početak GRADSKA Нисам пропустила шансу

Нисам пропустила шансу

od nedelja
6,4K pregleda

ИВАНА БАТАКОВИЋ – СУПЕРМОДЕЛ
Ивана Батаковић је Ужичанка која по свету преноси име свог града и државе са поносом. Она је једна од светски успешних супермодела и ради за светски познате компаније. Ужичка недеља има част да Ивана по први пут уСрбији говори за неке новине о себи и својој каријери.
Ивана је основну школу завршила у „Слободан Секулић“, а средњу Економску школу у Ужицу.

  
– После средње школе уписала сам Полицијску академију у Београду. Након тога живела сам у Милану и остала 6 година. Италија ми је била база, а одатле сам пропутовала цео свет – рекла је Ивана укратко о себи на почетку нашег разговора, а онда додала:
– Случајно сам ушла у свет моде. Уписала сам Полицијску академију, која нема везе са послом којим се данас бавим. Никада не знате шта може у животу да се деси и где пут може да вас одведе. Па тако и мене. У Београду сам случајно упознала менаџера, који ме је упутио у Милано и ту сам започела каријеру. Менаџер је радио за једну модну агенцију и са њима сам радила 5 година. Сада у свакој држави, где сам радила, имам по једну агенцију која ме ангажује.
Када је била мала, признаје наша саговорница, није се надала оваквом успеху у животу.


– Била сам препознатљива по томе што сам била мршава и висока. Занимало ме је да се лепо обучем и да будем лепа. Неки су ми чак говорили да сам будућа манекенка, али томе нисам придавала много пажње. Нисам то толико желела, јер да сам желела, сигурно не бих уписала Полицијску академију. Али, ето, препустила сам се животу и рекла сам себи, шта је суђено, то ће и бити. И негде се у животу увек водим тим. Нити шта форсирам животу, нити шта тражим од живота, задовољна сам шта год ми живот пружи. Мени се пружила шанса и ја сам је узела. Мислим да свако у животу има своју прилику, небитно који посао да је у питању, само треба препознати дати моменат. Поред тога треба имати памети и среће. Поред моје лепоте и харизме коју имам, са бритким ужичким језиком, нашла сам своје место.


Ивана каже да у почетку ипак није била тако успешна, али се ипак сама изборила за своје место.
– Тај посао није баш једноставан, јер има много лепих девојака. У суштини, најважније је бити леп. На тој сцени сам нашла неко своје место и изградила неко своје име. Јако сам поносна, с обзиром одакле сам дошла и како сам васпитана. Нисам ни била спремна на све оно што ме је чекало, али ипак сам се са свим тим изборила, и све је супер испало. Прва година је била тешка, све нешто ново за мене, учила сам како да се сликам. Све се то годинама мења и добија неку другу димензију и смисао. Сада сам у најбољој форми и у најбољим годинама– каже задовољно наша саговорница.
Ивана је само својим радом и упорношћу, наравно и лепотом, заступала многе модне куће и часописе. Радила је за најпознатије часописе, попут италијанског „Вога“ и сада за арапског, а што се тиче брендова, за „Версаће“, годину дана је била заштитно лице „Emirates Airlines“, најпознатије светске компаније и многе друге. Снимила је и велики број реклама и спотова.


На питање где живи, Ивана није знала шта да каже.
– Не знам ни сама где сам стационирана. За два месеца сам била у Паризу, Милану, Дубаиу, Хонг Конгу и Шангају и сада сам тренутно у Београду. Често сам била у Дубаију, јер сам последњих годину дана радила и била су честа сликања, многи догађаји. Сада опет планирам да одем у Милано – додала је Ивана.
Посао супермодела није нимало лак, али није ни баш такав како га представљају – изгладњивањем, напорним вежбањима и слично.


– У суштини једно сликање се ради цео дан. Искрена да будем, нећу да вас лажем, да причам оне манекенске приче како не једу. ја једем све и нормално пијем. Једино, ако је неки дан планиран за сликање, претходни дан мање једем, да не бих имала стомак. Спремање за један сет постало је рутина, као и сваки други посао који човек ради. Када сам била млађа, више сам се припремала и психички и физички. Ушла сам у то коло и сада нема неког превеликог спремања. Иначе, снимања узимају много времена,одузму цео дан, од ујтру до увече, зависно шта се снима, да ли нека реклама за ТВ или неки спот. То чак зна да траје и по 48 сати без спавања. Сваки посао је на свој начин напоран, али нећу да се жалим, јер је јако лепо. Велика привилегија овог посла је путовање. Обишла сам цео свет и сваког дана захвљаујем Богу на тој прилици, јер то је нешто што се не може ни са чим купити, све то што сам прошла и видела, научила језике, а које не бих никада знала да сам остала у Србији. Говорим четири језика без српског – рекла је познати супермодел.


Ивана каже да није љубитељ српских медија, али је за Ужичку недељу пристала радо да говори, јер воли Ужице и воли све што је везано за свој родни град. У Београду се једино сликала за Телеграф и позирала нашој суграђанки Александри Дулановић Богићевић, која годинама ради за овај српски портал. (Ужичка недеља је већ писала о Александри)
Иначе, у Ужице Ивана долази када стигне, а последњи пут је била на венчању свог брата. А када дође, остане по два до три дана, а онда назад у свет.
– Време углавном проводим кући. Тата и мама ми ујутру спреме прву јутарњу кафу, а онда ме а столу за доручак чека бурек или комплет лепиња, које обожавам. То нам је постало рутина. Преко дана волим да одем у „Вагон“ и прошетам тргом. Остали део боравка проводим у посети родбини и у кругу породице –рекла је Ивана.
На крају смо је питали шта има да поручи младима.


– Искрено, жао ми је што много талентованих људи, а све више младих, имају страх од непознатог. Када дођем у Србију, упознајем све више таквих људи. Са мном воле да разговарају и онда их питам зашто не оду из земље, Као разлог углавном наводе новац. Па, и ја сам отишла без новца, са ризиком, али хвала Богу, увек сам имала где да се вратим, у моју кућу и у моју породицу. Иако су млади свесни тога, некако немају храброст да ризикују, да искусе и виде нешто ново. Мој савет је да буду храбрији, да ризикују више, да би научили више и имали могућност да раде у животу оно што заиста воле – поручила је Ивана.

Звездана Глигоријевић,

фото Александра Дулановић Богићевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.