početak GRADSKA На врху Европе

На врху Европе

od nedelja
723 pregleda

ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЈАНА ТОМИЋА
Дејан Томић из Ужица,члан ужичког планинарског друштва Рујно, вратио се са успешно завршене међународне експедиције “Алпи 2017”, са завршим успоном на Монблан, који је изузетно технички захтеван, а успон вредан највећег дивљења.
Експедиција је трајала 12 дана. Започела је 5. јула са припремним, аклиматизационим успонима, на изазовним врховима у Аустрији (Grossvenediger – 3674 мнв) и Италији (Gran Paradizo – 4061 метара – највиши врх Италије), а 13. јула је са успоном на величанствени Мон Блан у Француској, 4.810 мнв, као прва екипа из Србије која је изашла на врх ове године. Сва три успона изведена су успешно, свих 18 планинара се попело на све врхове, што је изузетна реткост за оволики број учесника.


Завршни успон на Монблан започео је у 3 сата после поноћи 13. јула из планинарског дома De Goutter (на висини 3.835 м). Екипа је на врху била око 9 часова ујутру, где се фотографисало, смејало, плакало, певало ……


Опасности су вребале на сваком кораку – велики број пукотина у глечеру, ледени зид , Кулоар смрти, монбланска стена … ниске температуре и ветар… препрека је било много на испуњењу сна, да се дође до врха Европе.
Експедицију је чинило 18 учесника, од чега 2 из БиХ , 2 из Македоније и 14 из Србије. У организацији ПСК Балкан из Београда, водичи су били Бранко Дикић и Михајло Јовановић.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.