početak GRADSKA У ГКЦ-у отворен центар за професионално саветовање

У ГКЦ-у отворен центар за професионално саветовање

od nedelja
679 pregleda

centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-10
ПЕТКОВИЋ СЕ УКЉУЧИО У СИСТЕМ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

У ГКЦ-у у Ужицу у четвртак је отворен Центар за информисање и професионално саветовање (ЦИПС) у коме ће сви, а првенствено млади који завршавају средњу школу, добити информације о свету рада, запошљавања и образовања. Отварању ЦИПС-а присуствовали су градоначелник Ужица Тихомир Петковић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, директорка ужичке филијале НСЗ Зорица Милошевић и друге званице из града.
Градоначелник Петковић је истакао да је овај Центар формиран у оквиру програма који финансира Европска унија и да, уз њу, учествује и Национална служба за запошљавање и град Ужице.
– Национална служба је обезбедила опрему и радни материјал, а град простор за рад, као и плаћање комуналија. То је за годину дана, а надам се да ће радити и наредних година. После ћемо подвући црту и видети да ли је Центар обавио сврху за коју је намењен, и одлучити да ли ћемо наставити са његовим финансирањем – рекао је Петковић и подсетио да је град Ужице ове године, за сврху запошљавања незапослених суграђана, издвојио 11 милиона динара, а НСЗ 7,5 милиона динара, што је десетоструко више него пре две године. Кроз те разне програме запошљавања прошло је око 150 корисника програма.
Петковић је додао да је сврха Центра да најпре упозна младе са чињеницама шта се у Националној служби тражи од послова, шта је привреди неопходно од кадрова и да их усмери у том правцу при одабиру занимања.

centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-8

– Ми смо се укључили у систем дуалног образовања и кроз разговоре са нашим привредницима, схватили смо да је највећи проблем да се обезбеди кадар и што школство, овако како сада јесте, не обезбеђује потребне кадрове. На пример, у „Златиборцу“ имају проблем што немају месара. Дакле, форсирају се неке струке које нису неопходне, а при том занати и неке високообразоване струке недостају. Град Ужице има намеру да покрене озбиљну иницијативу за измену програма у школству и да изменимо начин стипендирања. До сада смо стипендирали добре ђаке и студенте, а знали смо да многи од њих завршавају факултете, после којих неће имати посао. Сада је жеља, да заједно са привредом, а привреда ће дати део новца, стипендирамо оне који ће сутра моћи да добију посао после завршене школе и да родитељима дамо јасну информацију у ком правцу треба да школују децу – рекао је Петковић.
Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, рекао је да му је посебно драго што је град Ужице политику запошљавања сврстао у своје приоритете.
– Намера Владе Републике Србије и Националне службе за запошљавање јесте да се политика запошљавања децентрализује и да се успостави локално партнерство, јер се у локалним срединама најбоље осећа која су то суфицитарна и дефицитарна занимања, шта треба послодавцима – рекао је Мартиновић и рекао да је овај Центар један од двадесет који се отвара у Србији.

centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-2

– Европска унија отварање ових 20 центара и још 60 клубова за тражење посла финансира са 6,5 милиона евра. Очекујемо да ће најмање 3.000 лица проћи кроз ове центре на годишњем нивоу. Локалне самоуправе ће након годину проценити да ли ће им овакав центар бити потребан – рекао је Мартиновић.

centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice

На питање да ли је ово само дуплирање ресурса, с обзиром да и у Националној служби за запошљавање већ постоји иста служба, Мартиновић је поновио да ово финансира Европска унија и да је она препознала да то може бити једна додатна врста услуге, која може обезбедити приступачност већем броју лица да добију савете.
– Имајући у виду да је Европска унија подржала ово својим средствима, онда ово није трошак за Националну службу за запошљавање и за државу – одговорио је Мартиновић.

З. Г.

centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-3 centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-4

centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-5 centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-7 centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-9 centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice-11 centar-za-informisanje-i-profesionalno-savetovanje-gkc-uzice13

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.