početak AKTUELNO Докторка

Докторка

od nedelja
1,1K pregleda

Пише проф. Биља Грујичић
Поштујем све професије, обожавам моје теткице у школи, заједно доручкујемо и размењујемо рецепте, волим моју млекарицу, поштујем њене препоруке у вези са здравом храном, волим и оне мало писменије, али их не мешам са оним бољим. Писменост је лепа, ако је сврсисходна, а ако је сама себи циљ, онда је беспотребан луксуз и пауново перје које се вуче по земљи. Чему све ово, кад ће да се појави та твоје лекарка из наслова, Биљана?
Нажалост, она се појавила у касне сате и то на пријемном одељењу ужичке болнице. Кога је мрзела? Себе, цео свет, посао којим се бавила, мало је рећи. У њеном случају елементарна култура, није била повезана са писменошћу. Могли сте само да будете срећни да тада не наиђете на њу, а ко год је на Пријемном у ситне сате, није срећан што је ту. То је кључна ствар. О етици нећемо говорити, терала је и постројавала све људе који су се ту појавили, спечена плавуша у годинама, које би јој бар требале донети искуство, није се научила да наглас не коментарише пацијенте. Сестре су чак више ћутале од ње, јер им је вероватно, врло јасно показала хијерархију.
Размишљам, како никог не интересује претерано ничија лична прича, може се десити и да имате лош дан, али знам и о мноштву младих лекара на бироу, падају ми на памет и лоши услови, али знам и за Хипократову заклетву, знам и за емпатију, не за лепу реч, већ само за уздржано слушање. Ништа од свега тога. Шта си очекивала од свих нас, поштована Докторко? Поштовање, пажњу, страх, валоризацију? Ништа од свега тога ниси заслужила. Позив споља? Да бисте неком помогли, морате бити способни да помогнете самом себи. Има ли решења? Волела бих да они који имају могућност расподеле „незамењивих“ добро одмере оне који ће вас чекати на Пријемном. Изаберите да вас сачека Човек. Зашто ово говорим? Зато што, поштујући инстанце, обилазим и службу Хитне помоћи, а тамо потпуно друга прича. Што би рекао Ђоле, принцип је исти, све су остало нијансе. Топла добродошлица, другачији пријем, брзо разрешење.
Понешто школе имам и ја, не знам да ли је то разлог за надмено понашање. Ваљда је лекарка са Пријемног ужичке болнице ту да некоме помогне?! Ако се ставите у ранг са Боговима, то је ХИБРИС, још од античке књижевности, и немогуће је, јер за људе је прављен овај свет, а има горе неко ко врши нивелацију. Тужно је готово претужно, да се бавите послом за који немате нимало жеље, воље и афинитета.
Ја вам желим да не завршите код ње, а ако вам се то и деси, човек снује, а Бог одлучује. Следећи пут нешто ведрије теме, али живот је она чаша са медом и жучи. Следећи пут Брнабићка и нови кабинет, није све политика, све је до човека, Воли вас Ваша Биљана!

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.