početak EKONOMIJA Обуком до посла

Обуком до посла

od nedelja
638 pregleda

šunjevarić
Национална служба за запошљавање и Градска управа Ужице расписали су конкурс за учешће послодаваца у обуци ради стицања знања и вештина незапослених за конкретно радно место.
– Идеја је произашла из података које нам доставља Национална служба за запошљавање, на основу којих смо установили да су поједина занимања у граду изузетно дефицитарна, попут тесара и заваривачи. Идемо у сусрет послодавцима тако што ми плаћамо обуку која ће трајати до три месеца, односно 480 сати. Након тога послодавац има обавезу да са лицима која су успешно прошла обуку склопи уговорну обавезу у трајању од шест месеци. Ту смо направили разлику у односу на национални ниво, јер клаузула у националној стратегији гласи да је уговорна обавеза на неодређено време. То је била баријера за послодавце да се јаве на такве јавне позиве, а ми смо израчунали да се кроз шест месеци, колико обука траје, кроз порезе и доприносе, граду враћа новац који се издваја за обуку. За шест месеци дајемо шансу лицу, да уколико добро ради, остане у радном односу, а уколико не, ми смо на нули. Дакле, она издвајања која смо имали према лицу, ми враћамо у буџет кроз порезе и доприносе- каже градски већник Бранко Гавриловић и додаје да ће град инсистирати на томе да обука буде квалитетна, а не формална и не покривена папирима, јер је циљ да након истека шест месеци, без обзира да ли ће бити продужења уговора или не, лице заиста стекне знање.
Реде Шуњеварић из Филијале НСЗ Ужице је потврдио да су се НСЗ и Градска управа, поред потписаног споразума по коме се финансирају мере активне политике запошљавања, определили и за једну меру која није предвиђена националаним акционим планом.
– Град Ужице је 100% финансира, док НСЗ даје само техничку подршку која се огледа у свим другим деловима, осим средстава, пријему захтева, обаради захтева, предлагању најбољих програма локалном савету и градоначелнику, који ће и донети одлуку, а НСЗ ће спровести други део уговарања, мониторинга и праћења ових програма. Овај програм је показао добре стране током протеклих година и усмерен је на послодавце који имају потребе за запошљавањем одређених профила, а тих профила, на жалост, нема на евиденцији или их нема у оној мери колико је то потребно за конкретног послодавца. Подразумева се да тај послодавац има капацитете да их обучи или евентуално анагажује одређену школу или агенцију која се бави тим пословима у сарадњи са њим да фактички те људе обучи у складу са потребама одређених раданих места и самим тим створи шансе за њихово запослење. Програм је дефинисан тако да сваки послодавац који буде конкурисао по овом јавном позиву поднесе програм обуке који може да траје најдуже 480 сати. Град Ужице ће учествовати у трошковима обуке и ти трошкови обуке, што се тиче града Ужица, могу износити максимално 90.000 динара. За време обуке та лица ће и даље имати статус незапослених лица и имаће новчану помоћ током трајања обуке око 6.000 динара и плаћене трошкове превоза. Наравно, то не спречава послодавца да и током трајања обуке са кандидатима који одговарају, заснује
радни однос, тако да би се обука на тај начин скратила. Нереално је очекивати да ће сви који заврше обуку добити посао, али је обавеза послодавца да они који успешно заврше обуку заснују радни однос. Послодавци су дужни да поднесу програм обуке, колико траје теорија, колико пракса, где ће се вршити обука, и НСЗ ће извршити увид у све то- каже Шуњеварић.
Према његовим речима постоји диспропорцију образовања и потреба послодаваца, „јер образовање не може на кратке стазе такве профиле да створи, тако да овим позивом послодавци имају прилику да конкретном обуком обуче конкретне људе“.
Иначе сви послодавци са територије града Ужица могу да се обрате са захтевом, а дужни су да у захтеву дефинишу профиле који су им интересантни, а на основу интервјуа са незапосленим лицима НСЗ ће предочити какве су шансе одређеног лица.
Јавни позив за послодавце траје до 9. новембра.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.