početak GRADSKA Трећи дечији балетски фестивал Ужице 2018.

Трећи дечији балетски фестивал Ужице 2018.

od nedelja
780 pregleda

 Балетски студио „Мага Магазиновић“ из Ужица, 26. маја, на великој сцени Народног позоришта у Ужицу, организује 3. Дечији балетски фестивал Ужице 2018. Према речима наставнице из „Маге Магазиновић“, Дуње Махорчић Јукић, наступиће две стотине деце из десет студија балета из Србије. Највећи број деце је из Београда, а биће деце из Крагујевца, Чачка, Ужица, као и једна група румунских девојчица, које похађају један од београдских студија.

– Ужички студио има 60-оро деце у четири старосне групе. Најмлађи су од 3 до 5 година, група предшколаца до првог разреда, трећа група је од 1. до 3. разреда и најстарија група од 5. до 7. разреда. Имамо групу за талентовану децу, у коју иде седам девојчица. Оне су уписале балетску школу. То је ванредна, али државна школа „Димитрије Парлић“ из Панчева. Ми овде спремамо децу, а тамо полажу испите. За две године имаћемо прве школоване балерине, после Маге Магазиновић. Са децом радим два пута недељно, а пролазе исти програм као и деца у Панчеву, који раде сваки дан 6 пута недељно. Наша деца су добра и до сада су имала два испита и углавном су биле све петице. Балетска школа се уписује од петог разреда и имамо две ученице које су тај узраст, а остале су пети и шести разред, па оне морају да форсирају и да заврше за годину дана два разреда. Иначе, школу смо основали на иницијативу једне мајке, чија је ћерка јако талентована, јер је хтела да њено дете, које је заиста талентовано, иде даље, а сувише је мала да би се одвојила од породице. Проценила сам да има ту још неких девојчица које имају таленат, сазвала сам родитељски састанак, они су пристали, деца отишла на пријемни и мислила сам, ако две-три положе пријемни биће добро, али је пријемни испит положило свих седам девојчица. И тако смо отворили балетску школу у Ужицу, само што раде по убрзаном програму – рекла је Дуња.

Балетски студио „Мага Магазиновић“ у Ужицу постоји 10 година и за то време освојили су 83 златне медаље, 22 сребрне и 14 бронзаних, а имали су преко 100 јавних наступа. За сада у овом студију уче само девојчице. Имали су дечака Сава до прошле године, али се заједно са родитељима преселио у Београд.
– Саво је сада у једној приватној балетској школи и добио је стипендију. Дечаци, али и њихови родитељи, нису заинтересовани за балет, јер сматрају да је то више за жене. Међутим, чињеница је да дечак, иако је просечан, може одмах да нађе посао, а ако је талентованији, са лакоћом може да оде у иностранство. Девојчице теже долазе до посла, али оне већ одавно одлазе из земље. Имамо их у Бечкој опери, у Немачкој, у Египта у опери Каира и прва примабалерина је наша девојака, имамо их у Сарајеву – рекла је Дуња.
Улазница за 3. дечији балетски фестивал кошта 200 динара.
Балерине ужичког студија ће, пре овог фестивала, са две кореографије наступити 23. маја на опроштајном концерту Константина Костјукова у Народном позоришту у Ужицу.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.