početak NAJNOVIJE Od juče i u ratu protiv narko kartela

Od juče i u ratu protiv narko kartela

od nedelja
613 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan devetnaesti
U danu u kome je Amerika zabeležila broj od 214.000 zaraženih i skoro 5.000 umrlih od coronavirusa, predsednik Tramp je najavio otvoreni rat protiv šverca droga i kartela koji preko Kariba nastoje da iskoriste nepažnju bezbednosnih organa, fokusiranih na pandemiju, prošvercovane droge dostave na američku obalu. Aktivirane su dodatne snage ratne mornarice, vojske, obalne straže, marince, obećavajući da će šverc droga svakako biti zaustavljen. “Svi koji teže da nas povrede na bilo koji nacin, u trenutku kada smo u ratu protiv opasne pandemije, moraju biti sigurni da ćemo odgovoriti svim sredstvima. Informacije sa terena govore da se spremaju velike akcije kartela, ali mi ovom akcijom dupliramo kapacitete za presretanje švercera u tom predelu. U našoj zemlji godišnje umre od posledica upotrebe droga više od 70.000 ljudi, i tome se mora stati na put.”-poručio je na početku konferencije za štampu Kriznog štaba Bele kuće predsednik Tramp, sa predstavnicima Ministarstva za odbranu.
I novinari su bili iznenađeni tokom konferencije za štampu, jer su, u najmanju ruku očekivali odgovor predsednika na pretnje Irana da sprema neke aktivnosti protiv Amerike, o čemu se u četvrtak ujutro govorilo na skoro svim medijima.


“I njima kažemo – ako planirate neke akcije, bolje nemojte. Odgovorićemo svim sredstvima. Jer, Amerika je u ratu protiv terora, protiv šverca droga i protiv coronavirusa” – objasnio je kasnije predsednik. Uz sve to, činjenica da su i prema Kanadi i prema Meksiku na granici pojačane američke snage, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
U Njujorku je pre tačno mesec dana zabeležen prvi zaraženi coronavirusom, pacijent se do sada se oporavio, ali je grad zbog zaraze na kolenima. Oko 80.000 slučajeva je zabeleženo u državi Njujork, od toga više od polovine u Njujork sitiju, u kome je umrlo 1.400 ljudi. Strahuje se da će 5. april biti najteži dan tokom ove pandemije, a bolnice, poljske bolnice i vojne bolnice su spremne da prime pacijente i sada bolje opremljene, uz određene količine ventilatora, respiratora i neophodnih lekova. Prvi put u istoriji grada sve bolnice će međusobno kooperirati na dvnevnoj bazi i po potrebi prebacivati paciente iz jedne u drugu. U bolnicama u Njujorku trenutno je oko 14.000 zaraženih virusom, od čega 3.000 na intenzivnoj nezi.
“Virus je od početka bio ispred nas, ali mi moramo dobiti bitku i biti spremni da prihvatimo sve pacijente kojima će pomoć biti potrebna.” – naglasio je gradonačelnik Njujorka, Bil de Blasio.
U Ilinoisu je u četvrtak bilo 6.980 zaraženih i 141 umrlih, od toga 3.123 zaraženih i 40 umrlih u Čikagu.
Amerika je, kao i ostatak sveta, u procesu traženja nove normalnosti. Većina drzava je primenila program “ostani kod kuće”, ali se još uvek ne pokazuje ublažena krivulja koja pokazuje broz zaraženih. Iz Abbotta se u bolnice i mobilne test stanice upućuje 50.000 rapidnih testova dnevno, a FDA je po ubrzanom postupku odobrila i test za samotestiranje, koji takođe može pomoći u dijagnostici i sprečiti širenje zaraze. Nekoliko laboratorija radi i na specijalnom testu za otkrivanje antitela, koji može otkriti pacijente koji su i ne znajući izgradili imunitet na coronavirus, ali oni su još uvek u procesu, nisu odobreni i po svojoj suštini nisu dijagnostički testovi, i u ovom trenutku nisu prioritet. Lekovi odobreni za lečenje coronavirusa i dalje će se primenjivati uz diskreciju i u dogovoru pacijenta i lekara.

Sa druge strane, ekonomija je takođe na nogama, a Dow Jones je zabeležio najgori kvartal u poslednje 124 godine – završio je tromesečje sa 23% gubitaka, S & P sa 20%, a Nasdac sa 15 procenata gubitaka. Fabrike smanjuju broj radnika, novac od države još uvek nije stigao u ruke građana, koje ove nedelje čekaju mnogobrojni računi i plaćanja. Administracija preporučuje građanima da kontaktiraju svoje banke i kreditore i za sebe tako obezbede dogovoreno odlaganje duga za 120 dana bez dodatne kamate.
Dva kruzera sa 2.500 putnika još uvek putuju prema Fort Loderdelu u Floridi (zahtev za njihovo ukotvljavanje odbilo je 11 zemalja) a lokalne vlasti su u dogovoru sa presednikom Amerike odlučile da brodove ukotve, prihvate građane Floride, njih tridesetak, ostale Amerikance transportuju u druge države, a Engleze, Kanađane i druge strance specijalnim avionim prebace u njihove zemlje. Podsećamo, na kruzerima je 200 zaraženih putnika, a 4 putnika su preminula.
Medicinsko osoblje je u skoro svim ustanovama iscrpljeno zbog prekovremenog rada, kapaciteti su negde prepolovljeni, zbog velikog broja zaraženih lekara i medicinskih sestara, pa je administracija odlučila da ih nagradi posebnim bonusima ili povećanim platama. Osim toga razmatra se i opcija plaćanja troškova za obolele koji nemaju ni privatno ni državno osiguranje, a detalji tog dogovora će uskoro biti saopšteni javnosti.
Na pitanje novinara kako to da je svoj stav prema Kini odjednom značajno ublažio, posebno kada se radi o zvaničnom broju obolelih i umrlih, predsednik Tramp je ironično odgovorio: “ Nisam ja kineski računovođa”.
Za sada ćemo u kućama sigurno biti do kraja aprila, ali neki analitičari prognoziraju da visoku smrtnost u ovoj pandemiji možemo imati i u julu. To su prognoze od danas, a sutra će nam biti kako nam bude.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.