početak GRADSKA О постројењу у Горјанима посебна седница

О постројењу у Горјанима посебна седница

od nedelja
625 pregleda

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

IMG_7449

У петак (4. септембра) одржан је први део седнице редовне Скуштине града Ужица којом је председавао председник Радиша Марјановић. Седници није присуствовао градоначелник Тихомир Петковић који је имао раније заказан састанак у Влади Републике Србије. Састанак је заказао за 4. септембар, јер је седница Скупштине града првобитно заказана за 3. септембар, па је накнадно померена за дан касније, а градоначелник је састанак у Влади Републике Србје заказао пре промене термина седнице Скупштине града Ужица. Седници су присуствовали и посланици Народне Скупштине Републике Србије Неђо Јовановић и Јован Марковић.
На почету седнице, шеф ужичких демократа Јован Марковић тражио је да се расправља о губитку 15,2 милиона евра за изградњу постројења за прераду отпадних вода у Горјанима. Рекао је да нису правили нове пројекте, јер су чекали ову донацију. Овај пројекат је требао да се ради из три дела. Да се уради кишна, фекална канализација итд. Тачка није стављена на дневни ред, јер није преложена у писаном облику. Гласало се 17 за/24 против/0 уздржаних.
Одборник ДС-а Милош Вујић тражио је да се расправља о томе што Ужице неће добити универзитет, како је казао министар просвете Владе Републике Срије Срђан Вербић. Тражио је и анализу рада градоначелника у Градског већа, али та тачка није изгласана и стављена у дневни ред (14/34/0).
Након тога изгласана је пауза од 30 минута због заседања радне комисије. У паузи изјаву је дао народни посланик и лидер ужичких демократа Јован Марковић.

IMG_7465

У дневни ред није уврштена тачка дневног реда о централном постројењу за отпадне воде. Шта сте конкретно хтели да расправљате и Ваш коментар о томе зашто та тачка није уврштена у дневни ред?
– Сведоци смо већ неколико дана и недеља да је актуелна тема у граду око тога да је реализација изградња постројења за отпадне воде угрожена и да та донација пропада. Због тога смо тражили да се то данас стави на дневни ред у Скупштину и да се одборници и грађани упознају са тим. Да то буде одмах, а не да се то развлачи у јавности.
Зашто је тако урађено?
– Мислим да је искључиви разлог због чега тај пројектат и 15 милиона евра пропада за грађане Ужица неспособност и мере актуелног градског руководства и руководство пре овог. Значи од 2012. године.
Градоначелник је казао да одговорност сноси руководство од 2010. до 2012. године.
– Што се тиче периода од 2008. до 2012. године ми смо завршили све послове који су били предвиђени по нашим акционим плановма. Обезбедили смо 15.000.000 евра за тај посао, подршку Европске комисије и ресорних министарстава Владе Републике Србије и европских фондова. Тај споразум је, на крају крајева, ратификован и у Народној Скупштини Републике Србије 2013. године. Радили смо на томе да, поред града Врања, град Ужице буде једини град који ће добити ту врсту подршке. Касније је ушао и Крушевац. У питању је прва фаза за ту студију коју смо урадили и која подразумева инвестицију од 15.000.000 евра. Поред постројења планирано је да се уради и замена свих колектора у граду који нису у функцији, као и нови колектори у Турици, Севојну, Ади и још некиим делова града у износу од 6.000.000 евра. До тог тренутка ми смо урадили и планове регулације, донели одлуке које треба да донесемо и акционе планове. Урадили смо све да донесемо те одлуке које су биле у функцији да се тај посао заврши. Искључиво због нерада после 2012. године, због тога што градско руководству у 2013. и 2014. години није радило ништа, што министарство није радило ништа, пошто нису препознали значај овог пројекта и што су га ставили негде са стране и тај пројекат пропада.
Чињеница је да последњих дана траје рат СНС-ДС. Значи ли то да се Ви не осећате одговорним због тога што нису добијене донације. И ко је конкретно крив? Да ли је то само 2011. и 2012. година и тадашње руководство?
– Још једном наглашавам у периоду 2008. – 2012. године завршени су сви послови који су били предвиђени. Успели смо да веома интензивном капањом наметнемо то питање. Да град Ужице буде први у Србији. Урађена је Студија изводљивости, добили смо подршку министарста да добијемо новац у вредности од 15.000.000 евра, урадили акциони план, планове регулације, припремили све одлуке како би у 2013. години ти уговори били ратификовани у Влади Републике Србије. Значи, проблем настаје од 2013. године до данас када није било никаквих активности. Искључива одговорност је на руководствима града која су била у том тренутку.
На крају, некадашњи градоначелник је желео да дода и следеће.
– Коначну потврду да је град Ужице добио донацију од 15.000.000 евра добили смо 15. октобра 2012. године када је господин Де Жер заједно са још 20 амбасадора посетио Ужице. То је било 15 дана пре моје смене и просто је немогуће очекивати да у тих 15 дана од тог дана решимо и питање имовине и путева, струје и свих осталих послова. Они су одбили да ставе ту тачку на дневни ред и мислим да је посебно политичко лицемерје оптуживати људе који су вам оставили припремљен пројекат, обезбеђене финансирање, уговорене послове пре три године и да су криви за нешто што ви нисте урадили. И данас смо управо хтели да отворимо ту тему и да упознамо одборнике око значаја те теме и пропуста који су били… Не само због питања одговорности, које се овде намеће, него и због тога да помогнемо да се овај посао заврши. Ако би се у овом тренутку на квалитетан начин поставиле ствари, ако би се добила подршка Европске комисије и министарстава, ако би се и министарка озбиљно укључила, а не да даје паушалне изјаве о решавању овог проблема, онда би и грађани прихватили ту ииницијативу и овај би посао био завршен. – закључио је Јован Марковић.
Радиша Марјановић, председник Скупштине града Ужица, за наш лист каже:
– Данас је био предлог да се, као једна од тачака Дневног реда стави и расправа о постројењу у Горјанима. Ви сте то скинули. Због чега је то скинуто и шта је одлучено на састанку групе?
– Нисмо скинули, него данас није било могуће о томе разговарати. О томе смо се сада, на паузи заседања договорили, да ће на ту тему седница ће бити 29. или 30. септембра, а коначну одлуку ћемо донети 22, када добијемо све потребне материјале. Сви који су учествовали у реализацији тог пројекта, задужени у одборничким клубовима, односно, председници одборничких клубова, да Скупштини доставе потребне извештаје па ћемо ми, када их погледамо, уколико будемо задовољни, уврстити у дневни ред, а уколико не будемо, тражићемо допуну, али све ћемо то завршити до 29. или 30. септембра, а када се то заврши биће одржана седница Скупштине. Такође ће бити и информација о оснивању универзитета у Ужицу. Нема разлога да не уврстимо те две тачке у дневни ред, али морамо имати документацију и потребне извештаје да би могли о томе да расправљамо.
Значи две тачке само?
– И још нешто ситно, ако будеу вези кадровских питања. Данас за ГКЦ није било решење. Вероватно ће ту бити још школских одбора. То је ових дана актуелно. Мењају се родитељи, а Савет родитеља то предлаже. Централна тачка је постројење, друга универзитет и онда ако још нешто буде.
Зашто данас није ушла тачка о постројњу у дневни ред?
– Зато што завредњује посебну пажњу, морају се поднети извештаји у писменој форми свих оних који су учествовали у изградњи тог постројења. Иначе, ја сам се са градоначелником договорио да најбрже што је могуће, а то је до краја септембра закажемо седницу Скупштине на ту тему. Да ми, пре свега, кажемо своје мишљење, јер колико сам закључио, ово су још увек неформалне информације да нам се отказује донација. Ако се отказују донације, онда постоје скупштинске одлуке које се морају поништити уколико се на овај начин тај пројекат не финансира. Ми смо дали сагласност на уговор о финансирању, односно уговор о донацији. То је наша обавеза да, ако донатор каже „одустајемо“, да нас обавести и да ми доносемо одлуку да поништавамо тај уговор. Има одређених урбанистичких одлука, планова и ако нема тога, мора све то да се промени да би могли урбанисти да тај простор другачије планирају.

IMG_7443

Тачке бр. 1. и 2: У наставку седнице, у оквиру 1. и 2. тачке дневног реда разрешени су народни одборници Недељко Милосављевић и Даница Марјановић, а своја места су уступили Стојиши Марковићу и Миловану Ристановићу, који су након именовања положили заклетву.

IMG_7467

Тачка бр. 3: ЈКП „Биоктош“ исказао је већу добит од 50%. Расправаљало се око смањења цена услуга због грађана. Расправу су покренули Данијел Вукајловић (Позитивно Ужице) и Иван Филиповић (ДС). Директорка је исказала да имају добит, али има и много кредита. Ово је пета година за редом како ЈКП „Биоктош“ остварује добит. Средства ће ићи у инвестирање, а не у плате. Нико није примљен и до краја године нико неће бити примљен. – казала је директорка ЈКП „Биоктош“ Мирјана Радивојчевић. Усвојен је Предлог о давању сагласности на измене и допуне програма и Предлог решења о давању сагласности на одлуку НО ЈКП „Биоктош“ (54/0/0).

IMG_7450

Тачка бр. 4: Јован Марковић предложио је да се оно што се даје „Еко фонду“ шаље „Градској топлоти Ужице“. Мазут јесте економски исплативији, али је гас мање штетан. Директор „Градских топлана Ужице“ Зоран Шибалић казао је да је цена мазута 38, а гаса 66 динара и да треба издвајати паре из буџета града, јер онда треба њихово грејање да плаћају и грађани који се не греју преко топлана, а то није поштено. Дата је сагласност на измене и допуне пограма и Предлога решења о давању сагласности на одлуку ЈКП „Градске топлане Ужице“ (50/0/0).

IMG_7456

Тачке бр. 5, 6. и 7: Предлог решења о давању сагласности на измене и допуне ЈП „Стан“ и ЈП „Велики парк“ усвојене су без расправе (50/0/0). Такође без расправе усвојен је Предлог решења о давању саглсности на измене и допуне „Градске стамбене агенције“ (36/11/0).

IMG_7444

Тачка бр. 8: На предлог одборника Милоша Вујића (ДС) о Предлогу решења о давању сагласности на одлуку НО ЈКП „Водовод“ о покрићу губитака за 2014. годину, ова тачка је одгођена и о њој ће се расправљати на наредној седници.

IMG_7471

Тачка бр. 9: Предлог решења о давању сагласности на измене програма пословања ЈУ „Дечије одмаралиште Златибор“ са финансијским планом за 2015. годину усвојен је без расправе (45/0/0).

IMG_7452

Тачка 10: Предлог одлуке о изради плана детаљне регулације „Први партизан“ жестоко је критиковао Радивоје Радивојевић (ДС) дајући примере где је на других десетак места могла да се измести. Он је критиковао тај предлог зато што би требала да се исече велика количина дрвећа које чини шуму на делу те парцеле. На то је одговорио Зоран Плећевић (ЛДП) који је рекао да је то истина, али да је тешко наћи локацију која испуњава све постављене услове. Радивоје Радивојевић је рекао да је то неистинса и да по негде има само пут и ништа више. Предлог одуке о изградњи плана детаљне регулације „Први партизан“ Ужице – Бела земља је изгласан (35/8/0).

IMG_7460

Тачка 11: Посланик Неђо Јовановић казао је да су он и некадашњи градоначелник Јован Марковић зачетници идеје о оснивању универзитета. Иако министар Срђан Вербић и Влада Републике Србије кажу да од универзитета у Ужицу нема ништа, они ће се и даље трудити да универзитет буде основан у Ужицу. За то ће се заутези и посланици у Народној Скупштини Републике Србије Ивана Стојиљовић (СНС), Неђо Јовановић и Јован Марковић. У Београду су одржани разговори и још ништа није решено око колектора. Зато се морају тражити решења и водити разговори да Влада Републике Србије не стави тачку на колектор. Да ли ће се постројење радити у Горјанима то ће се видети, али ћемо се трудити да се изгради. Позваћемо и претходне градоначелнике да, ако хоће, помогну. Замолио бих одборнике да се по овом, питању не деле и да имају јединствен став. – закључио је Неђо Јовановић. Иван Филиповић је казао да Демократска странка неће правити проблеме и да ће помоћи колико може. Дао је подршку овом пројекту у име Одборничког клуба Демократске странке. Након Ивана одборницима се опет обратио Неђо Јовановић који је рекао да је Студентски дом у великом проценту завршен и да се очекује тендер за наставак радова. Извештај о извршењу Одлуке о буџету града Ужица за период јануар – јун 2015. је усвојен (31/8/0).

IMG_7463

Између 12. и 13. тачке од 16.30 до 17 сати направљена је пауза због недостатка кворума. У 17 сати дошао је одборник Позитивног Ужица Данијел Вукајловић и обезбедио кворум за наставак заседања.
Тачка 13: Предлог Одлуке о изменама и допунама о комуналном уређењу усвојен је без расправе (31/4/0).
Тачка 14: Зоран Плећевић инсистирао је да се у Улици Кнеза Лазара и Николе Пашића, као и код Болнице уведе наплата паркинга. Нека буде четврта зона и 20 динара дневно, али боље и то него ништа. Предлог о изменама и допунама одлуке о посебним паркиралиштима владајућа већина је усвојила (37/0/0).

IMG_7494

Тачка 15: Начелник локалне самоуправе Петар Вујадиновић каже да већ 15 година ни једном раднику није додељен стан и да сада нема новца за те потребе. Предлог одлуке о начину коришћења станова и новца којима је град Ужице носилац права располагања је усвојен (37/0/0).

IMG_7447

Тачка 16: Много је битније да се укњижи акумулација „Врутци“ и фабрика воде, него што је укњижен објекат „Водовода“ на Златибору који ви желите да продате, само да би га продали. Да ли имате одобрење „Водовод“-а да ово продате? Ми за ово нећемо гласати. – казао је у име Демократске странке Иван Филиповић. И Данијел Вукајловић (ПУ) казао је да не треба продавати објекат на Златибору и да ће у будућнпсти вредети више. Са њима се сложио и Зоран Плећевић који је рекао да је документација непотпуна и да је потребно поништити ову одлуку и повући ову тачку. Казао је да треба одгодити за следећу седницу јер у домунтацији не пише ни колико вреди, ни где се налази, ни шта ту има. Одборник Милован Ристановић је тражио да се формира комисија која ће све податке скупити. Иван Филиповић подржао је Зорана Плећевића и казао да 165.000 евра неће ништа донети и да се ова тачка скине са дневног реда. На примедбу Зорана Плећевића, Петар Вујадиновић је одговорио да су они одредили тржишну вредност и да не зна како су они дошли до те цифре. Зоран Плећевић је тражио да се то донесе на папиру како би неко стручан могао то да протумачи. На крају је за говорницу изашао члан Градског већа Драгољуб Костић и замолио председавајућег Радишу Марјановића да Предлог одлуке о утврђењу непокретности на Златибору путем прикупљања затворених понуда повуче са дневног реда што је он и учинио.

IMG_7493

Тачка 17: И у овој тачkи главне улоге играли су Зоран Плећевић и Иван Филиповић поновивши исте аргументе из претходне тачке. Њима се придружио и Данијел Вукајловић (ПО). Предлог да се ова тачка скине са дневног реда дао је Милош Вујић, одборник из ДС-а. Видоје Дрндаревић рекао је да материјал за ову тачку није достављен одборницима и замолио Радишу Марјановића да Предлог одлуке о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта у Косовској улици бр. 1 путем прикупљања затворених понуда повуче са дневног реда што је он и учинио.

IMG_7468

Тачка 18: Иван Филиповић казао је да власт хоће да обори цену објекта. Што да руше па да утврђују цену? Он тражи да се прво утврди тржишна цена касарне у Крчагову и предложио је се ова тачка повуче са дневног реда. Заменик градоначелника Ужица Видоје Дрндаревић је рекао да је ово само начелни предлог и да имају једног потенцијалног инвеститора који је заинтересован за ову парцелу. Нећемо рушити ако немамо инвеститора. – закључио је он. Након договора власти и опозиције председник Скупштине града Ужица Радиша Марјановић предложио је да се Предлог одлуке о рушењу и отуђењу Градског грађевинског земљишта у Касарни „Четврти пук“ путем прикупања затворених понуда повуче што су одборници једногласно усвојили.
Председник Скупштине прекинуо је седницу у 18 сати. За наставак седнице било је 14 одборника, а против 31. Наставак седнице заказан је за уторак (8. септембар) у 10 сати.

Милан Ђокић

IMG_7476

IMG_7483

IMG_7477

IMG_7490

IMG_7443

IMG_7462

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.