Nularica

od Mila Filipović
1,1K pregleda

– Microsoft je zamrzao zapošljavanje, pridružila mu se i firma “Alphabet”, Uber je otpustio skoro 7.000 radnika, Lyft je smanjio radnu snagu za 17 procenata, a AirBnB je otpustio četvrtinu zaposlenih –

Covid-19 u SAD – Dan šezdeset treći

Bližimo se prazniku kojim u Americi nezvanično počinje leto, otvaraju se plaže, roštilja se po čitav dan, na veliko se putuje kolima, vozovima i avionima, ide se na dugo planirana kampovanja, “all inclusive” letovanja, ili makar na dnevno planinarenje u neku obližnju državu. Ne i ove godine, iako to ni u snu pre samo nekoliko meseci mismo mogli ni da zamislimo.

Restrikcije izazvane pandemijom su u većini država, manje više, ublažene, ali nam je svima jasno da nas čeka stvarnost koju ne poznajemo, na koju ćemo još dugo morati da se navikavamo, u kojoj ćemo se adaptirati, da bismo iz nje izvukli najbolje.

Glavno pitanje je – da li je bezbedno putovati po Americi? Centar za kontrolu bolesti i dalje preporučuje ostajanje kod kuće, ako baš ne moramo nigde da putujemo, fizičko distanciranje je i dalje neophodno uz pojačane higijenske mere, naročito ako ste u nekoj od rizičnih grupa ili među starijima. Ne možemo putovati ako smo bolesni, niti sa nekim ko je bolestan, i stalno moramo misliti o tome kako da od virusa zaštitimo i sebe i druge. Odgovor je – možda još uvek nije vreme za putovanja.

Parking u Facebook-u u Menio parku

A dok ne bude, moramo se pozabaviti dnevnim razvojem događaja, pandemijskih i političkih, koji su, potpuno prirodno isprepletani, bez izgleda da se u godini izbora na koji način mogu odvojiti, jer političari najbolje znaju da je otvaranje država ključno političko pitanje. Jer, Amerika je još uvek obećana zemlja, naročito u toku izborne kampanje.

Nastavljaju se protesti u mnogim državama, u Njujorku pod sloganom “Otključati Njujork”, u Ilinoisu pod motom “Otvoriti Ilinois”. U državi Mičigen, čija se guvernerka Gretcher Whitmer još uvek drži strogih restrikcija, juče je održana akcija “Operation Haircut” ( “Operacija šišanje”), u kojoj su svi zaineresovani na protestu u Lensingu dobili besplatno šišanje, kao simbol namere da se i frizeri, ali i svi drugi što pre vrate na posao i nastave koliko-toliko normalan život. Šišanje je nedavno, sećate se, postalo metafora protesta u Mičigenu i nekim drugim državama, nakon odluke vlasnice jednog salona da se pobuni i otvori vrata za mušterije, kako bi sebi i svojim zaposlenima omogućila sredstva za život. Šišanje je postalo simbol otpora, želje za radom, slobodom, prosperitetom. Ne baš šišanje na nularicu, na koju nas je pandemija već prvog dana zatvaranja tako bolno obrijala svojom zaraznom mašinicom, ali potšišivanje, onako da se posle par meseci uljudimo i počnemo da ličimo na sebe. Protest je organizovala Konzervativna koalicija Mičigena, ali su organizatori zamolili pripadnike militarne “Milicije” da se ne pojavljuju, obećavajući da će njihovo oružje, zameniti makazama. Sukoba nije bilo.

Na protestu u Mičigenu juče nije bila guvernerka, jer je obilazila poplavljena područja Midland County, u kome se, zbog obilnih kiša, izlila reka i srušila dve brane, pa je 11 hiljada ljudi moralo da se evakuiše, jer im je pretila životna opasnost.

U Mičigen će danas putovati i predsednik Tramp, u posetu fabrici Ford, koja je tokom pandemije uključena u proizvodnju zaštitne opreme. Pre nego što je na put krenuto, iz Mičigena mu je od vlasti poručeno da, pošto već dolazi, a nije baš morao, da obavezno u poseti Fordu nosi masku, zbog radnika koji ozbiljno vode računa o zaštiti protiv širenja pandemije, svom i tuđem zdravlju. Poznata su koškanja predsednika sa prestavnicima vlasti ove države, a danas ćemo videti da li je predsednik poslušao preporuku.

Juče su objavljeni i zanimljivi podaci o tome kako je pandemija ekonomski uticala na neke poznate korporacije, uprkos očekivanjima da će makar IT industrija preživeti bez posledica. Microsoft je zamrzao zapošljavanje, pridružila mu se i firma “Alphabet”, Uber je otpustio skoro 7.000 radnika, Lyft je smanjio radnu snagu za 17 procenata, a AirBnB je otpustio četvrtinu zaposlenih.

Amerikanci će sa pažnjom pratiti rasprave između Demokrata i Republikanaca o sledećoj fazi pomoći, oko koje su za sada miljama daleko. Vođa većine u Senatu, Republikanac Mic McConel juče je rekao da će novi paket sigurno biti potreban, ali da će o njemu ozbiljno razgovarati, bez neodgovornog trošenja novca za nepotrebne projekte, i naglasio da će savezna pomoć za nezaposlene od 600 dolara nedeljno sigurno prestati u julu, i neće biti produžena do kraja godine, kako Demokrate predlažu.

Memorial Day je dan u kome obično pada kiša, ali masovnih piknika, parada i drugih okupljanja ove godine za praznik neće biti. Možda će ponegde moći da se ode u “drive up” nostalgični bioskop, i pogleda neki romantični film iz kola, ili između pljuskova obavi brzopotezna šetnja na nekoj od prigradskih plaža, pošto su u Čikagu i dalje i plaže i parkovi zatvoreni. Trebalo je danas da krenem na put za Srbiju – nije se dalo. Nisam se ni potšišala – a u Mičigen voziti neću. Zato se vidimo i sutra, kada će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.