početak GRADSKA Спас је у реформи јавног сектора

Спас је у реформи јавног сектора

od nedelja
532 pregleda

Brane Mitrovic 006
Покрет Позитивно Ужице предало је градоначелнику и Градском већу предлог о реформи јавног сектора. Бранислав Митровић, председник овог покрета, рекао је да је ово предлог који би градском буџету уштедео милионе динара, тако што би се формирали обједињене јавне набавке и ужички комунални холдинг.
Пре него што је објаснио шта то значи, Митровић се осврнуо на неуспех пројекта Фабрике за пречишћавање отпадних вода у Горјанима и поставио питање одговорности.
– Након објављивања да је пројекат за пречишћавање отпадних вода у Ужицу, вредан 15,2 милиона евра и дефинитвно пропао, оправдано се поставило питање разлога, као и питање одговорности. Ужицу и будућим генерацијама је нанета огромна штета. Пропуштена је јединствена прилика да се реши један од три огромна еколошка проблема и сматрамо да ова драма мора добити свој епилог, где ће се именом и презименом указати на људе који су својим незнањем, немаром и нечињењем довели овај пројекат у питање – рекао је Митровић и додао да се у будућности од овог пројекта не сме одустати.
Он сматра да поред индивидуалне одговорности функционера, велики утицај за неуспех и нанету штету има и стање, начин функционисања јавних предузећа, градских управа, као и односи између њих. Због тога су упутили предлог о реформи јавног сектора.
– У последњих годину дана ми смо више пута позивали локалну власт да крене са реформом и увођењем реда у ужички јавни сектор. Јасно је да ће овакав сектор и у убудуће бити препрека и кочница развоја Ужица и да је недопустиво било какво одлагање реформи. Ми имамо конкретни предлог који смо доставили градској власти. Те предложене мере би се спровеле у две фазе. У првој фази градска власт би морали да успостави систем обједињене јавне набавке, којим би са једног места, градска комисија за јавне набавке спроводила заједничке јавне набавке за градске управе, јавна и јавно-комунална предузећа, установа и школа. На овај начин би се заједнички набављала добра, пре свега електрична енергија, гориво, канцеларијски материјал, средства за хигијену, телекомуникационе услуге, осигурања, ревизије и слично. Ово би најпре довело до значајних уштеда, јер се набављају веће количине, али би се увеле и веће контроле буџетских расхода. Све правне радње и припреме за ову фазу се морају спровести одмах, како би систем обједињене јавне набавке стартовао са радом од нове буџетске године. Пример је град Шабац, који је увођењем обједињене јавне набавке само у току једне године уштедео око 50 милиона динара – рекао је Митровић.

Комунални холдинг

Brane Mitrovic 003

Према његовим речима друга фаза би била комплекснија и обухватала би формирање ужичког комуналног холдинга, који би објединио сва ЈП и ЈКП у јединствен систем.
– Формирањем овог холдинга постигли би много. Уместо досадашњих девет директора имали би једног генералног директора. Уместо девет надзорних одбора, који имају по три члана, имали би један надзорни одбор. Холдинг би објединио службе административних, финансијских, рачуноводствених и општих послова при чему би дошло до значајне уштеде и ефикасности. Затим, обављали би се послови јавних набавки за цео систем, чиме би се постигла значајна уштеда, јер се набавља већа количина, а имали би много већу могућност контроле шта се набавља и по којим ценама, једном речју спречавање корупције и пљачке. Холдингом би била усаглашена финансијска, инвестициона и развојна политика на нивоу целог града, као и јасну слику о свим запосленим, њиховим задацима и учинку. Била би много боља координација између ЈП и градских управа и градског већа, много боља управљање и стављање у функцију имовине ЈП, јединствен информациони систем, доступност података, комуникација са корисницима услуга са једног места, боље праћење, контрола и надзор над свим сегментима комуналног система. Све ово би довело ефикаснијег и јефитнијег комуналног система који би пружао квалитетније услуге и привреди и становништву по нижим ценама, који би био полуга, а не препрека развоја Ужица. У супротном, ако се не приступи озбиљној реформи ужичког јавног сектора, поново ћемо доћи у ситуацију да нам пројекти вредни више милиона евра пропадају, а после тога ћемо расправљати и тражити кривце – објаснио је Митровић и додао да се систем комуналног холдинга успешно примењује у великим градовима Европе, као на пример у Аустрији и Италији.
На питање да ли то значи и отпуштања у јавном сектору, Митровић је рекао да да, али да не зна колико би остало без посла, с обзиром да се непрекидно запошљавају у јавним предузећима упркос забрани.

З. Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.