početak GRADSKAINFO NEMAČKI U PRVOJ OSNOVNOJ

NEMAČKI U PRVOJ OSNOVNOJ

od nedelja
785 pregleda

prva osnovna

ПРВА ОСНОВНА ШКОЛА КРАЉА ПЕТРА ДРУГОГ

Пројекат “ДСД” – улагање у будућност

– Прва основна школа краља Петра Другог је једна од две основне школе у Ужицу које ученицима нуде наставу немачког језика, а уједно и прва основна школа у Србији која је укључена у програм припреме ученика за Немачку језичку диплому (ДСД) –

Знање је одувек било инвестиција у будућност. Учење страних језика корисно је из више разлога, а тржиште рада данас захтева да се уз матерњи језик зна најмање још један. Познавање енглеског језика је постало донекле ствар опште културе, док је немачки језик, може се рећи, ствар престижа. То је језик који је све више у експанзији, као један од најкоришћенијих и најперспективнијих. Све је већи број младих који се опредељују да своје студије, праксу или стручно усавршавање обаве у некој од држава немачког говорног подручја. Многе немачке, аустријске и швајцарске организације нуде широк спектар стипендија за младе различитих образовних и струковних профила.
Како би се младима омогућило да стекну знања и компетенције потребне за комуникацију на немачком језику, у нашој земљи постоји све већа тенденција за увођењем истог у школе, како основне тако и средње. „Прва основна школа краља Петра Другог“ је једна од две основне школе у Ужицу које ученицима нуде наставу немачког језика, а уједно и прва основна школа у Србији која је укључена у програм припреме ученика за Немачку језичку диплому (ДСД), испит знања немачког језика Конференције министара културе Савезне Републике Немачке за ученике у иностранству. Пројекат „ДСД – шулен“ покренут је у циљу унапређивања учења немачког језика у Републици Србији, јачања немачко-српске сарадње у области образовања и подстицања стручног усавршавања наставника у области наставе немачког језика.

profesorka nemackog Sonja Markovic

Припрема за језички испит одвија се од петог до осмог разреда у оквиру редовне наставе немачког језика, како би ученици на крају четврте године учења полагали завршни испит на језичком нивоу А1/А2, по заједничким европским стандардима. Сам испит је бесплатан за ученике, јер трошкове испита покрива немачка страна. Диплома коју ученици стичу након положеног ДСД испита, призната је као доказ познавања немачког језика, на интернационалном нивоу.
Ове године ученици осмог разреда „Прве основне школе“ су, по први пут, имали прилику да изађу на овај испит и остваре запажене резултате. Изразили су задовољство својим резултатим на тесту, као и тиме што ће сертификатом моћи да документују своје знање, што до сада није био случај. Свечана додела сертификата биће организована у трећој недељи јуна, када осмаци полажу и свој завршни испит.
Али, нису само осмаци ти који имају нешто од овог пројекта. Немачки координатори су ове године, такође по први пут, организовали такмичење из изражајног читања на немачком језику за седми разред школа укључених у пројекат. На овај начин се подстиче рад на усавршавању изговора језика, као и развоју социјалних компетенција, што је такође значајна компонента учења језика. Такмичење ће бити одржано 30. маја у Новом Саду, а „Прву основну школу“ ће представљати ученица Сара Вукашиновић.

Марина Марјановић, професорка немачког језика у Првој основној школи

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Boris 28. мај 2015. - 19:22

Čestitke za projekat, i članak naravno.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.