер смо у међувремену донели одлуку да повећамо цене наших услуга. Све је то регулисано нашим правилником, усвојеним од стране Управног одбора –рекла је директорка ГКЦ-а.

На питање како се дошло до цифре од 800 динара по ђаку, она је рекла да заиста не зна.
– Организатор те журке требало је да буде Радован Новаковић, председник Уније студената. Њему смо дали наш ценовник и остављена је могућност варијације око обезбеђења, зависно колико се људи ангажује. Информацију коју сам прочитала да би било 540 матураната, онда би та укупна цена по матуранту била још нижа. Ја лично нисам разговарала са матурантима, јер је организатор Новаковић, који се договарао са УО. Е сад, шта све улази у ту цену? Можда су договорили штампање мајица, улазница, Ди-џеј, стварно не знам. Једино што је уоквирено да би то било 28. маја, од 12 до 17 часова. Иначе, ови разговори око цена били су само усмени и још није потписан никакав уговор. У међувремену су се овде у башти појављивала деца, која су коментарисала да скупљају паре и да им треба по 800 динара. Радован је нас само још питао да ли може да иду и по два пића уз карте. Рекли смо му да је то све ствар договора њега и деце, објаснила Јелена.
На крају је додала да је ГКЦ са Унијом студената у клубу до сада организовао три хуманитарн журке за средњешколце.
– Ту је циркулисало и до 550 људи и није било ниједног инцидента. Сарадња је била одлична и зато је Управни одбор донео такву одлуку, на основу искуства какво су имали са те три журке.

Звездана Глигоријевић

 

 

Иицијатива
ОСРГУ – доставља ГРАД УЖИЦЕ
Градоначелнику

Дана 21.05.2018. године у времену од 19.0 до 20.55 часова одржан је састанак Опшинског савета родитеља Града Ужица са представницима ученичких парламената следећих средњих школа:
1. Гимназија
2. Економска школа
3. Медицинска школа и
4. Уметничка школа
Наведени парламенти су иницирали одржавање комерцијалне журке за око
550 матураната ове четири школе дана 28.05.2018. године. Понуђена опција те журке била је финансијски јако неповољна па је с разлогом изазвала реакције родитеља матураната који у овом периоду имају јако пуно трошкова око своје деце.
Предвиђена цена ове журке је била 800,00 динара по детету (претходних година износ је био од 300.00 до 500,00 динара зависно од броја матураната), што је јако неповољно и ми смо из тог разлога хтели да им помогнемо својим искуством око организације.
Не би желели да се манипулише са матурантима и новцем њихових родитеља па стога од Вас тражимо да предузмете мере.
Предлажемо да ове године (а размислите и о следећим генерацијама и њиховим прославама) организацију и веома мали део трошкова преузме Град Ужице, а тиме родитељима матураната уштеди значајна средства.
То би било око 30.000, 00 до 35.000,00 динара (20.000,00 динара за DJ и 10.000,00 до 15.000,00 динара за 10 лиценцираних службеника обезбеђења који би овај догађај професионално обезбеђивали).
Тражимо од Града Ужица да помогнемо и не дозволимо било какву узурпацију или манипулацију новцем ужичких средњошколаца и њихових родитеља, и да ова журка матураната протекне безбедно и у најбољем могућем реду.
На синоћ одржаном састанку за ову иницијативу имали смо подршку свих 18 присутних родитеља, чланова Савета и 7 ученика представника Ученичких парламената наведених школа.
За сва евентуална разјашњења и Вашу одлуку можете се обратити Председнику Савета Зорану Миловановићу на телефон број 064/61 33 066.

С поштовањем,
За Општински савет родитеља
Града Ужица
Председник
Зоран Миловановић

 

КОНАЧНО ДОГОВОР

Бесплатно „Озвучење“ кошта 400 динара по ученику

Представници Града Ужица и Савета родитеља града Ужица на конференцији за новинаре рекли су да је организација матурантске журке тзв. Озвучења бесплатно за матуранте, јер је све трошкове организације преузео Град Ужице. Ипак, Миловановић се током конференције исправио и рекао да ће новац, који су матуранти већ дали (као аванс по 400 динара), бити упућен у хуманитарне сврхе. Председник Уније студената Радован Новаковић, на истој конференцији, потврдио је да су матуранти већ дали по 400 динара, од којих ће око 20.000 динара бити авансно уплаћено ГКЦ-у за евентуално оштећење објекта током Озвучења, а остатак ће бити упућен у хуманитарне сврхе. Уколико не буде оштећења и тих 20.000 динара ће отићи у хуманитарне сврхе. Ко не буде желео да учествује у свему овоме, може да тражи повраћај новца.

Већница Марија Трмчић Богојевић je рекла да су Гад Ужице, Савет родитеља и Унија студената нашли идеално решење, а то је да ће Град помоћи у организацији озвучења и да су добили подршку парламента свих средњошколаца, Савета родитеља и Уније студената.

– Град Ужице сносиће трошкове матурантске журке, Матуранти ће имати слободан улаз. У сарадњи са Канцеларијом за младе и у сарадњи са Саветом родитеља и Унијом студената, матурантска журка је попримила хуманитарни карактер. Заправо, део новца који су ученици раније дали авансно за евентуалну надокнаду неке штете у ГКЦ-у, а надамо се да је неће бити, на предлог Уније студената и Савета родитеља, биће упућен у хуманитарне сврхе. Трошкови организације, ДЈ и професионалног обезбеђења сносиће Град. Матуранти ће моћи да купе себи пиће у ГКЦ колико желе. Матурантска журка биће 28. маја од 12 до 17 часова или од 13 до 18 часова – рекла је већница и додала да су због хуманитарног карактера умањени трошкови попут закупа простора.
Зоран Миловановћ, председник Савета родитеља Града Ужица, рекао је да му је драго што су успели да од једне комерцијалне журке направе хуманитарну акцију.
– Матуранти су се изјаснили да желе да се новац не враћа и да се усмери у хуманитарне сврхе. Новац ће бити дониран за набавку апарата за вантелесну оплодњу у ужичкој болници. Тај новац ће помоћи да се коначно заврши финансијска конструкцију за тај апарат. Толико новца нам отприлике фали да набавимо ултарзвучни апарат, а то је око 150.000 динара. Депозит ГКЦ-у мора да се уплати уколико се деси нека штета. Депозит по ученику је 50 динара, а има око 510 матураната. Матуранти имају право да одустану до понедељка и новац ће им бити враћен – рекао је Миловановић и додао да је око 15 ученика Уметничке школе већ одустало, али да су раније дали новац.
Радован Новаковић, председник Уније студената, рекао је да ће на Озвучењу бити матуранти Гимназије, Медицинске и Економске школе.
– Управо због недостатака комуникације између свих актера – Града, Савета и Уније, сва организација била је препуштена самим ученицама, који су тражили од Уније студената да им помогне. Та почетна цена од 800 динара, која се појавила, није била дефинисана између ГКЦ и Уније. А не би била ни толико, већ око 750 динара. И сада се свело скоро на исто, јер у тих рецимо 800 динара у односу на ових 400 динара је у ствари разлика за два пића уз карту, коју би имао матурант. Већ сам раније објаснио шта је требало да уђе у ту цену – цена закупа простора, обезбеђење од 10 особа, ДЈ, штампање карата, по два пића и чишћење објекта, а остатак би ишао у хуманитарне сврхе – рекао је Новаковић и додао да и даље има подршку од ђачких парламената и подсетио да су му се још у децембру матуранти обратили да им Унија студената помогне у организацији.
Александра Лазић, представник парламента ученика Гимназије, рекла је за Ужичку недељу, да сви матуранти подржавају Унију студената од почетка, јер се њихов председник једини прихватио да се поново врати матурантска журка. Сада јој је драго што ће новац, који су већ дали, бити упућен у хуманитарне сврхе и да су се сви матуранти сложили око тога.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.