početak GRADSKA Немања Нешић незаконито именован за помоћника!?

Немања Нешић незаконито именован за помоћника!?

od nedelja
1,4K pregleda

СКАНДАЛОЗНО
Тек што се мало стишала атмосфера око Немање Нешића, који је скоро 600 дана био у оставци у вршењу функције заменика градоначелника, на помолу је нови скандал везан за његово име, за градоначелника, а у принципу и саму власт СНС-а. Наиме, 30. априла градоначелник је Нешића именовао за свог помоћника, али се испоставило да је то урађено незаконито.
У понедељак, 20. маја 2019. године одржана је седница административно-мандатне комисије, на чијем се дневном реду, између осталог, нашла и тачка:
– Предлог решења о утврђивању коефицијента за исплату плате помоћнику градоначелника Немањи Нешићу. Међутим, та тачка је повучена са дневног реда, након излагања одборника и члана комисије Ђорђа Милићевића.


Он је аргументовано наступио и показао члановима да је градоначелник Тихомир Петковић незаконито именовао Немању Нешића за свог помоћника.
– Суочио сам комисију са чињеницама и члановима Статута Града Ужица. Ћутали су и на крају је донета одлука да се та тачка повуче са дневног реда и да правна служба града да своје мишљење. Без обзира на то, сигуран сам да је ово скандал, да су хтели да на мала врата прогурају Немању Нешића за помоћника. Зато сам упутио захтев градоначелнику у уторак, 21. маја 2019. године. Ту сам написао да захтевам да хитно поништи решење II број 119-10/19 од 30. 04. 2019. године којим је Немања Нешић, дипл. политиколог, постављен за помоћника градоначелника за развој. Чланом 77. важећег Статута Града Ужица, предвиђено је да градоначелник може имати 3 помоћника, али првим ставом члана 199. истог Статута је недвосмислено дефинисано да се члан 77. може примењивати тек након спроведених избора за одборнике Скупштине града, одржаних после ступања на снагу овог Статута. Kако је актуелни Статут ступио на снагу почетком ове године, доношењем поменутог решења градоначелник је грубо повредио његове одредбе и нанео штету не само буџету, већ и угледу града и демократији. Да би насталу штету минимизирали и спречили даље противправно деловање, позвао сам га да ХИТНО поништи поменуту одлуку. Kада бих рачунао на морал, позвао бих га да после оваквог скандала и он лично поднесе оставку, али мислим да на то не могу рачунати. Видећемо какве ће бити реакције – рекао је одборник Ђорђе Милићевић.

Демократска странка има свог представника у Административној комисији, али он није био присутан на седници у понедељак. Према речима Ивана Филиповића, шефа одборничке групе Демократске странке у Скупштини града, ДС бојкотује рад Скупштине и свих других одбора и комисија. Упитан да ли то онда значи да на тај начин, својом неактивношћу, дају сагласност да Немања Нешић остане на месту помоћника градоначелника, он је рекао:
– Бојкотовали ми или не, закон и Статут Града постоји и он мора да се поштује. Када бисмо сада присуствовали и учествовали у раду седнице Скупштине града или неког одбора или комисије, ми бисмо на тај начин дали легитимитет свим претходним донетим одлукама. Ми ћемо се у рад укључити када буду испуњени наши захтеви, које смо поднели пре две седнице Скупштине града. Наравно, лично сам да се испоштује Статут Града и Немања Нешић разреши дужности помоћника – рекао је Филиповић.

Више о овом случају читајте у новом броју Ужичке недеље, који је од данас, 22. маја 2019. у продаји на свим бољим продајним местима.

З.Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.