Molitva

od Mila Filipović
840 pregleda

– Victoria Secret će zatvoriti 250 svojih radnji, Bath & Body Works 50, a rent-a-car firma “Hertz” priprema dokumenta za bankrotstvo – U Čikagu su tri crkve, koje su sa službama počele prošlog vikenda, kažnjene novčanom kaznom zbog nepoštovanja uredbi gradonačelnice Lajtfut, a ona i dalje tvrdi da u ovom gradu ne postoje uslovi za otvaranje verskih institucija, jer je pandemija u Čikagu i dalje u uzlaznoj putanji –

Covid-19 u SAD – Dan šezdeset četvrti

Juče je predsednik Tramp pozvao guvernere američkih država da otvore verske hramove za servise, svrstavajući ih u esencijalne službe, neophodne građanima u toku pandemije. Centar za kontrolu bolesti izdao je precizna uputstva pod kojim će crkve, sinagoge, džamije i druge verske objekte ponovo otvoriti za vernike i pružiti im utehu i molitvu, koja je Americi danas potrebnija nego ikada. Uredbe podrazumevaju poštovanje fizičke distance, visok nivo higijene, obavezne maske za vernike, kao i opcije za on-line donacije. “Ukoliko se ne budu pridržavali moje uredbe, ja ću pregaziti njihove odluke” – rekao je predsednik, tvrdeći da je sramno što u nekim državama za esencijalne smatraju prodavnice alkoholnih pića, dispanzere za prodaju marihuane i klinike za abortuse, ali ne i verske hramove.

Jedan od glavnih postulata iz Prvog amandmana američkog Ustava, pravo na slobodu veroispovesti, bio je jedna od tački spoticanja od početka pandemije, kada su vrata hramova zatvorena, vernici se molili u svojim domovima, pratili službe na internetu ili TV-u, okupljali se na parkinzima, tražeći utehu i mir, u pokušaju da razumeju novu realnost. U Čikagu su tri crkve, koje su sa službama počele prošlog vikenda, kažnjene novčanom kaznom zbog nepoštovanja uredbi gradonačelnice Lajtfut, a ona i dalje tvrdi da u ovom gradu ne postoje uslovi za otvaranje verskih institucija, jer je pandemija u Čikagu i dalje u uzlaznoj putanji.

O razvoju pandemije na konferenciji za štampu u Beloj kući govorila je i doktorka Debora Birks, članica Kriznog štaba, i potvrdila da je u Čikagu pandemija i dalje u zamahu, i da se povećava i broj zaraženih, i broj hospitalizovanih i broj umrlih, pa bi se u ovoj metro eriji moralo voditi računa i obazrivo prelaziti kroz faze otvaranja i vraćanja u normalan život.

Neke analize pokazuju da u 24 američke države pandemija još uvek bukti, uglavnom na jugu i srednjem zapadu, što može biti značajan pokazatelj posledica preranog slabljenja restrikcija i drastične promene ponašanja građana. Zbog toga je zemlja i dalje podeljena na one koji slave povratak u novi život, baš pred početak leta, i onih sumnjičavijih, koji su uplašeni pred zarazom, uvereni da će se novi talasi i nova žarišta pojavljivati iznenada i tamo gde se najmanje očekuju. Pomešana osećanja, kontradiktorne informacije, ambivalentna objašnjenja svakako ne doprinose ni razumevanju situacije, a ni očekivanom odgovornom ponašanju pojedinaca.

Predsednik je u Beloj kući pozdravio veterane ratova i ugostio svoje pristalice motoriste, članove kluba “Rolling Thunder”, dajući im privilegiju da provozaju svoje motore na placu ispred Bele Kuće, u svojevrsnoj “Rolling to Remember” ceremoniji u čast Memorial Day.

Praznični vikend počinje danas, mnogi će Čikažani zbog restrikcija u svom gradu pohrliti u obliznji Viskonsin ili Indijanu, a guverner Ilinoisa odobrio je otvaranje bašti restorana i barova posle 29. maja, što je u Čikagu još uvek pod znakom pitanja.

Demonstranti širom zemlje i dalje nastoje da pokažu da je bolje popustiti restrickije, negó imati frizera u kuhinji, berberina u podrumu ili majstora za tetovažu na plaži, pozivajući sve koji žele da se uključe u pokret i zaštite svoja Ustavom zagarantovana prava i slobode informacije potraše na openthestates.com.

Kako pandemija odmiče, tako nas i dalje sluđuju kontroverznim informacijama, i to ne iz žute štampe, nego sa zvaničnih mesta, jednog dana tvrdeći da se virus ne može preneti na čoveka sa zaraženih površina, drugog dana nastojeći da nas uvere da u stvari baš može, i da se i dalje svi moramo ponašati kao da smo virusom zaraženi, jer čak 35odsto onih koji virus imaju ne pokazuju nikakve simptome. Saznajemo i da je cena tretmana za pacijenta koji zbog virusa završi u bolnici oko 90.000 dolara.

Juče su objavljene i vesti o poznatim kompanijama koje će zatvoriti vrata svojih prodajnih objekata – Victoria Secret će zatvoriti 250 svojih radnji, Bath & Body Works 50, a rent-a-car firma “Hertz” priprema dokumenta za bankrotstvo.

Posle ovih vesti, šta nam drugo preostaje nego molitva, čista, jasna i iskrena. Možda nas neće izbaviti iz problema, ali nas može osloboditi straha i pripomoći potragu za nadom. I danas, a i sutra, kada će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.