početak GRADSKA Нова улагања од 15 милиона евра

Нова улагања од 15 милиона евра

od nedelja
1,7K pregleda

ВАЉАОНИЦА БАКРА
Ваљаоница бакра Севојно 17. јуна 2019. године обележила је 69 година пословања. Тим поводом је менаџмент и рукoводство фабрике положило цвеће на бисте Слободана Пенезића Kрцуна као и бивших директора предузећа, Душана Зарића и Влајка Брковића. Том приликом је приређен и свечани ручак за пословне партнере и награђене раднике.
Деско Никитовић, већински власник Ваљаонице бакра, рекао је да је најважније што пету узастопну годину обележавају као сваку која је била боља од претходне.
– Данас Ваљаоница бакра послује најбоље до сада у својој историји, с обзиром да имамо рекордну производњу и да је извоз прошле године био рекордан у последњих 25 година. Спремни смо да уђемо у нови инвестициони циклус у следећих неколико година. Тај инвестициони циклус је вредан око 15 милиона евра. То ће бити улагање у модернизацију опреме од ливнице до пресaонице и ваљаонице, што ће утицати на повећање обима производње, а нарочито на побољшање квалитета производа. Очекујемо да ће ова фабрика бити још успешнија него што је била у претходних пет година. Надам се да ћемо идуће године, када обележавамо седамдесетогодишњицу, прославу дочекати са веома добрим резултатима, који ће бити значајни, како за фирму тако и за ужички регион – рекао је Деско Никитовић и додао да доста раде за наменску индустрију Србије.

 
Милија Божовић, генерални директор Ваљаонице бакра, рекао је да је прошла година завршена успешно.
– Имали смо оперативни профит од око осам милиона евра. Новим озбиљним инвестиционим улaгањима у модернизацију опреме, који се планира у наредним годинама, Ваљаоница бакра ће бити способна да за своје индустријске потрошаче производи готове производе са највишим стандардима и захтевима. Састављени су инвестициони програм и елаборат. Ових дана радимо на обезбеђењу финансијских средстава. Део ће бити из сопствених средстава, а део из инвестиционих кредита. На овај начин заокружићемо нашу пословну политику у смислу да се производни програм преоријентише и иде ка најпрофитабилнијим производима и задовољи све потребе наших индустријских потрошача. Ова политика се показала исправном и на тај начин остварујемо ове резултате. У овом правцу ћемо се кретати и у будућности рачунајући да ћемо бити још успешнији и познатији на том пољу производње – рекао је Божовић и додао да налазе нове партнере, а са старима имају добар дугорочан однос.


Директор Ваљаонице бакра је још рекао да се ове године остварују резултати у оквиру планираног буџета, иако, како каже, постоји нестабилност на светској берзи, јер цене метала, бакра, расте и пада, а то овом предузећу не иде у прилог, али се заштићују колико је год то могуће. Он је додао да је додатна вредност повећана по тони у преради метала, али и променом асортимана, тако да је учешће цене прераде у укупној цени око 25 посто. Ваљаоница бакра највећи део своје производње извози.
– У њој тренутно ради око 1.100 радника, што је за тренутну врсту производње, укључујући Безбедност и Друштвену исхрану, оптимално. Просечна плата је око 50.000 динара са свим примањима. Радимо на занављању кадра и у овој години, тако да ће Ваљаоница бакра у сарадњи са Националном службом за запошљавање, рачунајући и сарадњу са Градом Ужицом у овој области, запослити око двадесетак нових радника. Стално је отворен конкурс за инжењере металурге, али, на жалост, нема их на тржишту. Надам се да ће се омладина опредељивати ка занимањима која недостају. Занављамо и раднички, мајсторски кадар који ће, нарочито, у будућем периоду, бити све теже обезбедити, а без њих нема производње – рекао је Божовић.


На прослави предузећа уручене су јубиларне награде за 47 радника са 35 година стажа и награде за 26 најбољих радника у фабрици, а најбољи међу најбољима у прошлој години био је радник у ливници Бориша Матовић, којем је додељена плакета „Влајко Брковић”. Поводом Дана друштва Ваљаоница бакра је доделила и донацију вредну 570.000 динара за набавку колица за трку – болид – за Атлетски клуб „Пора“, у којем тренира познати ужички параолимпијац Милош Зарић.
– Захваљујући овој донацији први пут у Србији имаћемо и тркаче у колицима, који ће се такмичити на европским и светским првенствима и олимпијади. Болид ћу користити и ја и други паратлетичари у Србији, за трке колицима на 100 и 200 метара. Лично, за светско првенство које се одржава ове године у Дубаиу, кратак је период да се припремим, али ћу овај болид користити на европском првенству наредне године. Вероватно ћу се припремати са Славком Kузмановићем – рекао је Милош Зарић, који се заједно са председником Параолимпијског комитета Србије, Зораном Мићовићем, захвалио Ваљаоници бакра за донацију.

З.Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.