početak GRADSKA Ужичани поново на цистернама

Ужичани поново на цистернама

od nedelja
611 pregleda

ОД ПОНЕДЕЉКА ВОДА ИЗ ВРУТАКА У ВОДОВОДНОЈ МРЕЖИ
После пет година, од када су се цијанобактерије појавиле у акумулацији Врутци, створени су услови да грађани Ужица поново користе воду за пиће из ове акумулације. Према речима градског већника Драгољуба Костића вода ће долазити на новоизграђеног, реконструисаног и модерног постројења за прераду воде „Петар Антонијевић“ на Церовића брду.
– Ово постројење за прераду воде добило је нове технолошке линије и потпуно је спремно да преради воду из акумулације Врутци. То је поуздано и стабилно постројење, које одговара свим европским стандардима. Према законској процедури Министарства здравља, вода прво мора да се прогласи за санитарно-хигијенску употребу, а онда након три узастопне анализе прогласи пијаћом водом. Вода ће у водоводни мрежни систем бити пуштена 11. фебруара у 00 часова. Од тада па наредних дана извршиће се три анализе са мреже и уколико све три буду дале добре резултате, Ужичани ће поново моћи да пију воду са Врутака. За то време, дакле од 11. до 20. фебруара вода неће бити за пиће, а грађани ће се снабдевати пијаћом водом из цистерни, али ће имати техничку воду.

Цијанобактерија 10.000 пута мање него пре пет година!

Анализе воде, коју је радила Агенција за заштиту животне средине, као и заводи за јавно здравље из Ужица и Београда, показале су да је дошло до смањења броја цијанобактерија у језеру Врутци. Тај број је сада 10.000 пута мањи него 2014. године. Вероватно се природа сама по себи постарала да дође до смањења цијанобактерија у води – рекао је Драгољуб Костић.

Према налазима Агенције за заштиту животне средине из Београда, Завода за јавно здравље Ужице и ЈКП „Водовод“ у другој половини 2018. и почетком 2019. године знатно је побољшан квалитет воде у акумулацији Врутци. То нам указује да ће прерада воде у овој ситуацији бити побољшана и јефтинија, али фабрика може да преради и воду каква је била претходних година – рекао је Костић и додао да је овај пројекат спроведен уз подршку Владе Србије и Министарства грађевинарства и саобраћаја, које је финансирало са 650 милиона динара, док је Град Ужице учествовао са 80 милиона динара и ЈКП „Водовод“ са 50 милиона динара.
Грађани ће се од 11. фебруара снабдевати пијаћом водом из покретних цистерни на 23 локације у граду.


Када је реч о санацији акумулацији Врутци, пројектанти из Института „Јарослав Черни“ предвидело се чишћење обала језера и потока који се уливају у језеро, а то је и спроведено.
– Тежиште је било на постројењу, а одустало се на чишћење алги, јер су поједине иностране фирме тражиле и 15 милиона евра за тај посао – рекао је Костић.


Директор ЈКП „Водовод“ Душко Љујић је рекао да не очекује проблеме јер анализе, које су рађене у претходном периоду, показале су да је вода доброг квалитета.
У наредном периоду требало би да се реши ко је власник бране на Врутцима – да ли је то Србија воде, ЈКП „Водовод“ или Град Ужице, док је сама акумулација у власништву „Србија вода“. Тек када се реши тај проблем, може се разговарати о употребној дозволи која никада није добијена.

З. Г.

преузмите распоред цистерни pdf:

Plan isporuke pijace vode od 11.02.2019

 
Поштовани суграђани,

Након спроведених анализа воде са акумулације Врутци у претходних 7 дана, стекли су се законски услови да се, почев од понедељка 11.фебруара 2019. године, од 00,00 часова, ова вода пусти у водоводну мрежу и омогући њено коришћење за санитарно-хигијенску употребу. То значи да се до недеље 10.фебруара, до 24.00 часа вода из градске водоводне мреже може користити за пиће и припрему хране, а после тога само за личну хигијену и санитарне потребе .
У јутарњим часовима, у понедељак, 11.фебруара, у складу са планом снабдевања који ће бити јавно доступан, грађани, привредне организације и део јавних институција ће се снабдевати пијаћом водом из цистерни, или флашираном водом.
Овакав режим снабдевања ће трајати док се не изврше Законом прописане 3 узастопне анализе прерађене воде у водоводној мрежи и добију резултати који омогућавају проглашење ове воде исправном за пиће и спремање хране. Очекујемо да ће се услови за то стећи најкасније до 20.фебруара и да ће тада престати потреба за коришћењем цистерни и флаширане воде.
Препоручујемо грађанима да у недељу, 10.фебруара, до 24.00 часа, из водоводне мреже обезбеде залихе воде за пиће и припремање хране, а да с е након тога водом за ове потребе снабдевају из цистерни.
Молимо грађане за разумевање и стрпљење у овом периоду, јер је ово начин да најсигурније и најбезбедније пређемо на редовно снабдевање водом са језера Врутци и завршимо најзначајнију инвестицију у нашем граду.
Представници Градске управе и ЈКП „Водовод“ ће редовно обавештавати јавност о свим предузетим мерама током овог периода и 24 часа дневно ће бити доступни за све потребне информације.

Телефони за информације:
ЈКП „Водовод“ – 0800 3131 00 или 551 814
Градски штаб за ванредне ситуације – 513 067

    Директор ЈКП „Водовод“                                                Градоначелник Ужица
         Душко Љујић                                                                    Тихомир Петковић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.