početak KULTURA Награда за све генерације

Награда за све генерације

od nedelja
982 pregleda

„ВУКОВА НАГРАДА“ ЗА ПОЗОРИШТЕ
Председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић са сарадницима примио је представнике Народног позоришта Ужица, које је добило престижну „Вукову награду“ за изузетан допринос за развој културе у Србији, као и на свесрпском културном порстору. Ову награду по 53. пут додељује Културно-просветна заједница Србије.


Зоран Стаматовић, директор ужичког позоришта, рекао је да награда долази као заслуга свих генерација које су од 1856. године, када је основано театрално друштво у оквири ужичког читалишта, преко Малише Атанацковића, као и после 1945. године, када је основано професионално позориште, као и свих других позоришних прегалаца.


– Ми смо срећници да смо њихови наследници, да смо добили шансу коју је неко видео кроз квалитетан рад, кроз Југословенски позоришни фестивал и неговање позоришног репертоара. Битни ослонци нашег репертоара нису само светски класици, већ су пре свега домаћи писци, а највише инсистирам на завичајним писцима, Ужичанима, Златиборцима и писцима из ове средине, који добро разумеју овај дух и који се на први начин обраћају своме народу. Љуба Симовић се игра у преко сто земаља у свету, Милутин Ускоковић је поново инересантан за целу Србију и регион. Позориште ће бити брана примитивизму, неваспитању сваке врсте и жељи да будемо лепши и најбољи – рекао је Стамaтовић и додао да ће се потрудити да оправадају опредељење Културно-просветне заједнице да им додели ову награду и захвалио се градочелнику Тихомиру Петковићу, који је предложио ужичко позориште КПЗ-у за кандидата.


Бранислав Митровић је рекао да у образложењу награде стоји да је ужичко Народно позориште постало театарски феномен далеко од метрополе, не баш у повољним условима и на баш медијском пажњом, које све ове године привлачи велики број посетилаца и значајно утиче на културну сцену, не само Ужица, већ целе Србије и Европе.


Културна-просветна заједница Србије „Златном значком“ наградила је и глумца Народног позоришта Слободана Љубичића.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.