početak DRUŠTVO Напокон чист и удобан воз!

Напокон чист и удобан воз!

od nedelja
680 pregleda

tihomir petković novi voz

Од 26. новембра из Ужица за Београд и Бар може да се путује новом гарнитуром

Старији Ужичани се сећају да је пруга од Београда до Бара поштена у саобраћај 25. маја 1976. године. Била је то једна од највећих инвестиција велике Југославије. На жалост, дуго година, након тога није се улагало у реконтрукцију и модернизацију ове пруге. Никада није урађен генерални ремонт целе пруге, већ само појединих деоница. Улагало се и у возна средства, али недовољно. Престало се давне, 1981. године када је набављена композиција руског воза. На почетку обраћања градоначелник Тиохомир Петковић је рекао:
– Ми се сећамо, односно многе генерације Ужичана, да смо тим возом ишли ујутро рано, завршили посао у Београду и вратили се и до 20 сати били у нашем граду. Оно што је добра вест је да се коначно креће са улагањима, најпре у возна средства везана за железнички превоз од Ужица до Београда и Бара. Република Србија је потписала споразум са Европском банком за обнову и развој о набавци 21 гарнитуре вагона и локомотива од швајцарске фирме „Штадлер“. Укупно вредност је 99.000.000 евра. Од 21 гарнитуре, четири су усмерене ка нашем крају, од Београда до Пријепоља и назад. Воз може да иде брзином од 160 км/час, али кад се модернизује пруга, моћи ће да оствари те брзине. Борићемо се да део руског кредита буде уложен у ову пругу. – закључио је градоначелник.

novi voz iz užica

Након њега новинарима се обратио шеф секције за саобраћајне транспортне послове и железнички превоз путника Ђорђе Видаковић:
– Ја бих замолио наша грађане, а то је не мали број људи који путују возом, да се домаћински понашамо, јер овакву инвестицију и иновацију, значи нешто што је на европском нивоу, да сачувамо и користимо наредних не знам ни ја колико година. Надам се да неће проћи опет 30 година, а да се у железницу не улаже. Захваљујем медијима што су посветили овоме оволику пажњу, као и руководству града и свим другим институцијама, који су препознали значај поласка ових возова. Као што је градоначелник рекао, мислим да је и републичко руководство препознало значај ове пруге, јер су од 21 купљене гарнитуре, овде упућене четири. Да додам да је од 14. децембра, када ступа на снагу нови ред вожње, предвиђено још три пара возова који ће саобраћати само од Београда до Ужица и обрнуто. Ми ћемо покушати да вратимо оне путнике који су временом прешли на друмски саобраћај, вратити путнике на железницу. – закључио је Ђорђе Видаковић.

novi voz iz užica (2)

Путници су задовољни условима у возу. Ево шта су казали за „Ужичку недељу“:
– Одлично је. Светски. Нема ни једне замерке. Све је у реду. Светлост, озвучење, топлота. Све је одлично.
– Воз је топао, пријатан, нема гужве, не дува, не стаје на сваку станицу. Одличан је, само ме излуђује ова, која пред сваки улазак у станицу говори где смо.

Милан Ђокић

novi voz užice

novi voz užice 2

нови воз ужице 5

нови вагони 7

нови вагони 8

нови вагони 9

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.